Bulgaristan’ da sorunlar devam ediyor. Sırbistan sınırından Sofya Cevre yoluna kadar 50 km lik mesefade yollar iyi durumda değil. Çukur ve yamalar var.

 

Bulgaristan’da Sofya – Kapıkule arası tamamen otoyol oldu. Hız limiti 140 km/s’e çıktı. Güvenlik sorunu devam ediyor, gece yolculuğu yapmayın.

Vinyet ödemelerinde fiyatlara dikkat edin.

Bulgaristan, Sıla Yolu’nun en sıkıntılı ülkesi olmaya devam ediyor. SILA Yolu’nun en sorunlu ülkesi olan Bulgaristan’da bu yıl birkaç önemli değişiklik var. Öncelikle Sofya – Kapıkule arasındaki 280 kilometrelik yol tamamen otoyol oldu. Otobanlarda hız limiti 140’a çıkarıldı. Bu değişiklikle birlikte Sofya – Kapıkule arasındaki yolculuk süresi de iki saate düştü.

Sırbistan girişinden itibaren Sofya’ya kadar olan 100 kilometrelik yol güzergahında yollar virajlı, gidiş-geliş olmak üzere çift şerit. Özellikle bu yol güzergahı hem güvensiz, hem de çok kazalar oluyor. Geçtiğimiz yıl bu bölümde meydana gelen kazalarda bir vatandaşımız hayatını kaybetti. Giriş ve çıkışlarda polisler sıkı kontroller yapıyor.

Sofya çevre yoluna bağlantı noktasındaki köprülü kavşak inşaatı tamamlandı. Fakat bu bölümden sonra Türkiye istikametine giderken 6 kilometrelik bölümde, otoban bağlantı çalışmaları devam ediyor. Bu bölümdeki yol levhaları sizi şaşırtabilir. Svilengrad, İstanbul istikametini takip edin. Bu bölümde yapılan bağlantı çalışmaları izin sezonunda da devam edecek. Yazın Trafiğin yoğun olduğu günlerde kuyruklar oluşabilir.

Vinyette oyuna dikkat edin

Bulgaristan’da otoyol kullanımı için vinyet zorunlu. Sofya – Kapıkule arsındaki 110 kilometrelik yeni otoban tamamlandı. Bu 168 kilometrelik eski bölüme eklenmesiyle birlikte Türkiye istikametindeki otobanın uzunluğu da 280 kilometre oldu. Ülkede otobanlar ücretli. Vinyet almanız gerekiyor. Vinyeti aracın ön camına içerden yapıştırmanız gerekli. Bu yıl Vinyete zam geldi.

Vinyet gümrük sahası içindeki gişede satılıyor. Gümrük sahası çıkışında gişelerde de gümrük memurları tarafından yapılıyor. Fakat orada vinyet satan memurları bulmak imkansız, genellikle sizi benzin istasyonlarına yönlendiriyorlar. Benzin istasyonları vinyet satışı yapıyor. Fakat orada otomobiller için haftalık 15 Leva olan vinyet size 15 Euro’dan satılıyor. Makbuzlarda Kril harfleri ile yazan 15 Leva’yı sakın 15 Euro olarak sanmayın.

Haftalık vinyet ücreti 15 Leva (8 Euro), aylık vinyet ise 30 leva (15 Euro)

VİNYET CEZASI 150 EURO

Satın aldığınız vinyet, vinyet üzerine araç plakasının  yazılması ve görülecek şekilde araç camlarına yapıştırılması halinde geçerli olduğundan, vinyet satın almayan, plaka numarasını yazmayan, camına yapıştırmayan veya geçersiz vinyet kullanan otomobil sürücülerine 300.-Leva, (150 Euro) ağır vasıta sürücülerine ise 3.000.- Leva para cezası kesilmekte.

POLİS PARA TAHSİLATI YAPAMAZ

Otoyollarda beyaz renkli ve üzerinde bağlı oldukları bölge numaraları bulunan araçlı polisler dışındakilerin cezai işlem yapma yetkisi yoktur. Trafik cezaları, ülkenin para birimi olan Leva ile yapılır.

* Araç kullanırken cep telefonu ile konuşmanın ve kırmızı ışıkta geçmenin cezası ise 50.- Leva (25 Euro)’dur.

* Bulgaristan’da hareket halinde iken tüm araçların farlarını açık tutması zorunludur. 

BULGARİSTAN’I GÜNDÜZ GEÇİN

Başkent Sofya’da Büyükelçiliğimizde görüşme yaptığımız Konsolos Murat Erkol, geçtiğimiz yıl Bulgaristan’da Avrupalı Türkün karıştığı bir çok ölüm ve yaralanmalarla sonuçlanan kazalar olduğunu belirtti ve sürücüleri yorgun ve uykusuz şekilde araç kullanmamaya, trafik kurallarına uymaya davet etti. Güzergahın büyük bir bölümünün otoban olmasına rağmen vatandaşların yolculuklarını gündüz ve küçük konvoylar halinde tavsiye eden Erkol, “Sofya’dan  Kapıkule istikametine otoyol  bitmesine rağmen çok dikkatli olunması gerekir” dedi.

RÜŞVETİ ŞİKAYET EDİN

Bulgaristan Ceza Kanununun 301. maddesine göre resmi görevlilerin rüşvet alması suçtur. ‘Çorba parası’ adı altında sizlerden rüşvet istenilirse sakın vermeyin.Rüşvet alan da veren de suçludur. Bulgaristan İçişleri Bakanlığı rüşvet konusunu bitirmek için çok ciddi çalışmalar yapıyor. Bu konuda bir çok şikayet hattı var. Şikayet yaparken de polisin yaka numarası, adı, olay yeri, saati, tarihi ve zamanını belirtmeyi unutmayın. Şikayet etmek isterseniz 00 359 2 982 22 22 veya 112’yi arayın.

ALTERNATİF SINIR KAPILARINI KULLANIN.

Kapıkule’nin karşısındaki Bulgaristan’ın Kapitan Andreevo sınır kapısında, izin döneminde bekleme süreleri uzun olabilir. Bu durumda diğer alternatif sınır kapılaırnı kapılaırnı kullanabilirsiniz. Pazarkule veHamzabeyli sınır kapısını düşünebilirsiniz. Hamzabeyli Sınır Kapısına  Filibe’den (Plovdiv) sonra A1 otoyolundan Yambol kavşağına ulaşmak daha sonra Elhovo ve Lesovo istikametlerini takip etmeniz gerekiyor. Yolunuzu 80 kilometre uzatan bu alternatifte özellikle Elhovo giriş ve çıkışındaki 6-7 kilometrelik yol çok da iyi değil.

KUYRUK ÇİLESİ DEVAM EDİYOR

Bulgaristan’da yaşanan sorunlardan bir tanesi de sınırlardaki aşırı yığılmalar, uzun bekleme süreleri bu senede kaçınılmaz. Mülteci sorunu yüzünden sınır kapılarında araçların bagaj kapakları tek tek açılıyor, insan kaçakçılığı kontrolleri yapılıyor.Kapitan Andreevo gümrük kapısındaki yığılmalar sizi oldukca canınızdan bezdirebilir.Bu nedenle Kapıkule Gümrük Muahafa Müdürümüz Müslüm Yalçın Bey’ Türkiye’nin Avrupa’ya açılan alternatif sınır kapılarını Pazarkule ve Hamzabeyli sınır kapısını tavsiye ediyor.

DÖNÜŞLERİ HAFTA SONUNA DENK GETİRMEYİN

Sofya’da Bulgaristan yetkililerden sınır polisi, trafik, asayiş ve emniyet daire başkanlarıyla görüştük bize şu önemli bilgileri verdiler; “Son günlerde mülteci sorunu var ve bu yüzden de gümrük kapılarımızdaki aramaları daha da titizlikle yapıyoruz. Dönüş yolculuklarında Avrupalı Türklerden sabır istiyoruz. En çok yığılma hafta sonu ve tatil günlerinde oluyor. Bunun nedeni de dönüş günü olarak aynı günün tercih edilmesinden kaynaklanıyor. Dönüşlerini hafta sonuna getirmesinler.”dediler.

DEZENFEKTE HALA DEVAM EDİYOR

Dönüş yolculuklarında Bulgaristan, Türkiye’denBulgaristan’a giren her araçtan bir ücret alıyor. Küçük araçlardan 3 euro, büyük araçlardan yani TIR’lardan 20 euro alıyor.Avrupalı Türkler bu uygulamaya büyük tepkiler göstermesine rağmen Bulgaristan eski adetini devam ettiriyor

ÖNEMLİ TELEFONLAR

T.C. Sofya Büyükelçiliği: Boulevard Vasil Levski 80,Sofya Tel: +359 2 935 55 00

T.C.Filibe Başkonsolosluğu: Filip Makedonski 10, Plovdiv Tel: +359 32 63 23 09

T.C. Burgaz Başkonsolosluğu: Boulevard Demokrasia 38, Bourgas Tel: +359 56 87 99 40

Polis imdat: 112 veya 166 Trafik Çekici: 146

Yol yardım servisi: +359 2 980 33 08

THY Sofya Ofisi: +359 2 947 40 06 veya 947 40 07

BULGARİSTAN’DA DIŞ ÜLKE TEMSİLCİLİKLERİ:

ALMANYA: Ulica Frederic Joliot Curie 25, Sofya +359 2 91 83 80

AVUSTURYA: Boulevard Zar Oswoboditel 13 / Ulica Schipka 4, Sofya Tel: +359 2 932 90 32

BELÇİKA: Pl. Veltchova Zavera, Sofya Tel: +359 2 988 72 80

FRANSA: Rue Oborichte 27, Sofya Tel: +359 2 965 11 00

HOLLANDA: Oborishte Straat 15, Sofya  Tel: +359 2 816 03 00

İSVEÇ: Alfred Nobel 4, Sofya Tel: +381 2 930 19 60

1 Euro = 1,95 Leva

Süper benzin:                      1,01 Euro

V-Power:                               1,13 Euro

Dizel:                                     0,95 Euro

V-Power Dizel:                    1,00 Euro

LPG:                                      0,47 Euro

TÜRKÇE SÖZLÜK

Dober den: İyi günler
Dober veçer: İyi akşamlar
Molja: Lütfen
Blagodorja: Teşekkürler
Da: Evet Ne: Hayır
Kade e: Nerede
İsvinjavajte: Özür dilerim
Ne razbiram: Anlamadım
Demo version: Makbuz verin

İŞTE ADIM ADIM SILAYOLU BULGARİSTAN İZLE

;