Hırvatistan sınır kapısı Bregana’dan Sırbistan sınır kapısına kadar yol 306 km. Yollar çok bakımlı ve boydan boya dümdüz otoban. AB üyesi olması nedeniyle Türkler Macaristan’da olduğu gibi dönüş yolunda didik didik aranıyor.

 

Hırvatistan, 1 Nisan 2013 tarihi itibariyle resmi pasaport sahipleri ile çok girişli geçerli Schengen vizesi bulunan vatandaşlarımız veya Schengen ülkelerinde geçerli oturma izni bulunan vatandaşlarımız vizeye tabi değiller.Bu uygulamadan, Avrupa’da çalışma ve oturma hakkı olan Türkler ile C veya D tipi Shengen vizesi olan Türk yolcular vizeden muaflar..

Hırvatistan Sıla Yolu’nda en sorunsuz güzergahlardan  olan bir ülke.AB üyeliğinden sonra seyahat daha da rahatladı. Hırvatistan’da Slovenya’nın başkenti Ljubljana ile Maribor güzergahı üzerinden gelen otoyollar başkent Zagreb’de birleşiyor. Hırvatistan’da yollar son derece bakımlı. Hırvatistan’da vinyet yok, ama otoyollar ücretli. Hırvatistan’da da otoyol ücretini euro ile ödemek mümkün.Hırvatistan adeta bir Turizm ülkesi olduğundan,yaz sezonunda Avrupa ülkelerinden çok sayıda turist tatil yapmak için karayolunu tercih ederek araçlarıyla bu ülkeye tatil yapmaya geliyorlar.Yaz sezonunda buna Türk tatilciler ve hırvat tatilciler de katılınca yollarda yoğun bir trafik akışı yaşanıyor.Bu durumda sürücler her zamankinden daha fazla sabırlı olmaları gerekiyor.

DİNLENİN

Her 5 km’de benzin istasyonları ve dinlenme tesisleri var. Mutlaka kısa mola vererek dinlenin öyle yola devam edin.Hırvat polis yetkilileri geçtiğimiz yıl aşırı hız ve yorgunluk sonucu meydana gelen kazalarda iki vatandaşımızın hayatını kaybettiğin, söylediler.Yetkililer geçtiğimiz yıllarda vatandaşlarımızın soygun ve hırsızlık gibi maddi kayba yol açan muhtelif olaylara maruz kalmakla birlikte, sözkonusu olayların sayısının sınırlı olduğunu söyleselerde. Siz siz olun değerli eşyalarınızı görünürlerde bırakmayın. Park ettiğinizde aracınızın kapı ve camlarının kapalı olduğunu kontrol edin. Pasaportlarınızı, aracınızın ruhsatını, seyahat belgelerinizi yanınızda taşıyın. Yolda polis haricinde hiç kimsenin dur uyarısına uymayın.

Zagreb Büyükelçiliğimizden Konsolos Şube Sorumlusu Dündar Evliyaoğlu ‘ Geçen yıl park halindeki bir çok Türk ailenin aracından, içinde pasaport ve paraları bulunan çantanın çalındığını söyleyerek, vatandaşlarımızın çok dikkatli olmaları konusunda uyardı.

HIZ SINIRLARINA DİKKAT..

Hırvatistan girişinde tabelalar azami hız sınırını gösteriyor. Otoyollarda hız sınırı 130 km. Karayollarında 110 km olan hız limiti yerleşim alanlarında 50 km’ye düşüyor.

Temiz, konforlu ve güvenli otoyolları ile Hırvatistan’da radara ise dikkat edin. Sivil araçlı polisler hızlı giden araçların peşine takılıp takip ediyor.Araç içinde bazen 2 bazen 3 sivil polis oluyor,polisler sizi tahrik edebilirler, tahriklere kapılıp gaza sakın basmayın.Otoyolda sivil araçlı Polisler 24 saat devriye geizyor, hızlı giden araçları video kaydı yaparak  bir süre sonra da  önünüze geçerek , arka camında ‘Policija’ yazılı kırmızı ışığı yakarak, aracınızı en yakın benzinci veya otoparka çektirip size ceza yazıyor.Ceza, yapılan hıza göre değişiyor.

Hırvatistan’da AB yasaları geçerli trafik cezaları ağır. Polis sadece bin Kuna’ya kadar olan para cezasını tahsil edebiliyor.  Hız sınırı ile ilgili para cezalarında alt sınır 300 Kuna (yaklaşık 40 Euro), üst sınır ise 15 bin Kuna, buda yaklaşık 2 bin Euro yapıyor. Bin Kuna’nın üzerindeki trafik cezalarında polis sürücünün belgelerine el koyuyor ve ceza miktarına mahkeme karar veriyor.Bin Kuna, yaklaşık 135 Euro’ya tekabül ediyor.Trafik kurallarını ihlal eden yabancıların, sürücü belgeleri Hırvatistan sınırları içinde geçersiz sayılıyor.Ağır yaralanma veya ölümlü ve büüyk maddi hasarın meydana geldiği trafik kazalarında sürücü mahkemeye sevk ediliyor.Sürücü mahmeke tarihine kadar göz altında tutulabiliyor ve belgelerine el konuluyor.

Zagreb Büyükelçiliğimizden Konsolos Şube Sorumlusu ‘Dündar Evliyaoğlu’ şu uyarılarda bulundu: Malesef her sene uyarılarda bulunmamıza rağmen bir çok vatandaşımız eksik belgelerle yola çıkıyorlar.Özellikle pasaport konusunda hala çok sorunlar yaşanıyor, Vatandaşlarımız lütfen yola çıkmadan belgelerini ve pasaport sürelerini kontrol etsinler ve pasaportlarını yenilesinler.dedi.

Yolcuların geçerli pasaportları olması şart.  En az 6 ay geçerli pasaportla seyahat etsinler. Hırvatistan güvenli, yollar güzel. Ancak yolların düzenli ve güzel olması dikkatsiz olmak için davetiye değil. Vatandaşlar kurallara riayet etsinler” diyerek sözlerine şöyle devam etti.

Diğer yandan ‘Aracın yeşil sigorta kartı, araç başkasına aitse vekalet ve araç ruhsatını yanlarına almayı unutmasınlar.. Refakathanede kayıtlı çocukların oturma izinlerinin de geçerli olması şart. Diğer önemli bir konu ise ‘E-oturum kartlarını yanlarına almayı unutmasınlar.Sınırlarda yaz sezonunda  kontroller daha çok yapılıyor. Hırvatistan’ AB kuralları ne diyorsa onu uyguluyor.dedi. ‘Evliyaoğlu ‘ Vatandaşlarımızın önce Ailelerinin ve sonra kendi  güvenliği için dinlenerek yollarına devam etmelerini tavsiye ediyorum.dedi.

TRAFİK KURALLARINA UYUN

Hırvatistan’da Trafik polisleri ile yapmış olduğumuız görüşmede adını ve görüntülenmesini istemeyen görevli Trafik Polisi “Türk’sürücüler çok hızlı araç kullanıyor. Hırvatistan’a yorgun giriyorlar.Hatta arka koltukta çocukların  uyuduğu nu görüyoruz Ancak herkesin emniyet kemerinin bağlı olması gerekiyor. Emniyet kemeri takmamanın cezası 500 Kuna, yaklaşık 66 Euro ve kemeri takılı olmayan her yolcu başına bu ceza alınıyor. En düşük ceza 300 Kuna, yaklaşık 40 Euro. Para cezası 15 bin Kuna, yaklaşık 2 bin Euro’ya kadar çıkıyor. Otobanda hız sınırında 15 km üstü için tolerans tanınıyor. 5 yaşına kadar olan çocukların araçta çocuk koltuğunda oturması gerekiyor.” Sürücülerin trafik kurallarına uymalarını tavsiye ediyoruz.dedi. Hırvatistan’da ‘Ekim – 1 Nisan tarihleri arasında seyir halindeki araçların farları gündüz de açık tutulması zorunlu olduğunu belirten Görevli Trafik polisi ‘Hırvatistan trafik yasalarına göre, araçlarda, ilk yardım çantası, çekme halatı ve araç için yedek ampul bulunması mecburi. Yanlarında ilk yardım çantası, çekme halatı ve Fosforlu yelek bulundurmayan sürücülere çok sık rastlıyoruz ve ceza yazmak durumunda kalıyoruz. Sürücünün cep telefonu ile konuşması yasak, İzinciler rahat bir yolculuk yapmak istiyorlarsa mutlaka trafik kurallarına uysunlar dedi.

GÜMRÜKTE SIKI KONTROL Hırvatistan gümrük memurları çok sıkı kontrol ediyor. Gümrük yasasına göre yolcu başına bir karton sigara ve bir litre alkollü içkiye izin veriliyor. 10 bin Euro’yu aşan değerli eşya (altın, mücevher gibi), çek ve nakit paranın girişte gümrük memuruna mutlaka yazılı beyan edilmesi gerekiyor.

Yolcu beraberinde canlı hayvan taşınması halinde, uluslararası sağlık sertifikası veya veteriner sertifikası bulundurulması zorunludur.

Gıda ürünleri de, AB ülkeleri haricindeki ülkelerden gelen kişilerin getirdikleri gıda ürünleri sağlık müfettişinin kontrolünden sonra Hırvatistan’a sokulabilmektedir. Et, süt gibi hayvansal ürünlerin ülkeye girişine izin verilmemektedir.

YOLLAR ÜCRETLİ

HIRVATİSTAN’da otobanlar ücretli. Ücretler Kuna veya Euro olarak otoban gişelerinde ödenebiliyor. Gişelerde  kırmızı ışıklı tabela ödeyeceğiniz miktarı Kuna ve Euro olarak gösteriyor.

Hırvatistan’a Maribor üzerinden Zagreb: Otomobiller için 48 Kuna (6,40 Euro), minibüsler için 72 Kuna (9,60 Euro), Zagreb’ten Sırp sınırına kadar 260 km’lik otoban ücreti: Otomobiller için 121 Kuna (16 Euro), minibüsler için 184 Kuna (25 Euro).

Ljubljana üzerinden gelenler , Zagreb: Otomobiller için 6 Kuna (1 Euro).

Macaristan üzerinden ise 91,5 km uzunluğundaki Goriçan – Zagreb otoban ücreti: Otomobiller için 41 Kuna (6 Euro), minibüsler için 62 Kuna, Euro olarak ta 8 Euro ödeniyor.

 

ÖNEMLİ TELEFONLAR:

T.C. Zagreb Büyükelçiliği: Masarykova 3, Kat 2, Zagreb Tel: +385 1 48 64 660 Polis: 192 İlk yardım: 112 İtfaiye: 193 Karayolu yardım (SOS): 987

HIRVATİSTAN’DA Kİ DIŞ TEMSİLCİLİKLER:

ALMANYA: Ulica grada Vukovara 64, Zagreb +385 1 630 01 00

AVUSTURYA: Radnicka cesta 80, 9.Stok, (Zagreb- Tower)Zagreb Tel: +385 1 488 10 50

BELÇİKA: Pantovcchak 125 B1, Zagreb +385 1 45 78 901

FRANSA: Hebrangova 2, Zagreb +385 1 48 93 600

HOLLANDA: Medveçak 56, Zagreb +385 1 46 42 200

İSVEÇ: Frankopanska 22 Zagreb Tel: +385 1 49 25 100

HIRVATÇA SÖZLÜK:

Dobar dan…………… İyi günler
Dobro yutro…………. Günaydın
Dovicenya…………… Hoşçakalın
Hvala………………. Teşekkürler
Voda……………….. Su
Kruh……………….. Ekmek
Kava……………….. Kahve
Yedan………………. Bir
Pomoç………………. İmdat
Meso……………….. Et
Teleçe meso…………. Dana eti
Govece meso…………. Sığır eti
Yaneçe meso…………. Kuzu eti
Pileçe meso…………. Piliç