VE NİHAYET  ALMANYA , AVUSTURYA SLOVENYA  VE  HIRVATİSTAN , MACARİSTAN, SIRBİSTAN ‘ ve BULGARİSTAN ‘DAN SONRA CENNET ANAVATANIMIZA  VARIYORUZ.

 

İÇİMİZİ BİR DUYGU SELİ KAPLIYOR, CENNET VATANIMIZA OLAN ÖZLEM VE TABİ BİR BAŞKA OLUYOR İNSANIN KENDİ MEMLEKETİ. BİR BAŞKADIR BİZİM MEMLEKETİMİZ

GECE GÜNDÜZ DEMEDEN BİR YOLCULUĞA ÇIKAN , SİZ  SILAYOLUNA ÇIKACAK  AVRUPALI  TÜRKLERE BİLGİLER  AKTARAN  SILA YOLU AVRUPA TÜRK OTOMOBİL KULÜBÜ DERNEĞİ YÖNETİCİLERİNİN EN SON DURAĞI İPSALA SINIR KAPISI OLUYOR.

UZUN ve yorucu bir yolculuktan sonra Türkiye gümrüğüne girdiğimizde

‘Türkiye’ye hoş geldiniz’ tabelası karşılıyor. Türkiye bu güzergahta en

modern gümrük kapılarına sahip ülke.Sorunsuz giriş çıkış yapmanız için Türkiye’de de belgelerinizin tam olması gerekiyor.

YEŞİL KART ‘a DİKKAT

İpsala’daki gümrük yetkilileri sınırda yaşanan sorunlara dikkat çekiyor ve bunları şöyle özetliyor: Yetkililer yeşil sigorta kartında Türkiye kısmının açık olmaması durumu. Genellikle Avusturya plakalı gelen araçlarda Türkiye kısmı açık olmuyor. TR işaretinin önünde çarpı işareti varsa, aracın Türkiye’de sigortası yok demektir. Bu durumda sürücü gümrükte ek sigorta yaptırmak zorunda. Kaza durumunda sigorta sadece karşı tarafın zararını karşılıyor.diyorlar

EKİBİMİZ  YOL YORGUNLUĞUNU ATMAK VE DİNLENMEK İÇİN

SILAYOLU TÜRK OTOMOBİL KULUBÜNÜN  EDİRNEDE TEK ANLAŞMALI OLDUĞU EDİRNE’ NİN  KÜLTÜR MİRASINDAN  ESİNLENEN, FARKLI BİR SENTEZ. SUNAN  EDİRNE HOTELŞİMŞEK’İN YOLUNU TUTUYORUZ.

UZUN  VE YORUCU BİR YOLCULUĞUN ARDINDAN  EDİRNE HOTELŞİMŞEK’TE DİNLENEN SILAYOLU AVRUPA TÜRK OTOMOBİL DERNEĞİ YÖNETİCİLERİ

TRAKYA GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNDE GÖREV YAPAN GÜMRÜK MUHAFAZA MÜDÜRLÜĞÜ YETKİLİLERİNDEN VATANDAŞLARIMIZA YÖNELİK TAVSİYELERİNİ ALMAK VE KAPIKULEDE YAPILAN HAZIRLIKLARI İNCELEMEK İÇİN  KAPIKULE’YE GİDİYORUZ.

GÜMRÜK MUHAFAZA MÜDÜRLÜĞÜ YETKİLİLERİ İLE KAPIKULEDE İZİN SEZONU İÇİN YAPILAN  HAZIRLIKLAR VE SILAYOLCULARIMIZA TAVSİYELER HAKKINDA BİLGİ ALMAK İÇİN GÖRÜŞÜYORUZ

 

YETKİLİLER ‘ Sıla Yolu AVRUPA TÜRK OTOMOBİL KULUBÜ YÖNETİCİLERİNE ÇOK ÖNEMLİ AÇIKLAMALARDA BULUNUYOR.

KAPIKULE  DE GÜMRÜK MUHAFAZA MÜDÜRLÜĞÜ YETKİLİLERİNDEN  AVRUPALI TÜRKLERE ÖNEMLİ MESAJLARI VAR.

 

Belgeleri hazır tutun

Kapıkule sınır kapısında sorularımızı yanıtlayan Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Yetkilileri bizlere şu bilgileri verdi: “Yaz döneminde yaşanan yoğunluk nedeniyle gerekli önlemleri aldık. Gümrüklerimizde bir aracın giriş ve çıkış işlemleri ortalama bir ile bir buçuk dakika arasında sürmekte. Araç sahipleri gerekli evrakları gişeye girmeden önce hazır tutarlarsa, bekleme süresi daha aza inecektir. Türkiye’ye girişlerde Pazar ve Pazartesi günleri, çıkışlarda ise Cuma ve Cumartesi günleri bekleme süreleri artabiliyor. Bu günlerin dışında giriş ve çıkışlar daha rahat yapılabilmekte. Dediler

 

 

*Yabancı plakalı aracınTürkiye’ye getirilmesi

Turistik kolaylıklar kapsamında yurtdışından araç getirebilmek için, yurt dışında yerleşik olmanız gerekmektedir. Yani, son bir yıl içerisinde 185 günden uzun bir süre Türkiye dışında bulunmanız halinde yurtdışında yerleşik olduğunuz kabul edilir ve turistik kolaylıklar kapsamında taşıt getirmeniz mümkündür.

 

*Bir yıl hesaplanırken dikkat edilecek nokta?
 
Bir yıl hesabı yapılırken Türkiye’ye geliş tarihinizden 365 gün geriye doğru gidilerek, son 365 gün içerisindeki durumunuza bakılarak hesap yapılır. (Örneğin 02.06.2016 tarihinde Türkiye’ye giriş için başvurmuş iseniz 02.06.2015 ile 02.06.2016 tarihleri arasındaki 1 yıl süre içerisinde nerede bulunduğunuza bakılır.)

*Turistik kolaylıklar kapsamında girişi yapılacak taşıtlara ne kadar süre verilmektedir?
 
T.C. kimlik belgesi veya Mavi Kart sahibi kişinin taşıtı ile birlikte Türkiye’de kalabileceği azami süre 24 aydır (730 gün). Bu süre kişinin ve taşıtının kesintili veya kesintisiz olarak 185 gün yurtdışında bulunması halinde verilir.

Kesintisiz 185 gün yurtdışında kalmadan Türkiye’ye giriş yapılmak istenilmesi halinde, kişinin Türkiye’de kaldığı süreler sistem tarafından otomatik düşülerek kalan süre verilir.
Yabancı uyruklu kişinin taşıtı ile birlikte Türkiye’de kalabileceği azami süre 90 gündür.

Başkası çıkaramaz

Üçüncü sorun araç çıkışında yaşanıyor: Aracı Türkiye’de gümrükte üzerine kaydedilen kişi çıkarabilir. Aracı kim çıkaracaksa, girişte onu üzerine kaydettirin. Örneğin araç girişte babanın üzerine kaydediliyor. İzin dönüşü oğlu veya kızı “Babam acilen uçakla gitti” deyip araçla çıkış yapmak istiyor. Bu mümkün değil. Acil bir sebepten

dolayı uçakla dönmek zorunda olanlar, aracı bir başkasının çıkarmasını istiyorsa, en yakın gümrüğe

giderek, vekalet verecek. Bu durumda vekalet alan kişi aracı çıkarabilir.

Vekalet alın

Gümrüklerde en çok yaşanan sorunlardan bir tanesi ise vekalet eksikliği. Başkasına ait araçla seyahat eden sürücülerin mutlaka üyesi olduğu Otomobil Kulübünden, örneğin ADAC’den, ya da konsolosluk veya noterden tasdikli vekalet almaları zorunlu. Bazı sürücüler kendi şirketi üzerine kayıtlı araçla geliyor ve ‘şirket benim, daha ne vekaleti istiyorsunuz’ diyor. Veya aracın oğlu ya da eşine ait olduğunu söylüyor. Şirket kendinin de olsa, araç eşi ya da oğluna da ait olsa, vekalet zorunlu.

 

6 KAPI VAR

AVRUPA’dan gidenler Türkiye’ye altı kapıdan giriş ve çıkış yapabilir. Bulgaristan sınırındaki kapılar: Kapıkule, Hamzabeyli ve Dereköy. Yunanistan sınırındaki kapılar: İpsala, Pazarkule ve Uzunköprü.

KGS almayı unutmayın Türkiye’ye girdikten sonra otobanı kullanmak

ve Boğaz Köprüleri’nden geçmek için mutlaka Kartlı Geçiş Sistemi (HGS) denilen kart almak gerekiyor. HGS kartını otobana veya köprüye girmeden önce HGS Kart Satış Dolum tabelası yazan peronlardan alabilirsiniz.

Ön Beyan Sistemi

Ön Beyan Sistemi sayesinde, özellikle gurbetçilerimiz, Türkiye gümrüğüne gelmeden önce  cep telefonu, bilgisayar veya tabletle araç sahibinin (ad, soyad, pasaport/kimlik no., doğum tarihi, adres, kişi ve taşıt ülkesi, sigorta poliçe no., plaka no., şase no., marka, model, cins)  bilgilerini  sisteme girerek kendi kayıt işlemlerini kendileri yapmaları  halinde,  normalde 3-4 dakikada gümrük memurları tarafından yapılan işlemlere gerek kalmayacağından yaklaşık 15-30 saniyede yapılacak kontrolle gümrük kayıt işlemi tamamlanabilecektir. Gümrük tescil işlemi yapan memurlar herhangi bir kayıt yapmayacak, ibraz edilen pasaport, ruhsat ve sigorta poliçesindeki bilgiler ile sistemde görülen bilgileri sadece karşılaştırmakla yetinecektir. İşlemlerin aksamadan hızlı yürüyebilmesi için sisteme ön beyan yapan yolcularımızın bilgileri sisteme girerken dikkatli ve doğru girmeleri büyük önem arz etmektedir.

SILA YOLU NDA ÜSTLENMİŞ OLDUĞUMUZ BİR MİSYONU TAMAMLAYABİLMENİN VERMİŞ OLDUĞU BÜYÜK BİR MUTLULUK VE KEYİFLE  GERİ DÖNÜŞE GEÇİYORUZ.

YOLUNUZ AÇIK OLSUN.

SILAYOLU TÜRK OTOMOBİL KULÜBÜ.e.V

Hazırlayan. Sezai Koç

Ferit Odabaş

Kaynak: SılaYolu.com