Hollanda’dan geçiş yapacak olan vatandaşlarımız, AB üyesi bir ülkede ikamet etmeleri halinde, kendilerine ikamet ettikleri ülke tarafından verilen kimlik kartıyla seyahat edebilmektedirler. Diğer vatandaşlarımız ise vize rejimine tabi bulunmaktadırlar. Sınırlarda vize verilmemektedir.

Hollanda makamları, Schengen kuralları ve Hollanda’nın vize mevzuatı çerçevesinde, Hollanda’ya turist olarak giriş yapmak isteyen vatandaşlarımızın Schengen vizesi başvurularının esas varış yerine (main destination) göre yapılması, bu çerçevede Hollanda’nın ilk giriş yapılacak esas varış ülkesi olması durumunda, vatandaşlarımızın Schengen vizelerini Türkiye’deki diğer Schengen ülke temsilcilikleri yerine, Hollanda temsilciliklerinden almaları şartını aramaktadırlar.


Yol Güzergahı ve Sınır Kapıları:

Hollanda güzergah başlangıcı ülke konumundadır.

GÜMRÜK

AB ülkeleri gümrük mevzuatı geçerlidir. Yolcu beraberinde seyahat valizi, sınırlı alkol ve sigara (örneğin: 1 şişe içki ve 200 adet sigara), hava yolcuları için değeri 430 Euro, karayolu ve deniz yoluyla giriş yapanlar için ise 300 Euro’yu aşmamak üzere değerli eşya getirilmesi mümkündür. Bu miktar veya değerlerin aşılması halinde gümrük ve KDV ödenmesi gerekmektedir.

Ülkeye girişte aşı zorunluluğu bulunmamaktadır. Ev hayvanları için karantina zorunluluğu bulunmamakta, hayvanların aşılı olduğuna dair bir belge, AB düzenlemeleri çerçevesinde evcil hayvan pasaportu ve tanıtıcı mikroçip ibraz etmeleri talep edilmektedir.

KARAYOLLARININ DURUMU VE GÜVENLİK

Trafik sağdan işlemektedir. Yol güvenliği tamdır. Yol güzergahları çift yönlü otoyol olup, ışıklandırılmıştır.

Trafik ışıkları kameralarla kontrol altına alınmıştır. Tali yollarda sağdan geçiş üstünlüğü bulunmaktadır.

Otoyolların büyük bir bölümü gece aydınlatılmaktadır. Otoyollarda park alanları, benzin istasyonları, konaklama yerleri, lokanta ve oteller mevcuttur.

Sabah erken saatlerde ve akşamüstü mesai saatleri bitiminde otoyollar da dahil olmak üzere trafik sıkışıklığı yaşanmaktadır. Şehir içinde otobüs ve tramvayların düzenli seferleri vardır. Ayrıca, Rotterdam ve Amsterdam’da metro mevcuttur.

TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Bisiklet, tramvay ve otobüsler için ayrı yolların yanısıra, tüm araçlar için tek yol bulunduğu yerler de mevcuttur. Bisiklet sürücülerinin, yayaların ve tramvayların trafikte önceliği bulunmaktadır.

Şehir içi trafikte azami hız genellikle 50 km. olmakla beraber, kimi yerlerde 30 km.ye kadar düşmekte ve bu hususa özen gösterilmesi beklenmektedir. Hız limiti otoyol çıkışlarında aksi bir işaret olmadığı takdirde 80 km, otoyolda ise 100-120 km. arasında değişmektedir. Hız sınırını aşanlara para cezası uygulanmaktadır.

Otopark özellikle şehir merkezlerinde ücrete tabidir. Otopark yakınındaki bilet otomatlarından saatlik ücret ödenerek bilet alınması gerekmektedir.

TEMSİLCİLİK İRTİBAT BİLGİLERİ VE YARARLI TELEFONLAR

T.C. Lahey Büyükelçiliği :+31-70-302 31 00
                                                 +31-70-302 31 01

T.C. Rotterdam Başkonsolosluğu :+31 (0) 10 201 20 00
+31 (6) 410 24 588 (Yalnız acil durumlar için)

T.C. Deventer Başkonsolosluğu :+31(0) 570 688 650
+31(6) 208 15 196 (Yalnız acil durumlar için)

Ambülans, polis, itfaiye, ilk yardım: 112

Polis Bilgi Hattı: 0900 8844

ANWB Otomobil Arıza: 088 269 28 88

Tren (Uluslararası) : 0900-9296
Tren (Hollanda içi) :0900-9292

Amsterdam Schiphol Havaalanı Danışma :0900-0141
 
Hollanda Turist Destek Servisi (TAS): +31 (0) 70 424 40 00 (1 Nisan-30 Eylül tarihleri arasında haftanın 7 günü 09.00-21.00 çalışma saatleri içinde ulaşılabilmektedir)

Bilinmeyen numaralar: 1888

AYRICA DUYURULMASINDA YARAR GÖRÜLEN HUSUSLAR

– Vatandaşlarımızın pasaport uzatma ve yenileme işlemlerini önceden yaptırmaları, yola çıkmadan önce pasaportlarının sürelerini kontrol etmeleri önem taşımaktadır.

– Bir önemli husus da yola çıkacak vatandaşlarımızın geçiş yapacakları ülkeler için vize durumunu kontrol etmeleridir. Vizenin gerekli olduğu ülkeler için vizenin, seyahate çıkmadan önce ikamet edilen yerdeki ilgili ülke temsilciliğinden alınması tavsiye edilir.

-Vatandaşlarımızın pasaportlarının yanısıra oturma ve çalışma izinlerini gösteren belgeleri de yanlarında bulundurmaları yararlı olacaktır.

– Türkiye’deki noter, banka ve tapu işlemleri için nüfus cüzdanlarında TC Kimlik Numaralarının kayıtlı olması gerekmektedir. Nüfus cüzdanlarında TC Kimlik Numaralarının kayıtlı olmaması durumunda, Başkonsolosluklarımıza başvurarak yeniletilmesi önem taşımaktadır.