Bulgaristan ve Romanya 31 Mart itibariyle Avrupa’nın kontrolsüz seyahat imkânı sunan Schengen uygulamasına kısmen de olsa dahil oldu. Schengen Bölgesi’ne dahil olan bu 2 Ülke  kara seyahatlerin şimdilik kapsam dışında. Sınırlarda kontroller devam edecek.
Bulgaristan güzergahını kullanmak isteyenlerden reşit olmayanlar da dahil olmak üzere yolculardan geçerli bir pasaport veya kimlik istenmektedir. Sınır geçişleri hakkında İngilizce bilgi almak için 359 2 982 42 62 veya 359 2 983 18 65 numaralı telefonlardan sınır polisini günün 24 saati arayabilirler.

İnşaatı uzun zamandır devam eden Bulgaristan kalotina Sınır kapısı tamamlanmış ve hizmete açılmış.

Sınır kapısında ki peron sayıları 10-12 perona çıkarılmış

Sınıra geldiğimizde gümrük memuru Pasaport,Araç ruhsatı ve yeşil kartı istiyor.

BULGARİSTAN YOLU DAHADA KISALMIŞ

Kalotina ile Sofya arasında yeni yol yapım çalışmasında bu sene sofya ya kadar olan bölüm de tamamlanmış. Sofya ya kadar olan bölüm tamamen otoban olmuş.

Kalotina sınır kapısı ile Kapıkule arası yaklaşık 350 km'dir. Sofya girişindeki kavşakta döner yolda istanbul tabelasını takip ederek Svilengrad kavşağından çıkmanız gerekiyor.

Bulgaristan yolculuğunun 246. kilometresinde A1 otoyolundan çıkıp A4 otoyolunu takip ederek Türkiye yönüne doğru ilerleyebilirsiniz.
Sofya girişindeki köprülü döner kavşak ve çevre yolundaki giriş ve çıkışlarda takip edilmesi gereken Svilengrad tabelası.Yolun bu kesiminde dikkatli olun. Sofya sonrası Türkiye sınırına kadar otoyol. Trakya ve Meriç otoyolları yeni ve bakımlı, seyahatin bu kesiminde güzel bir yolculuk yapıyorsunuz. Otoyol üzerinde güzel konaklama imkanları var.

E-VİNYET ALMAYI UNUTMAYIN
Bulgaristan otoyollarını kullanmak için elektronik vinyet gerekli. Vinyetinizi gümrük alanındaki gişelerden veya otomatlardan temin edebilirsiniz. Bizim tavsiyemiz zaman kaybına uğramamanız için www.tolltickets.com internet adresinden yola çıkmadan önce Vinyetinizi almanız. Yedi günlük e-vinyet ücreti 15 leva karşılığı 8 euro. Bulgaristan’a girince bagaj kontrolünden sonra gelen sol taraftaki Vinyet otamatlarında elektronik Vinyet 13 euro ya satılıyor. Bazı gişelerde satış elamanları işgüzerlığa devam ediyor 15 leva yerine 15 euro tahsil etmeye çalışıyorlar bunun için uyanık olmanız gerekiyor. Ülke çapında 300’e yakın sabit ve 105’e yakın seyyar otomatik e-vinyet tespit etmeye yarar kamera yerleştirilmiş.

PARA BOZDURUN VEYA KREDİ KARTI KULLANIN
Bulgaristan Avrupa Birliği ülkesi olmasına rağmen para birimi Leva. 1 Euro, 1,95 Leva’ya tekabül ediyor. Bu ülkede yapacağınız ödemelerde kesinlikle ülkenin para birimini kullanmaya özen gösterin veya kredi kartınızı kullanın.

EKSİK EVRAKLARLA YOLA ÇIKMAYIN
Türkiye Cumhuriyeti Filibe Başkonsolosluğu
Sayın Başkonsonsolos Korhan Küngerü Bey ile görüştük. Başkonsonsolos Korhan Küngerü, Bulgaristan güzergâhını kullanan Avrupalı Türkleri dikkatli olmaları konusunda SılaYolu Avrupa Türk Otomobil Derneği Yöneticilerine önemli açıklamalarda bulundu:

“Flibe Başkonsolosu Kengerü, Evraklarınızı önceden hazırlayın. Eksik veya unutulan evraklar sorun yaratıyor. 10 bin euro üzerindeki para ve 37 gram üstü ziynet eşyanızı deklare edin.

Özel değeri olan eşyaların (altın, gümüş, mücevher, elektronik cihazlar gibi) ithalatı ve ihracatının bildirilmesi zorunludur. Suçlamalardan kaçınmak için hayvan ve bitki hediyelik eşyalarından uzak durulması tavsiye edilir. Görevlilerle tartışmayın.

Bulgaristan sınır kapılarında personel ve donanım yetersizliğinden kaynaklanan sıkıntılar yaşanıyor. Vardiya değişim zamanlarında bekleme süreleri artıyor. Özellikle bakım ve onarım çalışması yapılan yol bölümlerinde yetersiz işaretlendirme tehlikeli olabilir. Bulgaristan yolları her ne kadar artık güvenli olsada vatandaşlarımız mola esnasında araclarından fazla uzaklaşmasınlar dedi.”Hız sınırlarında dikkat etsinler, geçtiğimiz yıl malesef bir kaç kazada ölümlü hadiseler yaşandı hız sınırı ve dikkatsizlik bir kaç vatandaşımızın canına mal oldu. dedi.

HIZ SINIRINA DİKKAT

Aksine bir işaret olmadığı sürece Bulgaristan otoyollarında hız sınırı 140 kmh. Trakya ve Meriç otoyollarının her iki yönünde değişik mevkilerde sabit radarlar var. Tunel girişlerinde polislere dikkat.

Kalotina Sınır Kapısı’ndan Kapıkule 358 km. Bulgaristan yolculuğunuzun 246’ncı km’sinde ise A1 nolu otoyoldan ayrılarak A4 nolu otoyol ile Türkiye istikametini takip edin.

EHLİYETİNİZİ VE VEKALET ALMAYI UNUTMAYIN

BULGARİSTAN sınır kapılarında polis ehliyet sorgulaması yapıyor. Ehliyeti yanında olmayan sürücüleri ceza bekliyor. Geçtiğimiz yıl bir çok vatandaşımız sahte ehliyet ile yakalandılar.Kapitan Andreevo ve Kapıkule Sınır Kapısı’nda bu sene de uzun bekleme süreleri olabilir. Alternatif Hamzabeyli, Dereköy ve Pazarkule. Pazarkule sınır kapısı gectiğimiz yıl yenilendi. İpsala ve Hamzabeyli sınır kapıları çok modern

Alternatif olarak hem gidişlerde hemde dönüşlerde bu sınır kapıları kullanılabilir.

Aracınız başkasına aitse araç sahibinden mutlaka vekalet alın. Aracınız kendinize ait şirket üzerine kayıtlı olsa bile şirketinizin adına düzenlenmiş bir vekalet çıkartmanız şart.

CEZALAR AĞIR

Bulgaristan’da şehir dışında hız sınırını 10 km aşmanın cezası 10 Leva. 11-20 km aşmanın cezası 30 Leva, 21-30 km aşmanın cezası 50 Leva, 31-40 km aşmanın cezası 100 Leva ve ehliyete 1 ay el konulur, 41-50 km aşmanın cezası 150 Leva ve ehliyete 2 ay el konulur, 51 km ve üzerinde ise 200 Leva ve ehliyete 3 ay el konulur. Araç kullanırken cep telefonu ile konuşmanın ve kırmızı ışıkta geçmenin cezası 50 Leva. Farların, gündüzleri de açık tutulması mecburi.

POLİS PARA TAHSİLATI YAPAMAZ
Otoyollarda beyaz renkli ve üzerinde bağlı oldukları bölge numaraları bulunan araçlı polisler dışındakilerin cezai işlem yapma yetkisi yoktur. Trafik cezaları, ülkenin para birimi olan Leva ile yapılır. Trafik polisleri, ceza için para tahsilatı yapamaz. Trafik cezaları, ülkeden çıkarken sınır kapılarında, bölge Trafik Şube İstasyonlarında (KAT) veya Yollar Ajansı Sofya Oborişte Ofisi’nin banka hesabına ödenir. 

SAHTE EHLİYETLE YOLA ÇIKMAYIN

Bulgaristan Karayolları Kanunu’na 2017 yılında yapılan değişikliklerle bazı trafik ihlallerine aynı anda para cezası, sürücünün ehliyetine belirli süreyle el koyma ve aracın trafikten men edilmesi uygulaması başlatıldı.Geçtiğimiz yıl yine bir çok vatandaşımız sahte ehliyet ile yakalandı ve yüzlerce ceza ödemek durumunda kaldılar. Şunu hatırlatmak ta fayda var ulusal sürücü belgesi geçerli bir seyahat belgesi değildir. Özel belge sahipleri (örneğin resmi veya diplomatik pasaport vb.) farklı kurallara tabi olabilir. Bu nedenle lütfen yetkili temsilcilik ofisi ile iletişime geçin (bkz. "Önemli iletişim bilgileri") veya Dışişleri Bakanlığı'nın web sitesine bakın.

İşte sözkonusu kanunda bazı trafik ihlalleriyle ilgili öngörülen cezalardan örnekler.

1. Sürücü belgesi olmadan veya geçersiz sürücü belgeyle araç kullanıldığı tespit edildiğinde para cezasının yanında kullanılan araç (kime ait olduğu bakılmaksızın) 6 ay ile 1 yıl arasında trafikten men edilmektedir.

2. Kanında 0,5/1000 üzerinde alkol tespit edilen veya alkol testi yaptırmak istemeyenlere uygulanacak para cezası, ehliyetine belirli süreyle el koymanın dışında kullandıkları araç 6 ay ile 1 yıl arasında trafikten men edilmektedir.

Seyahat Sigortası Yaptırın.

Araç sigortası  - Uluslararası Sigorta Kartı ve Avrupa Kaza Raporu (sigorta şirketinizden temin edilebilir) almanız tavsiye edilir. Kapsamlı seyahat sigortası (Vollkasko) yaptırmanızda fayda var. Bu sigorta aracınızı kaza, hasar, hırsızlık ve kasko sigortanızın kapsamadığı diğer birçok durumda finansal olarak korur.

Dönüşler bu yıl sıkıntılı geçecek.
Bu yıl dönüşlerde Türkiye’den Bulgaristan’a girişte daha sıkı denetim olacak.
Bulgaristan ve Romanya, 31 Mart‘tan itibaren AB’de serbest dolaşıma dahil oldu. Bu nedenle Türkiye’den Bulgaristan’a girişte daha sıkı denetim olacak.

Türkiye'ye arabayla seyahat eden Avrupalı ​​Türkler, bu yaz dönüşte Bulgaristan sınır kapısında daha uzun süre beklemek zorunda kalacak.

Bulgaristan ve Romanya'nın AB içinde serbest dolaşım imkanı sunan Schengen bölgesine kısmen katılması nedeniyle, gümrük kapılarında araç aramaları 31 Mart'tan itibaren daha sıkı hale getirilecek.

Buda dönüş yolunda araç kuyruklarının uzamasına neden olacaktır. Bulgaristan yoğunluğu kaldıramadığı için gurbetçiler dönüş yolunda saatlerce uzun kuyruklarda beklemek zorunda kalıyorlardı. Artık Türkiye dönüşleri daha zorlu olacak. Bu nedenle mümkün mertebe yolcuların hafta sonu çıkmamasında yolculuklarını hafta arasına planlamaları faydalı olacaktır.

ÖNEMLİ TELEFONLAR
T.C. Sofya Büyükelçiliği:
Boulevard Vasil Levski No: 80 1000 Sofia
Telefon: +359 2 935 55 00
Acil durum telefonu: +359 888 85 7979
e-mail: embassy.sofia@mfa.gov.tr

Filibe Başkonsolosluğu:
Filip Makedonski No: 10 - 4000 Plovdiv
Telefon: +359 32 275 160/161/162/163

Burgaz Başkonsolosluğu:
Boulevard Demokrasia No: 38 – Bourgas
Telefon: + 359 56 879 940

Her türlü şikâyet için: 112
Türkçe şikâyet hattı: 112
Polis imdat: 166 (Mobil telefondan aranırsa 146)
Çekici: 146 - 9803308
Yol yardım servisi: +359 2 980 33 08

Akaryakıt fiyatları (Mayıs ayı itibarı ile)
Dizel: 1.72 euro
Süper benzin: 1.65 euro

Bunlara dikkat !
* Sınırlarda polis ehliyet kontrolü yapıyor.
* Farlarınız 24 saat açık olsun.
* Güvenli yerlerde mola verin.

 

Haber: Hazırlayan Sezai Koç - (Silayolu.com) - Maribor

Foto: Silayolu.com

Kaynak: Gösterilmeden yayınlanması yasaktır

Silayolu.com internet sitesinde paylaşılan haberlerin, kaynak linki verilmeden başka platformlarda paylaşılmasının veya video habercilikte kullanılmasının hukuki bir suç olduğunu hatırlatır! Bu uyarıyı dikkate almayan kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacağını ifade etmek isteriz.