5 Nisan 2010 tarihinden bu yana, Schengen konvansiyonu üye ülkelerinden biri tarafından düzenlenmiş ve geçerliliği olan uzun süreli vize hamili vatandaşlarımız, diğer üye ülkelerin topraklarında serbest dolaşım iznine sahiptir.

 

Fransa’ya seyahat edecek Umuma Mahsus Pasaport sahibi vatandaşlarımız vizeye tabidir. Hizmet ve Hususi Pasaport hamili vatandaşlarımız ise altı ay içinde üç ayı aşmamak kaydıyla, anılan ülkeye yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.

İngiltere’nin Schengen ülkeleri vize mevzuatına dahil olmaması nedeniyle, bu ülkede mukim vatandaşlarımızın Fransa’dan transit olarak geçebilmeleri için İngiltere’deki Fransız Konsoloslukları’ndan transit vizesi almaları gerekmektedir. Sınırlarda transit vizesi verilmemektedir. Tek ve çift transit vize harcı 60 Euro’dur.

Karayoluyla yapılan seyahatlerde Bulgar sınır kapılarında transit vize verilmesi uygulaması 1 Ocak 2007 tarihinde, Bulgaristan’ın AB üyeliğiyle birlikte kaldırılmıştır. Transit vizelerin Bulgar Temsilcilikleri’nden alınması zorunluluğu karşısında, bilhassa Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın karşı karşıya kaldığı sorunların giderilmesi amacıyla, Bulgaristan ile 10 Mart 2007 tarihinde bir Anlaşma imzalanmıştır. 10 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe giren bu Anlaşma uyarınca, AB ülkeleri / Schengen vizesi hamili veya AB / Schengen ülkeleri ile İsviçre ve Lihtenştayn’da ikamet izni bulunan umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımıza Bulgaristan üzerinden 5 güne kadar vizesiz transit geçiş hakkı sağlanmıştır. Bu uygulama hususi pasaport hamili vatandaşlarımızı kapsamamaktadır.

Yukarıda belirtilen şartları taşımayan umuma mahsus yada hususi pasaport hamili vatandaşlarımızın Bulgaristan’ın dış temsilciliklerinden transit vize almaları gerekmektedir.

Keza, Yunanistan’ı ziyaret etmek isteyen ya da bu ülkeden transit geçmek isteyen vatandaşlarımız da (diplomatik ve hizmet pasaport hamilleri hariç) Yunan vize rejimine göre vizeye tabidirler.

İsviçre’nin 2008 yılı Aralık ayından itibaren Schengen sahasına dahil olmasıyla birlikte, Fransa’da yasal oturma izni bulunan ve en az üç ay geçerli umuma mahsus pasaport hamili olan vatandaşlarımız, sözkonusu belgeleri ibraz etmeleri kaydıyla, İsviçre’ye vize almadan seyahat etme imkanına sahip olmuşlardır.

Sırbistan’da 1 Nisan 2009 tarihi itibariyle yürürlüğe giren “Yeni Yabancılar Yasası” ile, sözkonusu tarihten itibaren anılan ülke sınır kapılarında yabancılara vize verilmesi yönündeki uygulamaya son verilmiştir. Bununla birlikte, AB ve Schengen ülkelerinde yasal oturma izni olan vatandaşlarımızın, geçmiş yıllarda olduğu gibi, beş gün içinde Sırbistan’dan ayrılmak kaydıyla, bu ülkeden vizesiz olarak transit geçişlerine izin verilmesi uygulamasına devam edilmektedir. Öte yandan, vatandaşlarımızdan Sırbistan’dan geçerken Türk veya Fransız pasaportlarını ibraz etmeleri istenmektedir. Münhasıran Fransız kimlik kartı bu ülkeden geçmek için yeterli olmamaktadır.

Fransa için vize başvuru sırasında pasaportlarda dikkat edilen bazı hususlar bulunmaktadır. Bunlar: pasaportta en az iki sayfanın boş bulunması ve pasaportun vizenin sona eriş tarihinden itibaren en az üç ay süreyle geçerliliğinin bulunmasıdır.

 

YOL GÜZERGAHI VE SINIR KAPILARI

İngiltere’de mukim vatandaşlarımızın karayoluyla ülkemize gitmeyi tercih etmeleri durumunda, Fransa’yı İngiltere’ye bağlayan “Eurotunnel”i kullanmak suretiyle, Fransa’nın Calais şehrinden giriş yaparak İtalya’ya gitmeleri halinde Fransa’dan transit olarak geçmeleri gerekmektedir. Eurotunnel’i, taşıt başına Temmuz ve Ağustos aylarında takriben 200 Euroluk bir ücret karşılığında kullanacak olan vatandaşlarımız Fransa’ya araçlarıyla 35 dakikada ulaşabilirler.

İngiltere’de mukim vatandaşlarımızın Dunkerque veya Calais üzerinden Fransa’ya ayrıca denizyoluyla ulaşmaları mümkündür. Temmuz ve Ağustos aylarında taşıt başına 40 ila 70 Euro karşılığında, Fransa ve İngiltere arasında en hızlı deniz seferlerini icra eden Dover-Calais feribotu kullanılabilir (hızlı feribotla 30 dakika/normalde 90 dakika). Dover’den Dunkerque istikametindeki deniz seferleri ise 2 saatte icra edilmektedir (Temmuz ve Ağustos aylarında maliyeti taşıt başına 30 ila 70 Euro arasında değişmektedir).

Vatandaşlarımızın izleyebileceği güzergahlar aşağıda maruzdur:

1) İtalya’dan feribot ile ülkemize gidilecekse:

Fransa’ya deniz yoluyla Calais üzerinden giriş yapıldığında, A26 otoyolu devamında A1 otoyolu ile Paris istikametine, oradan da A6 otoyolu ile Lyon istikametine gidilmelidir. Calais ile Lyon arası yaklaşık 850 km’dir. Fransa’ya deniz yoluyla Dunkerque üzerinden giriş yapıldığında ise, Lille istikametinde A25 otoyolu alınmalı ve Lille yakınlarında A1 otoyoluna geçilmelidir. A1 otoyolunda Cambrai mevkiine ulaşıldığında, A26 otoyolu Lyon istikametine alınmalıdır. Dunkerque ile Lyon arası yaklaşık 770 km’dir.

2) Karayolu tercih edildiği takdirde:

Manş Denizi’nden Fransa’ya geçip, kıyı şeridi üzerinden (Dunkerque istikametinde) Belçika’ya giriş yapıldıktan sonra, Belçika’daki vatandaşlarımızın izlediği Avrupa karayolu kullanılabilir.

Fransa’dan hareketle Almanya üzerinden Viyana’ya gidilmek suretiyle arabalı tren yolculuğu da son yıllarda tercih edilen bir seyahattir. Bunun yanı sıra, Kuzey İtalya, Hırvatistan, Bosna-Hersek, Sırbistan, Bulgaristan/Yunanistan güzergahını kullanarak karayolu ile ülkemize gidilebilmektedir.

Ayrıca vatandaşlarımızın, Lyon ve bu şehre 156 km. mesafede İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan havaalanlarından ülkemize uçakla seyahat edebilmeleri mümkündür.

THY’nin İstanbul-Strazburg güzergâhında düzenlediği tarifeli seferler 23 Ekim 2008 tarihinde kaldırılmıştır. Vatandaşlarımızın, Mulhouse-Basel, Frankfurt ve Stuttgart havaalanlarını kullanmak veya Paris üzerinden aktarma yapmak suretiyle ülkemize seyahat edebilmeleri mümkündür.

 

GÜMRÜK

Fransa’ya yolcu beraberinde 200 adet sigara, 100 adet küçük puro veya 50 adet puro veya 250 gr tütün; 500 gr kahve; 100 gr çay; 16 litre bira, 4 litre şarap veya 22 dereceyi geçen içkilerden 1 litre, 50 gr parfüm ve 25 cl koku (eau de toilette) sokulmasına izin verilmektedir. Bunun üzerindeki miktara veya değeri 300 Euro üzerindeki beyan edilmemiş eşyalar için yüksek para cezası kesilmekte ve eşyalara el konulmaktadır. Ayrıca, 15 yaşından küçük vatandaşlarımızın beraberlerinde bulundurabilecekleri beyana tabi olmayan eşyaların değerinin 90 Euro’yu aşmaması gerekmektedir. Taşıtlarda, depodaki yakıta ilaveten 10 litrelik bir benzin bidonunun bulunmasına izin verilmektedir. Vatandaşlarımızın Türkiye’den gelirken beraberlerinde taze yiyecek, özellikle süt ve süt mamulleri ile et ve et mamulleri getirmemeleri, bunların Fransa’ya sokulmasının yasak olmasından dolayı tavsiye edilir. Diğer yandan, şahsi kullanım amaçlı ilaç, bebeklere yönelik mama ve süt tozunun Fransa’ya girişi yasak değildir. Bir malın Fransa’ya sokulması hakkında tereddüt olması durumunda, Türkiye’deki Fransız Büyükelçiliği (Ankara) veya İstanbul Başkonsolosluğu ile temasa geçilmesinde fayda bulunmaktadır.

Fransa’dan kişi başına en fazla 10.000 Euro tutarında nakit para, çek veya menkul değer çıkarılabilir. Aynı sınırlama, bu ülkeye giriş yapacak vatandaşlarımız için geçerlidir. Fransa ve diğer Avrupa Birliği üyesi ülkeler tarafından ortak gümrük kuralları uygulanmaktadır

Fransa’ya yapılacak girişlerde vatandaşlarımızın beyana tabi eşyası olduğu takdirde gümrük memurlarına bilgi vermeleri gerekmektedir.

Tatil dönüşlerinde diğer ülkeler üzerinden Fransa’ya girişte özellikle dikkat edilmesi gereken husus marka taklidi eşya bulundurulmamasına özen gösterilmesidir. Titizlikle yapılan gümrük kontrolleri sırasında tespit edilen taklit markalı eşyalar için o malın gerçek marka fiyatının iki katı ödetildiği gibi, ayrıca üç yıla kadar da hapis cezası da uygulanmaktadır.

Araçlarda herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Araçların teknik kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Geçerli bir sigorta belgesi (Carte verte) bulundurulması mecburidir. Ayrıca, ülkeye sokulan araçlarla altı aydan fazla kalınması durumunda ithalat vergisi ödenmesi gerekmektedir. Fransa’dan geçiş yapacak veya bu ülkede altı aydan kısa bir süre için kalacak olan vatandaşlarımız araçlarını bir AB üyesi ülke vatandaşına devredemez, kiralayamaz veya ödünç veremez.

Fransa’ya giriş yapacak vatandaşlarımız, veterinerden sağlık muayenesinden geçtiğine dair bir belge ibraz etmek şartıyla, beraberlerinde en fazla beş evcil hayvan (en fazla 30 akvaryum balığı) bulundurabilirler. Kedi ve köpekler için Fransa’ya gelmeden en erken 30 gün önce kuduz aşısı yaptırmak zorunludur. Belirtilen bu sağlık koşullarına uyulmaması durumunda, evcil hayvanlar Türkiye’ye geri gönderilmekte veya karantinaya alınmakta, hatta itlâf edilebilmektedir.

Turistik amaçla ve karayoluyla ülkemize giriş yapacak Türk veya yabancı uyruklu kişilerin beraberlerinde getirdikleri özel araçlarının giriş-çıkış işlemleri sınır kapılarımızdaki “1 Nolu Taşıt Takip Programı”na kaydedilmektedir. Taşıtlarıyla Türkiye’ye gelecek vatandaşlarımızın, gümrük kapılarında sorun yaşamamaları için, T.C. kimlik numaraları hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. Vatandaşlarımız T.C. kimlik numaralarını http://tckimlik.nvi.gov.tr/web/ internet adresinden nüfus bilgilerini girerek ya da herhangi bir işlem için Başkonsolosluklarımıza başvurduklarında öğrenebilirler.

Ülkemize Fransız plakalı araçları ile gidecek vatandaşlarımızın bu araçları, ülkemizde en fazla 6 ay kalabilmektedir. Mevzuatımız uyarınca vatandaşlarımıza ait Fransız plakalı bir aracın Türkiye’de kalabilme suresi bir takvim yılı içinde 180 gün ile sınırlıdır.

 

Geçici ithalat rejimi kapsamında Türkiye’ye turistik amaçlı olarak getirilen taşıtlara ilişkin işlemlerin düzenlendiği “Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği” 22.04.2011 tarihli ve 27913 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Buna göre, turistik kolaylıklar kapsamında taşıt sahibi vatandaşların, Türkiye’ye getirdikleri aracı gümrük denetimine bırakmadan yurtdışına geçici olarak çıkışına imkân tanınmaya başlanmıştır. Bu uygulamadan yararlanılabilmesi için “Yurtdışına Taşıtsız Çıkacak Şahıslara İlişkin Taahhütname”nin araç sahiplerince doldurulması ve belgenin ilgili gümrük idaresince onaylanması gerekmektedir.

 

Emekli/ erken emekli /malulen emekli olan vatandaşlarımızın Fransız plakalı araçları ülkemizde bir yıla kadar kalabilmektedirler. Bununla birlikte, bu süre sonunda araçlarını Türkiye dışına çıkaran emekli vatandaşlarımız takip eden 6 ay içerisinde araçlarını tekrar yurda sokamamaktadırlar. Araçlarını bir yıl süreyle ülkemize götürmek isteyecek emekli vatandaşlarımızın “Emeklilik belgesi” almalarını teminen Fransız makamlarınca düzenlenen emeklilik belgesi, nüfus hüviyet cüzdanı ve iki adet fotoğraf ile Başkonsolosluklarımız’a başvurmaları veya Fransızca emeklilik belgelerini, Başkonsolosluklarımız listelerinde yer alan yeminli tercümanlara tercüme ettirdikten sonra Başkonsolosluklarımız’a onaylattırmaları gerekmektedir.

Sahibi/yöneticisi bulundukları şirketler adına kayıtlı araçlar ile Türkiye’ye gitmek istemeleri halinde vatandaşlarımızın, Başkonsolosluklarımıza başvurarak ‘‘şirket aracı belgesi’’ almaları gerekmektedir. Bu belgenin tanzimi için vatandaşlarımızın nüfus hüviyet cüzdanı, şirket ticaret sicil kayıt belgesinin aslı ve iki adet fotoğraf ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

Vatandaşlarımızın araçlarını Türkiye’ye seyahat amacıyla başka kimselere vermeleri durumunda, araç sahibinin nüfus hüviyet cüzdanı, aracın ruhsatnamesi (carte grise) ve iki adet fotoğraf ile Başkonsolosluklarımıza bizzat gelerek Türkiye’ye gidecek kimseye vekalet vermesi gerekmektedir.

 

 

KARAYOLLARININ DURUMU VE GÜVENLİK

Yol güvenliği konusunda herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Gerek otoyollarda, gerek devlet yollarında trafik işaretlerine ve hız sınırlarına uyulduğu takdirde güvenli bir yolculuk yapılması mümkündür. Son yıllarda Fransız hükümeti hız sınırları konusunda önemli karayolu ve otoyollara sabit ve hareketli radarlar yerleştirmiştir. Hız sınırlarına uymayanlara ağır para cezaları uygulanmaktadır. Otoyollar ücrete tabidir.

Herhangi bir arıza halinde, otoyollarda kısa mesafelerle imdat telefonları bulunmaktadır. Bu telefonların ahizesi kaldırıldığında arızanın meydana geldiği bölgeye bağlı otomobil arıza servisi ile temas kurulmakta ve gereken yardıma ulaşılabilmektedir.

Otoyollarda her 20 km’de bir her türlü imkanı sunan konaklama yerleri ile her 50 km’de benzin ve diğer ihtiyaçların karşılanacağı tesisler mevcuttur. Fransa sınırları içinde trafik kurallarına ve Avrupa Birliği standartlarına uyulduğu takdirde sorunsuz bir seyahat yapmak mümkündür.

 

TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Ölümle sonuçlanmayan trafik kazalarında hapis cezası uygulanmamaktadır. Ancak, kırmızı ışıkta geçilmesi, alkollü araç kullanılması, ters yönde gidilmesi, hız sınırının aşılması araç sahiplerinin sulh ceza hakiminin önüne çıkmasını gerektirdiği gibi, ağır trafik cezaları (1.500 Euro’ya kadar para cezası veya ehliyetin iptali gibi hak mahrumiyetleri) da ödemeleri sözkonusu olabilir.

Ölümle sonuçlanan trafik suçlarına hapis cezası verilmektedir.

Kazaya sebebiyet verme durumunda, özellikle ölüm ve yaralanma durumlarında uygulanan mevzuat: Bu gibi durumlarda olay yerine gelen polis durumu tespit eder. Savcı olay yerine gelip incelemesini yaptıktan sonra kazaya sebebiyet vereni tutuklamak üzere mahkemeye sevk eder. Kaza sonucunda meydana gelen yaralanma olaylarında 75.000 Euro ve 5 yıla kadar hapis cezası, ölüm olaylarında ise 100.000 Euro ve 7 yıla kadar hapis cezası verilmektedir.

Fransa’da polis trafik kontrolünün yakın takipçisidir. Ön ve arka koltuklarda kemer takma mecburiyeti vardır. 10 yaşından küçük çocukların ön koltukta oturmaları yasaktır. Otoyol, devlet yolu ve şehir içinde trafik kurallarına uyulmadığı takdirde ağır trafik para cezaları uygulanmaktadır.

Şehirlerarası yollarda azami hız 90 km., otoyollarda 130 km’dir (yağışlı havalarda 110 km). Fransa’da sağdan gelen araca aksi işaret bulunmadığı hallerde öncelik tanınmaktadır. Bu kuralın tek istisnası döner kavşaklarda soldaki aracın (kavşak içindeki) önceliğinin bulunmasıdır.

 

TEMSİLCİLİK İRTİBAT BİLGİLERİ VE YARARLI TELEFONLAR

 

Paris Büyükelçiliği

16 Avenue de Lamballe 75016 Paris

Tel: +33 1 53 92 71 12

Faks: +33 1 45 20 41 91

 

Paris Başkonsolosluğu

44, Rue de Sèvres 92100 Boulogne-Billancourt

Tel : +33 1 47 12 30 30

Faks: +33 1 47 12 30 35

 

Lyon Başkonsolosluğu

87 rue de seze 69006 Lyon

Tel: +33 4 72 83 98 49

 

Marsilya Başkonsolosluğu

363, Avenue de Prado 13008 Marseille

Tel: +33 3 91 29 00 20

 

Strazburg Başkonsolosluğu

10 Rue Auguste Lamey 67000 Strasbourg

Tel: +33 3 88 36 10 09 / +33 3 88 36 68 14

 

Monako Fahri Konsolosluğu

Tel: 00-377 99 99 90 90

Faks: 00-377 99 99 85 85

 

THY Paris Bürosu:

Tel: +33 1 74 25 04 96 ve +33 1 74 25 00 76-77

Faks: +33 1 74 25 00 79

 

THY Nice Bürosu:

Tel: +33 4 93 21 44 79

 

THY Mulhouse / Basel (İsviçre) Bürosu

Tel : +33 3 89 90 49 59 / +41 61 325 49 59

 

THY Lyon Bürosu:

Tel: +33 4 37 91 66 70

 

 

THY Toulouse Bürosu:

Tel: +33 5 61 78 98 59

Faks: +33 5 61 78 98 40

 

Ayrıca, ülkede trafik, hava durumu, gümrük, sağlık, polis ve itfaiye hizmetleri için kısaltılmış telefon numaraları bulunmakta olup, bunlar:

 

Polis: 17

İtfaiye:18

Ambulans:15

Trafik durumu (otoyollar için): 08 92 68 10 77

Hava durumu: 0 892 68 08 08

Gümrük bilgi hattı: 08 11 20 44 44

Seyahat için ise;

Tren danışma: 36 35

Paris havaalanları: 01 49 75 15 15 veya 3950 veya 01 70 36 39 50

Strazburg Havaalanı: 03 88 64 67 67

Deniz yolları: 01 46 25 70 00

Yol bilgi merkezi: 08 26 02 20 22

Bütün Fransa’dan aranabilecek SOS Doktor numarası: 08 2033 24 24 veya 15

 

AYRICA DUYURULMASINDA YARAR GÖRÜLEN HUSUSLAR

 

23.03.2007 tarihinden itibaren yürürlükten bulunan, vatandaşlarımızın Yurtdışına Çıkış Harcı’ndan muaf tutulmaları için pasaportlarına Başkonsolosluklarımızda yapılan kaşe tatbiki uygulamasına son verilmiştir. Bu itibarla, yurtdışında oturma izin belgelerini sınır kapılarımızdaki görevlilere ibraz eden kişilerden, başka bir belge veya kaşe talep edilmeksizin çıkış harcı alınmayacaktır. Ayrıca, pasaportlarında “işçidir”, “işçi ailesidir”, “işçi çocuğudur” veya “Süresiz / ………..tarihleri arasında yurtdışında oturma ve/veya çalışma izni bulunmaktadır.” şeklinde dış temsilciliklerimizce tatbik edilmiş kaşe bulunan kişilerden de oturma izin belgelerinin ibrazı aranmadan çıkış harcı tahsil edilmeyecektir.

 

Fransız sınır makamları son dönemde sıklıkla, Türkiye’ye gidecek olan 18 yaşından küçük Türk çocuklarının, ülkeden ayrılışlarından önce bağlı bulundukları Valiliklere başvurarak “Yurtdışı çıkış izin belgesi” (Titre de circulation trans-frontière) almalarını isteyebilmektedir. Fransız vatandaşlığı olan 18 yaşından küçük çocuklardan ise, velayeti altında bulundukları kişilerden ayrı seyahat etmeleri halinde benzer bir belge (Autorisation de sortie du territoire national) talep edilmektedir. 18 yaşından küçük vatandaşlarımızın ve ailelerinin, Fransa’ya dönüşlerinde herhangi bir sorunla karşılaşmamaları için bu hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir.

 

Bu hususlara ilaveten,nüfusa tescilleri yapılmadan çocuklara pasaport tanzim edilmesinin mümkün olmaması nedeniyle, çocukların doğumunun yaz tatiline çıkılmadan vakitlice Başkonsolosluklarımıza bildirilmesi tavsiye edilmektedir.

 

Yurtdışında oturma ve çalışma izni bulunan vatandaşlarımız ve müstakil pasaport hamili yedi yaşından büyük çocuklarının harçtan muaf olabilmeleri için, mezkur yasa uyarınca 2007 yılı Temmuz ayından itibaren pasaportlarına tatbik edilen “Yurtdışında oturma ve çalışma izni bulunmaktadır” şeklindeki kaşe tatbiki uygulamasına 3 Haziran 2008 tarihi itibarıyla son verilmiştir.

 

Yurtdışındaki vatandaşlarımız Türkiye’den çıkışlarında, sadece oturma izin belgelerini (Fransa için: Titre de Séjour / Carte de Résident) çıkış kapılarındaki görevlilere göstermek suretiyle anılan harçtan muaf tutulmaktadırlar. Daha önce pasaportlarına, “Yurtdışında oturma ve çalışma izni bulunmaktadır” kaşesi tatbik edilen veya pasaportlarında “İşçidir”, “İşçi ailesidir”, “İşçi çocuğudur” şeklinde kaşe bulunan vatandaşlarımızdan ise başka bir belge talep edilmemektedir.

 

Türkiye’ye T.C. pasaportlarıyla seyahat edecek vatandaşlarımızın çıkış kapılarında herhangi bir sorunla karşılaşmamaları için kendilerinin ve müstakil pasaport hamili olan yedi yaşından büyük çocuklarının oturma kartlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir. Çift uyruklu vatandaşlarımız ise Fransız pasaportu ve/veya kimliğiyle Türkiye’ye seyahat ettikleri takdirde harçtan muaf tutulmaktadır.