Malum yaz sezonunda uçak ajentaları uçak fiyatlarında indirime gitme işini yokuşa sürmeye devam ediyor.

5 Kişilik bir aile yazın uçakla 2 bin euro bir bedel ödemek zorunda kalırken, araba ile yolculuk gidiş dönüş 800-900 euro civarlarında denk geliyor. Araba ile Karayolundan Türkiye’ye yolculuk hem ekonomik oluyor, hemde  de arabayla seyahat etmek çok keyifli ve aynı zamanda özgürlüğü daha fazla hissetmenizi sağlıyor.

TATİL YOLDA BAŞLAR.

Tabi her yolculuğun bir kolaylığı ve zorluğu olduğu gibi, araba ile yolculuğu neşeli bir hale getirebilmek ve rahat bir yolculuk yapmak için bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor.

İşte Size Avusturya’da güzel bir yolculuk yapabilmeniz için hazırladığımız ipuçları.

AVUSTURYA

Avusturyada yeni trafik güvenliği paketi can yakacak!

Avusturya’nın caddelerinde aşırı hızdan yakalanan sürücüler hakkında gelecekte, radar fotoğrafında göze çarpan başka trafik suçlarından da işlem yapılabilecek.

Bunlar arasında direksiyon başında cep telefonu kullanmak ile emniyet kemeri veya kask takmamak da bulunuyor.

Trafik: Yılın başından itibaren emniyet kemeri takmayanlarla direksiyon başında cep telefonu kullananlar radar fotoğraflarında tespit edildiklerinde idari cezaya çarptırılacak.

Roaming ücretleri kalkıyor

Tüketicilerden, 2017 yılı ortasından itibaren AB sınırları içinde telefon ve internet kullanımı için herhangi bir roaming ücreti talep edilemeyecek.

YOLLAR ÜÇRETLİ

Ülkeye girmeden vinyetinizi alın ve aracınızın ön camına yapıştırın. Arabalar için 10 günlük vinyet ücreti 8.90 Euro, iki aylık vinyet ücreti ise 25.70 Euro. Avusturya’ya girmeden benzin istasyonlarından vinyetiniz alabilirsiniz. En son Bad Reichenhall sınır kapısında vinyet satış istasyonu var. Vinyetsiz Avusturya otobanlarında seyretmenin cezası 120 Euro. 

2018 de „e vinyet“ sistemine geçilecek

Otoyolları paralı olan Avusturya’da 2018 den itibaren vinyet pulu yerine e vinyet kullanılacak.

Avusturya da elektronik sisteme geçmek için hazırlıklar devam ediyor. Avusturya otoyollarını kullanan sürücüler 2018 den itibaren „e vinyet“ sisteminden faydalanabilecekler. Avusturya otoyol işletmesi Asfinag,dan edinilen bilgide, eski yapıştırmalı sistemin de devam edeceği, sürücülerin iki sistem arasında seçim yapabileceklerini belirtiyorlar.

Avusturya’da otoyollar bakımlı ve geniş. Avusturya’da hız limitlerine ve Trafik kurallarına kesinlikle uyun. Çünkü adım başı radar var. Sabit radarların yanı sıra, polis seyyar radarlarla da ölçüm yapıyor. ‘Radar Kontrol’ tabelalarıyla sürücüyü önceden uyarıyor. Avusturya’da hız limitlerini aşmanız taktirde cezası oldukça pahalıya patlayabilir.

Avusturya Alp dağlarında çok sayıda tünel var. Otoyollarda kullandığınız vinyet dışında bu tünellere de ücret ödeminiz gerekiyor. Gişelerdeki ‘GO’ yazısına ise dikkat edin. Onlar sadece otomatik geçiş kartı olanlar için.

ÖNEMLİ BİLGİ:
Avusturya, önemli kavşak ve yol ayrımlarının olduğu bir ülke. Slovenya veya Macaristan güzergahından Türkiye’ye gidecekler bu yol ayrımlarına dikkat etmeli. Macaristan güzergahını tercih edenler Viyana, Graz istikametini takip edecekler Slovenya güzergahını kullananlar ise Villach, Ljubljana istikametini takip edecek. AVUSTURYA trafik kuralları gereği seyir halindeyken aracınızın farlarını açmanız gerekiyor.

REFLEKTÖRLÜ YELEK ŞART

SILA YOLU üzerindeki tüm ülkelerde araçlarda fosforlu yelek bulundurma şartı var. Yola çıkmadan önce araçtaki yolcu sayısı kadar reflektörlü yelek temin edin ve aracın kolay ulaşılabilen bir yerinde hazır bulundurun. Avusturya trafik yasalarına göre araçta en az bir reflektörlü yelek bulundurmak şart. Otoyolda, araçtan inen herkesin reflektörlü yelek giymesi zorunlu. Polis aracınızda reflektörlü yelek olup olmadığını kontrol edebilir.

SINIRLARDA KONTROL DEVAM EDİYOR.

‘Mülteci krizi’, politik ve günlük gelişmelere bağlı olarak Almanya ve Avusturya,Macaristan, Sırbistan ve diğer sınır kapılarında yoğunluk yaşanmasına neden oluyor. Polisler ve gümrük memurları gerektiği durumlarda otoyollarda ve sınır kapılarında kontrol yapabiliyor. Bu da sınırda uzun kuyruklar oluşmasına neden oluyor. Mülteci kriziyle ilgili günlük gelişmeleri yakından takip etmek ve yoğunluk olan gün ve saatler dışında ülkeye giriş yapma olanağını seçmek daha faydalı olacaktır.

Haber: SilaYolu.com

Sezai Koç