Umuma mahsus pasaport hamili T.C. vatandaşlarının Çek Cumhuriyeti’ne seyahatleri vizeye tabidir.

Ayrıca, Çek Cumhuriyeti, 4 Nisan 2008 tarihi itibarıyla, Çek Cumhuriyeti’nde bulunan uluslararası havaalanlarını başka ülkelere geçiş amacıyla transit seyahatlerde kullanacak vatandaşlarımıza transit vize uygulaması başlatmıştır.
4 Nisan 2008 tarihinden itibaren vatandaşlarımızın Çek havaalanlarındaki transit bölgelere girişine, ancak havaalanı transit vizesiyle izin verilmektedir.
Transit vize uygulamasından; a) Diplomatik, Hususi ve Hizmet pasaportu hamili, b) AB ülkeleri, Norveç, İzlanda, Andorra, Japonya, Kanada, Liechtenstein, Monako, San Marino, ABD ve İsviçre’de yasal kalışa izin veren belge sahibi ve c) Uçak mürettebat belgesi hamili vatandaşlarımız muaf tutulmaktadır.
Çek Cumhuriyeti 21 Aralık 2007 tarihi itibariyle Schengen alanına dahil olmuştur.
Bu çerçevede, Schengen ülkelerinde ikamet izni sahibi olan vatandaşlarımız, Çek Cumhuriyeti’ne vizesiz giriş yaparak, üç aya kadar bu ülkede kalabilmektedirler.
Çek Cumhuriyeti temsilcilikleri, gidilecek esas ülke veya birkaç ülkeye birden gidilecekse, giriş yapılacak ilk Schengen ülkesi Çek Cumhuriyeti olduğunda Schengen vizesi ita etmektedir. Çek Cumhuriyeti temsilcilikleri, Schengen vizesi için 60 Euro vize harcı tahsil etmektedir. Sözkonusu harç, vize başvuru ücreti niteliğinde olup, vize verilmediği takdirde iade edilmemektedir.
Bununla birlikte, Türk vatandaşları uzun süreli (90 günü aşan) vize harcından muaftırlar. Ayrıca, AB üyesi, Avrupa Ekonomik Alanı Anlaşması imzacısı ve Avrupa Toplulukları ile müzakere edilmiş anlaşmalarla bağlı ülkelerin vatandaşlarıyla aile birliği içinde bulunan vatandaşlarımız; 6 yaşından küçükler; her kategoride öğrencilerimiz ve öğretim veya eğitim gezisi amacıyla Çek Cumhuriyeti’ne seyahat eden öğrencilere refakatle görevli öğretmenlerimiz ve bilimsel çalışmalarda bulunmak amacıyla Çek Cumhuriyeti’ni ziyaret eden araştırmacılarımız vize başvuru ücretinden muaftırlar.
Resmi pasaport hamili vatandaşlarımız, Çek Cumhuriyeti’ne yapacakları  son 180 gün içerisinde toplam ikamet  süresi 90 günü geçmemek kaydıyla  turistik seyahatlerinde vize muafiyetine sahiptirler.
Diğer taraftan, 1 Eylül 2006 tarihi itibariyle Çek Cumhuriyeti, AB Parlamentosu ve AB Konseyi’nin 895/2006 ve 896/2006 sayılı kararları uyarınca, İsviçre ve Liechtenstein’da ikamet izni sahibi olan vatandaşlarımızın vizesiz olarak transit geçebilmelerine ve ülkede azami 5 gün konaklamalarına olanak sağlamaktadır. Bu olanak, yalnızca transit amacıyla kullanılabilmekte, vatandaşlarımızın Çek topraklarına giriş yapmış oldukları ülkeye, başka bir ülke toprağına geçiş yapmaksızın, dönmelerine izin verilmemektedir.
Sınırda vize itası uygulaması yoktur.
2.YOL GÜZERGAHI VE SINIR KAPILARI Batı ve Kuzey Avrupa ülkelerinde yaşayan ve ülkemize karayolundan seyahat edecek olan vatandaşlarımızın Çek Cumhuriyeti’nin Almanya sınırından giriş yaparak kullanabilecekleri en kısa transit güzergah şöyledir:
Berlin-İstanbul: Berlin-Dresden-Prag-Brno-Bratislava-Budapeşte-Szeged-Subotica-Novi Sad- Belgrad-Niş-Sofya-Filibe-Edirne-İstanbul

Batı Avrupa’daki vatandaşlarımız, bu güzergaha alternatif olarak, Çek Cumhuriyeti’ne giriş yapmadan Avusturya’dan geçiş yapabilirler. Bu takdirde, güzergah şöyledir: Münih-İstanbul: Münih-Salzburg-Graz-Maribor-Zagrep-Belgrad-Niş-Sofya-Filibe-Edirne-İstanbul
3.GÜMRÜK Gümrükte deklare etmeden yolcu beraberinde ülkeye sokulabilecek veya ülke dışına çıkarılabilecek Çek Kronu ve döviz miktarı, toplam 10 bin Euro ile sınırlandırılmıştır. Buna özellikle dikkat edilmesi gereklidir.
Aksi takdirde, sözkonusu sınırın üzerindeki meblağa el konulmakta ve ilgili kişi hakkında kamu davası açılmaktadır.
Yolcu beraberinde ülkeye sokulmasına ve ülke dışına çıkarılmasına izin verilen maddeler:
200 sigara veya 50 puro veya 250 gram tütün veya 100 sigarillo, 2 litre şarap veya  1 litre sert alkollü içki (22 dereceden yüksek), 50 gram parfüm; aracın deposu dışında 10 litre benzin. Yolcu beraberinde taşınabilecek özel eşya veya ticari olmayan hediye değeri kişi başına 175 Euro ile sınırlıdır.

4.KARAYOLLARININ DURUMU VE GÜVENLİK

Çek Cumhuriyeti’nde otoyollarda trafik oldukça yoğundur ve asfalt kalitesi Almanya ile Avusturya kadar düzgün değildir. Ülkemize transit geçişlerin gerçekleştiği  güney doğu’da  Slovakya üzerinden Macaristan ve Sırbistan’a  ve  güneyde de Avusturya üzerinden Slovenya ve Hırvatistan’a  uzanan Prag-Brno arasındaki yaklaşık 200 km.lik bölüm özellikle ağır vasıtaların kış koşullarında kaymalarını önlemek amacıyla  kasisli inşa edildiğinden sürat yapılmasına uygun değildir. Çek Cumhuriyeti genelde güvenli bir ülkedir ancak bilhassa yabancı plakalı araçlarda bazı hırsızlık vakalarına rastlanmaktadır. Bu nedenle  araçların park yerlerinde  uzun süre bırakılmaması tavsiye olunur.  

OTOYOL GEÇİŞ ÜCRETLERİ

Çek Cumhuriyeti’nde otoyol geçiş ücretleri 14 Mayıs 2012 tarihinde artırılmıştır. Yeni uygulamaya göre ağırlığı 3.5 tonun üzerindeki  TIR, otobüs ve  motorlu araçlar için mutlaka elektronik  geçiş cihazı satın alınması ve içine kredi doldurulması gerekmektedir. Bu  cihaz  Çek Cumhuriyetine girişte sınır kapılarından 1550 Çek Kronu (yaklaşık 62 Euro)  depozito ücreti karşılığı satılmakta ve cihaz iade edildiğinde depozito ücreti geri verilmektedir. 3.5 tonun üzerindeki araçların ödeyecekleri otoyol ücreti  aracın emisyon sınıfına, dingil sayısına ve gidilecek mesafeye  göre değişmektedir. ‘ www.mytocz.cz’  web sitesinin ‘toll calculator’ (yol ücreti hesaplama) bölümüne aracın emisyon sınıfı,dingil sayısı ve giriş çıkış noktaları girilerek ücretler konusunda bilgi edinilebilir.

3.5 tona kadar olan araçlar için otoyol ücretleri, geçmiş yıllarda olduğu gibi, sınır kapılarından  veya petrol istasyonlarından temin edilen bandrol ile ödenmektedir.  Özel araçlara  uygulanan yıllık, aylık ve 10 günlük otoyol bandrol ücretleri aşağıda gösterilmiştir: a-Yıllık Ağırlığı 3,5 tona kadar olan motorlu araçlar için 1.500,00 Çek Kronu (yaklaşık  60 Euro) karşılığı  bandrol  alınmak suretiyle bir yıl süreyle Çek  otoyollarında seyahat edilebilir.
b-Aylık Ağırlığı 3,5 tona kadar olan motorlu araçlar için 440,00 Çek Kronu (yaklaşık 17.6  Euro) karşılığı bandrol alınmak suretiyle bir ay süreyle Çek otoyollarında seyahat edilebilir.

c- 10 GünlükAğırlığı 3,5 tona kadar olan motorlu araçlar için 310,00 Çek Kronu (yaklaşık 12,4 Euro)) karşılığı bandrol  alınmak suretiyle 10 gün  süreyle Çek otoyollarında seyahat edilebilir.

Diğer taraftan, 14 Mayıs 2012 tarihi itibariyle 3.5 ton üzeri taşıtlara uygulanmaya başlanan  yeni otoyol ücretleri hakkında Çek Karayolları’nın resmi sitesi ‘www.myto.cz.cz’  den elektronik cihazla ödeme sistemi hakkında derlenen notlar, otoyolların haritası, ücret tablosu  ekte sunulmuştur.                                                                        Çek Cumhuriyeti’ne giren tüm araçların, “yeşil kart” olarak da tabir edilen üçüncü taraf uluslararası trafik sigortası olması gerekmektedir.
5.TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR Çek Cumhuriyeti’nde trafik sağdan işler. Yol ve trafik işaretleri, Avrupa genelindeki işaretlerle  aynıdır. Sürüş sırasında ehliyet, araç ruhsatnamesi , araç sigorta belgelerinin ve yeşil kartın bulundurulması zorunludur.
Araç kullanan sürücüler için alkol tolerans sınırı sıfırdır. Emniyet kemeri takılması zorunludur. 12 yaşından küçük çocukların aracın ön kısmına oturmaları  yasaktır.
Üçüncü parti sigortası yaptırmış olmak zorunludur. Zararın 20 bin Çek Kronu’nun (yaklaşık 1100 ABD Doları) üzerinde olduğu bir trafik kazasına karışan sürücü zararın sigortadan karşılanmasını talep edebilmek için olay yerini terk etmeden polisin tutanak tutmak üzere gelmesini beklemek zorundadır.

Ağır yaralanma veya ölüm ile sonuçlanan kazalarda, polisin soruşturmasına ve akabinde ilgili mahkemenin alacağı karara uyulması zorunludur. Bu durumda, aracın sürücüsünün tutuklanması mümkündür.
Ağır yaralanma veya ölüm içermeyen kazalarda, genel olarak, yabancı göz altına alınmamakta, bilahare gıyabında yapılan mahkemenin sonucu vatandaşı olduğu ülkenin ilgili makamına gereği için duyurulmaktadır.
Şehirlerarası yollarda  özel araçların otoyol geçiş ücreti karşılığı olarak, petrol istasyonlarından satın alabilecekleri bandrolleri araçlarının ön camına yapıştırmaları  zorunludur.
Hız limitleri, yerleşme birimlerinde 50 km.,  ana yollarda 90 km. ve otoyollarda 130 km.’dir. Radarla hız kontrolleri yapılmaktadır.
6. TEMSİLCİLİK İRTİBAT BİLGİLERİ VE YARARLI TELEFONLAR T.C. Prag Büyükelçiliği: (00 420) 224311402 / 224311403 THY Prag ofisi: (00 420) 234708709 / 220116502 Polis imdat: 158 Ambulans: 155 Acil yardım (SOS): 112 Yol yardım: 154 Bozulan/kaza yapan araç: 1230
7.AYRICA DUYURULMASINDA YARAR GÖRÜLEN HUSUSLAR – Çek Cumhuriyeti’ne seyahatlerde “seyahat sigortası” yaptırmış olmak zorunludur. Çek Cumhuriyeti’ne girişte bir aşı zorunluluğu bulunmamaktadır.
-Çek Cumhuriyeti makamlarınca, 15 yaşından büyük olan çocuklar için ayrı pasaport talep edilmektedir. Ancak, pasaportların refakat hanesine kayıtlı çocuklar için fotoğraf istenmemektedir.