Sırbistan Sıla Yolu’nun yarısı. Sırbistan’da eskiye nazaran geçmiş yıllara kıyasla yol durumları oldukça iyi ançak kapkaç ve hırsızlık olayları hala devam ediyor.

Bu nedenle mutlaka güvenli tesislerde konaklamada fayda var.Her Türk bayrağı veya Türk ismini gördüğünüz yerde durup mola vermeyin.

Diğer yandan otoyollarda sahte Altın Çeteleri de yolcuları kandırmanın yollarını aramaya devam ediyorlar.Sahte çekicilere ve güven vermeyen tamirhanelere dikkat.

Cezalar can yakıyor

Sırbistan’da geçen yıl yürürlüğe giren yeni trafik kanunu, oldukça ağır cezalar içeriyor. Polis sabit ve seyyar radarlarla hız kontrolü yapıyor. Sivil plakalı polis araçları sizi takip ederek, hızınızı ölçüyor ve videoya kaydediyor.Sırbistan otoyollarında hız sınırı saatte 120 kilometre. Hız ihlali durumunda önünüze geçerek polis lambasını yakıyor ve sizi ilk çıkışta veya benzin istasyonunda durduruyor ve ceza kesiyor

Sırbistan’da trafik düzenlemelerine göre polis trafik kurallarını ihlal edenlerin pasaportlarına el koyabiliyor. Trafik suçlarında, trafik polisi olay yerinde cezası 3.000 veya 5.000 Dinar tutarında olan suçlar için makbuz düzenleyebiliyor. Sürücünün bu cezayı hemen banka veya postane aracılığı ile ödemesi gerekiyor. Cezanın yarısına tekabül eden,1.500 ve 2.500 Dinar tutarındaki kısmını banka veya postaneye hemen ödenmesi halinde cezanın tamamı ödenmiş kabul ediliyor. Gündüz farların açık tutulması, güvenlik yeleği, ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri takılması zorunlu. Sırbistan’da yere çöp atılması, dinlenme tesislerinde çöp bırakılması halinde 50 EUR’dan başlayan para cezası uygulanıyor.

YOLDA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Sırbistan’da yollar otoban ve paralı. Niş-Bulgaristan arasında ki otoban inşaatı hızlı bir şekilde devam ediyor.Bu yol çalışması en az bir yıl daha süreceği belirtiliyor. İnşaat ana yoldaki trafiği etkilemiyor.Ancak yaz sezonunda büyük ölçüde burada kuyruklar oluşabilir trafik akışı aksayabilir. Burda çok dikkatli olmanız gerekir. Hatalı sollama yapmayın, bu bölümde üç nokta da polis kontrolleri var. Makedonya-Yunanistan yol güzergahını tercih edecekler ise,Makedonya sınırına olan son 60 kilometrelik bölümünde yol çalışmaları devam ediyor.Trafik akışı tek şeritten sağlanıyor.

ÖDEMELERİNİZİ KREDİ KARTIYLA YAPIN

Sırbistan güzergahı yaklaşık 470 kilometre ve yollar ücretli. Otobanlara girişte otoban kartı veriliyor, ödemeler otoban çıkışında yapılıyor. Ödemeleri, Sırbistan para birimi Dinar, Euro veya kredi kartıyla da yapabiliyorsunuz. Ancak Sırbistan’a girişte para bozdurmanız en doğrusu. 1 Euro 120 Dinar. Akaryakıtınızı dinarla veya banka kartınızla ödemek daha akıllıca olur.

Euro ile ödemeye kalktığınızda benzin istasyonları Euro’yu çok düşük kurdan hesaplıyorlar. Hırvatistan’dan Sırbistan’a Batovçi sınır kapısından giriş yapılıyor. Belgrad’a kadar olan yol ücreti otomobiller için 340 dinar, minibüsler için 1040 dinar. Macaristan – Belgrad güzergahında ise  240 ve 330 dinar olmak üzere toplam 570 dinar. Minibüsler için 710 ve 990 dinar olmak üzere toplam bin 700 dinar. Belgrad – Niş arası toplam 240 kilometre. Otomobiller için 730 dinar, minibüsler için 2 bin 190 dinar. Makedonya üzeri Niş-Leskovaç arası ise otomobiller 190 dinar, minibüsler  570 dinar.

TRAFİK KURALLARINA UYUN

Sürücülerin seyir halinde cep telefonu kullanması yasak. Kırmızı ışıkta geçen veya yaya önceliğine riayet etmeyen sürücüler, 15 bin Dinar (150 Euro) ile 30 bin Dinar (300 Euro) arasında para cezası veya 30 güne kadar hapis ve 3 ay süreyle trafikten men cezası alır. Araçlarda ilk yardım çantası, üçgen reflektör, çekme halatı ve yedek far ampulü ile reflektörlü yelek bulundurulması zorunludur. Otoyollarda mecburi kalınmadıkça durulması ve araçtan inilmesi kesinlikle yasaktır. Otoyollarda yapılan trafik kontrollerinde de polisin izni olmadan kesinlikle araçtan inmeyin. Araçtan inilmesi gereken durumlarda reflektörlü yelek giyilmesi şarttır. Hız sınırı mesken yerlerde 50 km, tali yollarda 80 km, otobanlarda ise 120 km’dir.Gündüzleri farları yakma zorunluluğu vardır.

BELGRAD ELÇİMİZ UYARDI.

SılaYolu.com’un ve DTAC SılaYolu Türk Otomobil Klübünün hazırladığı, Kanalavrupa’da yayınlanan Adım Adım SılaYolu Programında canlı Telefon bağlantısı ile yayınımıza katılan T.C. Sırbistan Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay. SılaYolu.com’a önemli uyarılarda bulundu.

Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Bozay, Sırbistan gümrüğünün, bildirilmemesi halinde 10 bin avronun üzerindeki paraya el koyduğunu söyledi.

Türkiye’nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, yaz aylarında Avrupa’dan kara yoluyla Sırbistan üzerinden Türkiye’ye gidecek gurbetçilere tavsiye ve uyarılarda bulundu.

Her yıl 2 milyona yakın gurbetçi araçlarıyla Türkiye seyahatlerinde Sırbistan güzergahını kullanıyor.

Büyükelçi Bozay yaptığı açıklamada, Sırbistan’ın Belgrad ve Niş şehirlerinin asırlar boyunca Avrupa ile Türkiye arasında koridor görevi gördüğünü belirtti.

Gurbetçilere “gün kaybet, evladını kaybetme” sloganıyla uyarıda bulunan Bozay, Geçtiğimiz yıl Sırp yetkililer vatandaşımızın deklere edilmeyen 2 milyon Euro’suna el koydular. El konulan paraların geri dönüşü çok zor. Zaman gitsin can gitmesin. Geçtiğimiz yıl meydana gelen kazalarda 4 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu kazaların nedenine baktığınızda aşırı yorgunluk ve uykusuzluk. Onun için acele edilmesin, dikkatli olunsun. Sıkça mola verilsin. Geçtiğimiz yıl yaşanan sorunlar arasında hırsızlık olayı var. Aman ne olur hırsıza davet çıkarmasınlar. Güvenli yerlerde konaklamayı tercih etsinler. Bu konuda SılaYolu.com ‘ güzergahın en güvenli ve kaliteli tesislerinden olan Kervansaray ‘ Bosphorus tesisleri ile işbirliğine gitmesi, gurbetçilerimize güvenli bir konaklama imkanı sunmaları bizim içinde çok memnuniyet verici, Sizleri kutluyor teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımızın yollarına Bosphorus hotelde mutlaka dinlenerek yollarına devam etmelerini tavsiye ediyorum”dedi

Büyükelçi ‘ Bozay”Aslında neler yapabileceğimiz tarihte var. Mimar Sinan ve öğrencileri kervansaraylar yapmış. Bunları, biz 21. yüzyılda tarihi eser olarak bakalım diye değil, yolcuların ve seyyahların yorulduklarında dinlenmeleri için yapmışlar. Bizler de bunun üzerine, buradaki eksiklikliğin güvenli tesisler olduğuna kanaat getirdik ve tesislerimizi artırma projesine girdik. Bu bağlamda güzergahta çok önemli tesisler yaptık.”Bunlardan bir tanesi 4 yıldızlı olan Bosphorus hotel dedi”

Otoyol üzerindeki tesislerin artmasının ve gurbetçilerin bu tesislerde mola vermesinin önemine işaret eden Bozay, bu tesislerin kurulmasının ardından kaza sayısının geçen yıl 17’ye düştüğünü ve bu kazalarda 4 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti.

“Güvenli tesislerde durun”

Gurbetçilerin dinlenecekleri tesislere dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Bozay, “Gurbetçilerimize tavsiyem, Sırbistan’da güvenli tesislerde durmaları. Çünkü kapkaççılık var ve bu bir çete işi. Gurbetçilerimizin tesislerin dışında, yol kenarlarında durmalarını kesinlikle tavsiye etmiyorum” dedi.

Bozay, konuyla ilgili Sırp polisi ve diğer güvenlik makamlarıyla yakın temas halinde olduklarını belirterek, “Bir sorun yaşandığında hemen müdahale ediyorlar. 24 saat işleyen nöbetçi hatlar var. Ayrıca büyükelçiliğimiz de var. İçişleri Bakanlığımız buraya emniyet temas görevlisi atadı. O da doğrudan temas ediyor” diye konuştu.

10 bin avro üzeri para bildirilmeli

Bozay, Sırbistan gümrüğünün çok hassas davrandığını ve bildirilmemesi halinde 10 bin avronun üzerindeki paraya el koyduğunu söyledi.

Gurbetçileri aşırı hız yapmamaları konusunda da uyaran Büyükelçi Bozay, “Sırbistan’ın bu konuda caydırıcı bir kuralı var. Cezayı bankaya ödemek zorundasınız, yoksa mahkemeye çıkıyorsunuz. Gurbetçilerimize tavsiyem, yavaş gitmeleri ve Sırbistan’da en azından bir kahve ve yemek molası vermeleri” diye konuştu.

Sırbistan polisinin otoyol boyunca sabit ya da seyyar radarlarla hız kontrolü yaptığına işaret eden Bozay, bu güzergahını kullanacak gurbetçilerden herhangi bir art niyetle karşılaşmaları durumunda büyükelçilikle temas kurmalarını istedi.

TRANSİT YOLA  SAPMAYIN

Hırvatistan ve Macaristan’dan Sırbistan’a girişte Belgrad’a yaklaştığınızda Niş Tranzit ve Belgrad yol ayrımları veriliyor. Burada sakın Niş Tranzit yolunu tercih etmeyin, yolunuzu çok uzatırsınız, sıkıntı yaşarsınız. Siz eski yolu yani Belgrad güzergahını takip edin.

ÖNEMLİ TELEFONLAR:

T.C. Belgrad Büyükelçiliği: Krunska 73, Belgrad

Tel: +381 11 333 24 00

Polis: 192

İlk yardım: 194

İtfaiye: 193

Sırbistan Otomobil Kulübü AMSS: 1987

THY Belgrad Ofisi: +381 11 303 61 95

SIRBİSTAN’DAKİ DIŞ BÜYÜKELÇİLİKLER

ALMANYA:   Ulica Kneza Milosa 76, Belgrad   Tel: +381 11 306 43 00

AVUSTURYA:Kneza Sime Markovica 2, Belgrad   Tel: +381 11 333 65 00

BELÇİKA:     Krunska 18, Belgrad  Tel: +381 11 323 00 18

FRANSA:      Ulica Pariska 11, Belgrad  Tel: +381 11 302 35 00

HOLLANDA: Simina 29, Belgrad  Tel: +381 11 202 39 00

İSVEÇ:          Ledi Pedzet 2, Dedinje, Belgrad Tel: +381 11 206 92 00

AKARYAKIT ÜCRETLERİ

1 Euro = 120 Dinar

Süper benzin:                      1,10 Euro

V-Power:                               1,15 Euro

Dizel:                                     1,10 Euro

V-Power Dizel:                    1,16 Euro

LPG                                       0,57 Euro

ADIM ADIM SILAYOLU TV PROGRAMI İZLE

SılaYolu.com