TÜRKİYE’YE karayolu üzerinden gidenlerin en çok dikkat etmesi gereken en önemli konuların başında, evrakların tam olması gerektiği geliyor.

Özellikle aracın yeşil sigorta belgelerinde, Türkiye’nin üzerinin çizili olmamasına dikkat edmekte fayda var.

BELGELER EKSİK OLMASIN

EĞER üzeri Türkiye’nin adının çizili olduğu yeşil sigorta belgesi olan vatandaşlar varsa, bu kişiler sigorta yaptırmak zorunda.Gümrük memurlarından aldığımız bilgilerde genelde İngiltere ve Avusturya plakalı araçların yeşil sigorta kartlarında Türkiye kısmının kapalı olduğunu belirtiyorlar.TR işaretinin üzerinde X işaret, bulunuyorsa,aracın Türkiye’de sigortası bulunmuyor.Türkiye’ye girişte tekrar Türkiye için geçerli bir ek Trafik sigortası yaptırmak zorundasınız.  Türkiye’ye bir başkasının aracıyla gelenler ise mutlaka vekaletnameyi ibraz etmek zorundalar. Yetkililer bazı gurbetçilerin şirket arabalarıyla geldiğini şirketin kendilerine ait olduğunu söylüyorlar.Yetkililer’Böyle durumlarda bile vekaletin zorunlu olduğunu belirtiyorlar.

Vekalet belgesini kayıtlı olduğunuz otomobil klubü, Noterlikten veya Konsolosluktan alabilirsiniz.Türkiye’ye girişte ‘ Tüm belgelerin tamam olması halinde, Türkiye sınırında hiçbir sıkıntı veya zorluk ile karşılaşmazsınız. Belgeler tamamsa, Kapıkule’den geçiş dakikalar içinde mümkün. Hızlı geçiş için mutlaka, vekalet, yeşil sigorta belgesi, emeklilik belgesi, araç ruhsatı gibi belgelerinizi hazır tutun.

ELLE YAZILI GEÇERSİZ

YEŞİL Sigorta Belgesi’nin kesinlikle bilgisayar çıktısı olmasına ve üzerinde sigorta numarası olmasına dikkat edin. Çünkü başta Türkiye olmak üzere birçok ülke, numara olmaması durumunda kapıda zorunlu trafik sigortası yaptırıyor. Sigorta belgesinin elle doldurulmamış olması gerekiyor. Elle doldurulan belgeler sayılmıyor. Bu durumda örneğin Türkiye’de 80 euro karşılığında zorunlu trafik sigortası yaptırmak zorunda kalırsınız.

ÖNCEDEN ÖĞRENİN

BAZI sigortalar, Türkiye’nin tamamını kapsamıyor. Örneğin Yeşil Sigorta belgesinin üzerinde Türkiye’nin “Sadece Avrupa yakası” ibaresi yer alabileceği gibi, bazı sigortalar sıla güzergahı üzerindeki ülkelere kısıtlama getirebiliyor. Bu nedenle araç sigortanızın Türkiye’yi kapsayıp kapsamadığını mutlaka yolculuğa başlamadan önce öğrenin.

Kaynak gösterilmeden yayınlanması yasaktır