TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

 

Otomobiller için otoyollarda 110 km, karayolalırnda 90 km, Şehir içi 40 km dir.

Yunanistan’da karayollarının durumu genel olarak iyi olmakla birlikte, Batı Avrupa ülkelerinden hareketle Türkiye’ye gitmek üzere Yunanistan’dan geçen vatandaşlarımızın, mesafenin uzunluğu nedeniyle yorgunluktan kaynaklanan dikkat azalmasının yol açtığı kazalara sebebiyet vermemeye dikkat etmeleri gerekmektedir. Bu nedenle vatandaşlarımızın zaman zaman molalar vermeleri, kurallara uymaları ve hız tahdidini dikkate almaları tavsiye olunur.
Polis trafik ekipleri, otoyol boyunca muhtelif noktalarda bulunan radarlara yakalanan sürücülere, uyruğuna bakmaksızın ceza kesmekte müsamahasız davranmaktadırlar. Otoyol boyunca 120 km/saat olan hız sınırına uyulması önem arz etmektedir.
Ayrıca, özellikle yaz döneminde şehir içi ve şehirlerarası trafikte çok sayıda motosiklet bulunması, özellikle sol şeride geçerken göz önünde bulundurulması gereken önemli bir husustur.

Trafik cezaları ve hapis cezası öngörülen trafik suçları ile kazaya sebebiyet verme durumunda uygulanan mevzuat ve yaptırımlar:
Aşırı hız: Aşırı hız halinde para cezası, azami hızdan saatte 20 km’ye kadar fazla hızla gidilmesi halinde 40.- Euro’dur. Azami hızdan saatte 21 km’den fazla hızla gidilmesi halinde 100 .- Euro para cezası tahsil edilmekte; azami hızdan saatte 21 km’den fazla hızla gidilmesi halinde 350 .- Euro para cezasına ilaveten ehliyet alıkonulmakta ve 60 gün sonra iade edilmektedir.
Kırmızı ışık ihlali : 700.- Euro – 60 gün süreyle ehliyet alıkonuluyor. Hatalı sollama yapmak : 200.- Euro’dan başlayan para cezaları
Emniyet kemeri takmamak : 350.- Euro – 10 gün süreyle ehliyet alıkonuluyor.
Park yasağı ihlali : 20-200.- Euro Otobüs yolundan sürmek : 200.- Euro
Park halindeki bir aracın yanına park ederek ikinci bir sıra oluşturmak: 40 Euro Alkollü araç kullanmak : Kanında, 0,25-0,40 promil oranında alkol bulunan sürücüler 200 Euro para cezası ile Suçüstü Mahkemesi’ne sevk edilmektedir. Kanında, 0,41-0,60 promil oranında alkol bulunan sürücülerden 700 Euro para cezası alınmakta ve 3 ay için araç plakası, ruhsat ve ehliyete el konulmaktadır. Kandaki alkol oranının 0.61 promilin üstünde olduğu hallerde sürücü 1.200 Euro para cezası ile Suçüstü mahkemesine sevk edilmektedir.
Yaralanmaya sebebiyet verme durumunda, ilgili önce savcılığa ardından Suçüstü Mahkemesi’ne sevk edilmektedir. Trafik kazasına neden olan şartların değerlendirilmesinden sonra, para cezasının yanısıra 3 aydan, 1 yıla kadar hapis cezası verilebilmektedir. Sözkonusu cezalar, para cezasına çevrilememektedir.
Trafik kazası sonucu bir insanın ölümüne sebep olan sürücü çıkarıldığı mahkemece suçlu bulunursa, ihmalle ölüme sebebiyet vermekten dolayı 3 yıla kadar hapis cezasına mahkûm edilebilmektedir.