ALMANYA , AVUSTURYA SLOVENYA  VE  HIRVATİSTAN , MACARİSTAN,SIRBİSTAN ‘DAN SONRA ‘  SİZ  SILAYOLUNA ÇIKACAK  AVRUPALI  TÜRKLERE BİLGİLER  AKTARAN  SILAYOLU.COM  EKİBİNİN BU HAFTAKİ  DURAĞI  BULGARİSTAN

 

SILAYOLU .COM  EKİBİ SİZLERDEN   ÖNCE YOLA ÇIKTI  VE SİZLER İÇİN  ÖNEMLİ  BİLGİLER İÇEREN  BİR YOL REHBERİ HAZIRLADI…

EN SON YOL DURUMLARI

İNŞAAT ÇALIŞMALARI

BULGARİSTAN BÜYÜK ELÇİMİZDEN  TAVSİYELER.…

GECE GÜNDÜZ DEMEDEN BİR YOLCULUĞA ÇIKAN  EKİBİMİZ

EDİRNE ŞİMŞEK HOTELDE KONAKLADIKTAN SONRA TEKRAR DÖNÜŞE GEÇEREK TÜRKİYE DÖNÜŞÜNDE HAMZA BEYLİ SINIR KAPISINDAN

BULGARİSTANA GİRİŞ YAPTI. SINIRDA GÜMRÜK MEMURU PASAPORT VE RUHSATI KONTROL ETTİKTEN SONRA İLERKİ BENZİNLİKTEN VİNYET ALMAMIZ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ. EKİBİMİZ 500 METRE İLERDE Kİ BENZİN İSTASYONUNDAN VİNYET ALMAK İSTEDİĞİNDE  KASİYER, VİNYET KALMADIĞINI İLERDE GİDİŞTE SAĞ TARAFTAKİ BENZİN İSTASYONUNDAN VİNYET ALABİLECEĞİMİZİ SÖYLEDİ.

VİNYETİ ALIP CAMIN İÇ TARAFINA YAPIŞTIRDIKTAN SONRA EKİBİMİZ SOFYA İSTİKAMETİNE DOĞRU BULGARİSTAN SOFYA KONSOLOSLUĞU  İLE GÖRÜŞMEK İÇİN TEKRAR YOLLARA KOYULDU.

BULGARİSTAN HAMZA BEYLİ, LESEVO SINIR KAPISINDAN SOFYA İSTİKAMETİNDE BULUNAN YOL TEK GİDİŞLİ GELİŞLİ. BU YOLDA KESİNLİKLE DİKKATİ ELDEN BIRAKMAYINIZ.

Bulgaristan’da ıssız yerlerde kesinlikle konaklanılmamasını tavsiye ediyoruz.

VEKALET

Bulgaristan’da da diğer geçtiğiniz ülkelerdeki gibi araç size ait değilse mutlaka vekaletiniz olmalı.

HIZ SINIRLARI

BULGARİSTAN güzergâhında oldukca yeni gelişmeler var. Yıllardır yapımı devam eden Sofya–Kapıkule arasındaki otoyol tamamlanarak Sofya’dan KAPIKULEYE KADAR hizmete açıldı. Sofya çevreyolu bitiminden A1 nolu Trakya otoyoluna giriş yapıyorsunuz. 170 km. kesintisiz yol aldıktan sonra A4 nolu Meriç otoyoluna bağlanıyor ve Kapıkule’ye varıyorsunuz. Yeni otoyol, geniş ve güzel alt yapısıyla izincilere sorunsuz bir yolculuk yapma imkanı sağlıyor. Böylece yıllardır izincilerimizin korkulu rüyası haline gelen eski yol dönemi bitmiş oldu. Yol üstündeki benzin istasyonlarındada güzel konaklama tesisleri mevcut. Fakat her zaman olduğu gibi güvenliği elden bırakmamak gerekiyor.

BULGARİSTAN’DA hız limiti şehir içlerinde 50 km, şehir dışında 90 km ve otoyollarda 140 km. Yollarda sık sık polis hız kontrolü yapIYOR. Güzergah üzerindeki tünelin çıkışında yine radar var. Polis burada, 80 kilometreden hızlı gidenleri yakalayıp ceza kesiyor. Polis, hız sınırı 50 km aşılması halinde ehliyete el koyuyor. Trafik polislerinin parayı tahsil etme hakkı yok. Yani vatandaşlar cezayı bir banka şubesine ödemek zorunda.

Bulgaristan’ı gündüz geçin. Trafik polisi dışında kimsenin “Dur” uyarısına uymayın. Vinyet almayı ve yolcu başına sadece iki paket gümrüksüz sigara hakkı bulunduğunu unutmayın. Trafik kurallarına sıkı sıkıya uyun.

BULGARİSTAN AVRUPADA İKAMET EDEN TÜRK VATANDAŞLARINA VİZE UYGULAMAMAKTADIR…

BULGARİSTANDA  seyahat edecek vatandaşlarımızın, en az 6 ay geçerli pasaport süreleri olması gerekmektedir.

EKİBİMİZ BULGARİSTAN LA İLGİLİ EN SON GELİŞMELERİ ALMAK İÇİN SOFYA KONSOLOSLUĞUNA  UĞRAMAK İÇİN YOLUNA DEVAM EDİYOR. ANÇAK TELEFONLA KONSOLOSLUĞUMUZU ARADIĞIMIZDA PASKALYA TATİLİ NEDENİYLE KONSOLOSLUĞUN KAPALI OLDUĞUNU ÖĞRENİYORUZ. DAHA SONRA DEĞERLİ KONSOLOSUMUZ MURAT ERKOL BEY’e TELEFONLA ULAŞARAK SAYIN KONSOLOSUMUZ MURAT ERKOL DAN SON GELİŞMELERİ ALMAK İÇİN MİKROFUNU KENDİSİNE UZATIYORUZ.

Murat Erkol, Bulgaristan’da seyahat eden vatandaşlarımızı bazı konularda uyardı: “Güvenlik, Sırbistan’da hâlâ dikkat edilmesi gereken önemli bir konu. Mümkünse Sırbistan sınırı ile Sofya arasında mola vermeyin. Yolun Sofya-Kapıkule arasındaki yeni otoyol kısmı mola vermek için daha güvenli. Bunun dışında 10 bin Euro nakit para ve yirmibeş bin Euro üstü ziynet eşyalarının sınırda bildirilmesi gerekli. Aksi takdirde el konuluyor. Geri almak için başlatılan mahkeme süreci ise oldukça uzun ve zor. AB Yasaları gereği ülkeye kişi başı sadece iki tek paket sigara getirme hakkı tanınıyor. Güvenli ve kalabalık yerlerde mola versinler. İzincilerimiz, ihtiyaç halinde 112 nolu Türkçe acil telefon hattını arayabilirler.” DEDİ.

Trafik ihlalerine dikkat

“Trafik ihlallerinde Bulgar Polisi sadece ceza yazar ve yolculuğu kısıtlayamaz. Sürücü, ‘Cezayı sınırdaki banka şubesine ödeyeceğim’ diyerek, yoluna devam edebilir. Sınırda ödemediği takdirde, tekrar girerken sıkıntı yaşar. Cezayı ödemeden giriş yapamaz. Sadece trafikte alkol tespitinde

veya yerleşim yerlerinde hız sınırının 50 km aşılması durumunda polis ehliyete el koyabilir. Öteki durumlarda ehliyete el konulmaz. Para alan polis ve para veren sürücü suçlu duruma düşer. Polis para isterse, 112’ye bildirin. yollarda sürat kontrollerinde sabit radarlar ve radar donanımlı polis araçları

da devrİye GEZİYOR..

BULGARSİTAN’DA  GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ESKİYE NAZARAN DAHA ÇOK  ARTIRILMIŞ .

 “Avrupa’da oturan ve geçerli oturma izni olan Türk vatandaşları 90 gün, C Schengen vizesi olanlar vize süresi kadar Bulgaristan’da kalabilir. D vizesi olanlar transit geçebilir. Yeşil pasaport sahiplerine vize kalktı, şimdi vizesiz girebiliyor. Seyahat için geçerli pasaport şart.

SINIRDA SIKI KONTROLLER YAPILIYOR.

BULGARİSTAN’da dönüşte MÜLTECİ KRİZİNE BAĞLI ve insan kaçakçılığına karşı gümrük polisleri çok sıkı kontrol yapıyor. 18 yaş üzeri her yolcunun sadece iki paket sigara hakkı bulunuyor. Özellikle izin dönüşü Türkiye’de sigara satışında bir sınırlama olmadığı için, kartonlarla sigara

alanlar var. Bulgaristan gümrük mevzuatı iki paketten fazla

sigaraya el konulmasını ve para cezası öngörüyor. Dediler.

Yetkililer ‘Vatandaşlarımızın Yollarda trafik kurallarına uymaları konusunda bir kez daha TüRk sürücüleri uyarıyorlar

İKİ PAKET SİGARA

BULGARİSTAN’DA da aynı Macaristan’da olduğu gibi sadece iki paket sigaraya izin var. Bu nedenle dönüş yolunda kişi başına bir karton sigara alan vatandaşların buna mutlak suretle dikkat etmesi gerekiyor.

YOL GÜZERGÂHI VE SINIR KAPILARI

Sırbistan yoluyla Bulgaristan’a giriş-çıkış yapacak vatandaşlarımızın Kalotina (Bulgaristan)/Dimitrovgrad (Sırbistan GRADİNA) sınır kapısından geçiş yapmaları gerekmektedir.

Bu kapıdan Bulgaristan’a giren vatandaşlarımız, Sofya İSTİKAMETİNİ TAKİP EDEREK Trakya otoyoluna ulaşacaklardır. Bulgaristan’a ilk girişte 50 km otoyol gidiş gelişli ve virajlı bir yoldur, özellikle sollamalara dikkat edilmelidir

Sofyaya gelindiğinde 3 güzergah üzerinden kapıkuleye ulaşılabilinmektedir.  VATANDAŞLARIMIZ  Şehiriçi VEYA Kuzey çeyre yolu  veya Güney çevre yolu  ÜZERİNDEN SVİLENGRAD İSTİKAMETİNİ TAKİP EDEREK KAPIKULEYE ULAŞABİLİRLER. Biz kuzey çevreyolunu tavsiye ediyoruz. Bu yıl tamamen bitmiş durumda. Daha sonra plovdiv ve svilengrad tabelalarını takip ederek kapıkuleye kadar otobandan Türkiyeye ulaşabiliNMEKTEDİR.

RÜŞVETİ BİLDİRİN

BULGAR makamları, rüşvetin önüne geçebilmek için yaptığı çalışmalar kapsamında, bir de internet sitesini devreye koydu. Rüşvet isteyen memuru bildirmek için sitedeki formun doldurulması gerekiyor. Bunun için polisin adı, yaka numarası, olay hakkında tarih ve yer bilgisi isteniyor

DEKLARE

Vatandaşlarımızın beraberindeki para miktarı 10.000 Euro (veya karşılığı başka yabancı para) ve üzerinde ise mutlaka beyan edilmelidir. Beyanda bulunulmaması halinde paranın tamamına Bulgaristan Gümrük yetkilileri tarafında elkonulmakta (bu paranın herhangi bir şekilde geri alınması mümkün değildir), Beyan etmeyen kişilere hapis cezaları uygulanmaktadır.

Bulgaristan’dan yolcu beraberinde transit geçirilebilecek / geçirilemeyecek eşya, beyana tabi eşya

Vatandaşlarımızın takı olarak üzerinde bulundurdukları ziynet eşyaları dahil aşağıda belirtilen altın, platin, gümüş ile diğer değerli taş ve madenlerin Bulgaristan’a giriş ve çıkışta gümrüklerde “yazılı” olarak beyan edilmesi gerekmektedir:

* 37 gramın üzerindeki işlenmiş/işlenmemiş madeni para olarak altın ve platin,

* Vatandaşlarımızın takı olarak üzerlerinde bulundurdukları dahil, 60 gramın üzerindeki altın ve platin alaşımlı aksesuarlar,

* 300 gramın üzerindeki işlenmemiş/yarı işlenmiş veya gümüş oranı fark etmeksizin madeni para şeklindeki gümüş alaşımlı takı ve aksesuarlar,

BULGARİSTAN SOFYA  BÜYÜK ELÇİMİZ 

KARAYOLLARININ DURUMU VE GÜVENLİK İLE İLGİLİ ŞU TAVSİYELERDE BULUNUYOR:

Gidiş ve dönüşte Bulgaristan’dan karayoluyla transit geçiş yapmayı tercih edecek vatandaşlarımızın, kendi güvenlikleri açısından, aşağıda belirtilen hususlara özen göstermeleri gerekmektedir.

*  Gündüz seyahat etmek,
*  Ana yolları tercih etmek suretiyle yolculuk yapmak,
*  Mümkün olduğu takdirde küçük gruplar oluşturarak birbirinden kopmadan seyahat etmek,
* Bazı Batı Avrupa ülkelerinden Bulgaristan’a oto-trenle seyahat ederken Sofya yerine, Türk sınırına yakın Svilengrad şehrine kadar yolculuk yapmak,
* İhtiyaçların ötesinde nakit para ve ziynet eşyası taşımamak,
* Bir olay olduğunda derhal polise başvurarak, zabıt tutturmak; gerekiyorsa en yakın temsilciliğimizle temas ederek yardım istemek, (112 acil durum hattı Türkçe servis vermektedir)
* Mümkün olduğunca duraklama ve konaklamadan kaçınmak, Bulgaristan’dan en kısa sürede geçmek,
* Konaklama durumunda ise, taşıtları korumalı park yerleri veya kapalı garajı olan otellerde park edip şehirde taksi kullanmak,

Bulgaristan’da yabancı plakalı taşıtların çalınması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Bu tür olaylarda ivedilikle polise başvurulmalıdır.

Yol Yardım Servisi (Sofya):

24 saat teknik hizmet veren bu servisin merkez bürosu, “3 Pozitano Street, Sofia” adresindedir. Tel: (0359-2) 980 33 08

* Bulgaristan’da hareket halinde iken tüm araçların farlarını açık tutması zorunludur. 

Bulgaristan’da radara dikkat – Bulgaristan’a girdikten 30 kilometre, 70 km ve 180 km sonra  radar var. Özellikle köprü altlarına radar kuruluyor. Şehir giriş çıkışlarında da dikkat edilmesi gerekiyor.

T.C. Sofya Büyükelçiliği
(Sofya-Blagoevgrad-Köstendil-Pernik-Montana -Vratsa-Vidin bölgelerinden sorumlu)
Adres: Boulevard Vasil Levski, No :80, 1000, Sofia
Tel : (00 359 2) 9355500,
Faks : (00 359 2) 9819358,
e-posta:
embassy.sofia@mfa.gov.tr

Her türlü şikayet için genel numara : 112 (Türkçe de servis vermektedir)
Polis İmdat : 166 / 146 (Mobil telefondan arandığı takdirde)
Trafik Çekici : 146 – 9803308 – 91146
Sofya Trafik Hastanesi (Pirogov) : (00 359 2) 9154411 – 9521161 – 9549468
Sofya Bölgesi Trafik Polisi (00 359 2) 9824901
Ulusal Polis : (00 359 2) 982 50 00
Dışişleri Bakanlığı Nöbetçi Memur : (00 359 2) 9482404 – 9482707
İçişleri Bakanlığı Nöbetçi Memur : (00 359 2) 9822983 – 9823037
Maliye Bakanlığı ücretsiz şikâyet hattı : 080018018
THY Sofya Ofisi : (00359 2) 947 40 06 – 947 40 07
THY Havalimanı Ofisi : (00359 2) 947 40 06 – 947 40 07 (dahili : 41 555)

Kaynak. SilaYolu.com