Hırvatistan 1 Temmuz 2013 tarihinde AB’ne üyeliği nedeniyle 1 Nisan 2013 tarihi itibariyle umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımıza Hırvatistan’dan transit geçişlerde ve bu ülkeye azami 90 gün ikamet süreli seyahatlerinde vize uygulamaya başlamıştır.

Diğer yandan, Schengen ülkelerinde oturum izni olan veya C ve D tipi Schengen vizesi hamili vatandaşlarımız vizeden muaf olacaklardır.

Hırvatistan, Şengen alanı içinde değildir. Bu itibarla, tek giriş için geçerli Şengen vizesi hamili vatandaşlarımız, örneğin Slovenya veya Macaristan’dan Hırvatistan’a geçtiklerinde Şengen alanından çıkmış olacaklar ve başka bir Şengen ülkesine giriş için yeniden vize almak zorunda kalacaklardır.

Hırvatistan’a seyahat eden vatandaşlarımızın pasaportlarının geçerlilik süreleri en az 6 ay olmalıdır.

Öte yandan, 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle eski tip pasaportlarla ilgili tüm işlemler sonlandırılmış bulunmaktadır. Bu çerçevede, eski tip pasaport düzenlenmemekte, mevcut eski tip pasaportlar uzatılmamakta, refakat hanesine kayıt işlemi yapılmamaktadır. Bu konuda herhangi bir istisnai uygulamaya gidilmesi mümkün değildir.

Bu itibarla, halen eski tip pasaport kullanan vatandaşlarımızın, bu pasaportların geçerlilik sürelerinin en az 6 ay olmasına dikkat etmeleri, geçerlilik süresi 6 aydan az olan eski tip pasaportlarını ise seyahate çıkmadan yeni tip (makinede okunabilir, biyometrik pasaport) pasaportlarla değiştirmeleri gerek Hırvatistan’dan, gerek yol güzergahındaki diğer ülkelerden geçişte sıkıntı yaşamamaları için büyük önem arzetmektedir. Öte yandan, yeni tip pasaport başvuruları Büyükelçilik ve Başkonsolosluklara yapılmakta, ancak pasaportlar Türkiye’deki bir merkez tarafından basılarak gönderilmektedir. Bu nedenle, Büyükelçiliğimize yapılacak yeni tip pasaport başvurularının sonuçlanmasının genellikle birkaç hafta sürebileceği de vatandaşlarımızca dikkate alınmalıdır.

Pasaportun kaybolması gibi acil durumlarda Büyükelçiliğimiz Konsolosluk Şubesi tarafından makinede okunabilir geçici pasaport düzenlenebilmektedir. Bu geçici pasaportlar Türkiye’ye yapılacak seyahatlerde yalnızca bir defaya mahsus kullanılabilmekte olup, geçerlilik süresi en fazla otuz gündür.