Sırbistan’a giriş çıkışlarda rüşvet olayları yok denecek kadar azaldı

 

SIRBİSTAN, Sıla Yolu’nun en uzun ülkesi. Sırbistan’dan sonra tercihe göre ya Bulgaristan ya da Makedonya-Yunanistan üzerinden Türkiye’ye gidileceğinden, Sırbistan’ı geçen yolun yarısından fazlasını bitirmiş oluyor. Sırbistan’da otoban inşaatları bu yıl çoğunlukta Özellikle Niş- Pirot İstikameti  ve Niş – Üsküp istikametinde yol çalışmaları ağırlıklı.İzincilerin bu yıl Sırbistan’da çok sabırlı olması gerekiyor. Otoyollarda büyük onarım ve bakım çalışmaları var.Özellikle Bulgaristan güzergahını tercih eden sürücüler için Niş – Bulgaristan Gümrüğü arasındaki yol çalışmalarına çok dikkat etmeli. Kesinlikle hatalı sollama yapmayın. Bu yıl o güzergahta bir çok sıkıntı yaşanabilir.Diğer yandan Niş İstikametinden, Makedonya- Skopje istikametine giden yolcularımınız bu yıl oldukca daha dikkat etmeleri gerekiyor. Niş- Skopje(Üsküp) istikameti, Makedonya sınırına kadar olan dağlık bölümde yol inşaatlarına dikkat., Bu yolda zaman zaman trafik akışı tek şeride düşüyor. Özelliklede Vranja istikametinde ki inşaatlar adeta tehlike sacıyor. Bu yolda çok dikkatli olmak gerekiyor.Gece yolculuk yapanlar bu yolda dikkati elden bırakmamaları gerekiyor.

SIRBİSTAN, 2014 izin sezonunda Sıla Yolu’nda en çok sorun yaşanan ülkeler arasında yer aldı. Özellikle de kapkaç olayları konusunda bir çok vatandaşımız mağdur oldular.

Vatandaşlarımız bu konuda çok dikkatli olmaları gerekiyor.

Makedonya güzergahı 193 km ve yaklaşık 2.5 saat sürüyor. Yollar bakımlı. Farlar gündüzleri de yanmak zorunda. AB vatandaşları biyometrik kimlik kartıyla seyahat edebilir.Makedonya’da vizesiz 90 gün kalabilirsiniz. Makedonya’ya girişte para bozdurmakta fayda var.

SILA yolu güzergahında Bulgaristan’a alternatif olan Makedonya vize istemiyor. Yeni uygulama: AB vatandaşları biyometrik kimlik kartlarıyla giriş yapabilir. Ancak eski AB kimlik kartı ve Türk kimlik kartı sınırda geçmiyor.

Makedonya sınır polisi arabanın ruhsatı,yeşil sigorta kartı ve vekaleti kontrol ediyor.Araç için yeşil sigorta kartı yanınızda olması gerekiyor. Yoksa veya Makedonya açık değilse, sınırda 50 Euro karşılığı ek sigorta yaptırmanız gerekiyor. Makedonya’ya girişte ve çıkışlarda gümrük memurları yer yer Rüşvet istiyorlar.Makedon yetkililer rüşvet isteyen görevliyi 197 nolu telefona şikayet edilmesini öneriyorlar.

TABELAYA DİKKAT

SLOVENYA-Hırvatistan yolunu takip edenler, Belgrad’a yaklaşık 20 kilometre kala “Niş” tabelasını değil, “Novi Sad”, “Belgrad” tabelasını takip etmeli. Burada sağdan Belgrad istikametine doğru gittikten sonra köprüde Niş ayrımı geliyor. Buradan Niş’e doğru dönmek gerekiyor. Aksi taktirde “Niş Tranzit” yolunu takip edenler, kamyonlar için olan yola sapmış oluyor. Macaristan üzerinden gelenler de Belgrad-Niş yolunu takip edecek.

İNŞAATLARA DİKKAT

Austurya -Macaristan – Sırbistan’ istikametinde bu yıl yol yapım ve tamirat ları ağırlık olarak aralıklarla  devam ettiğini söyelyebiliriz. Sürücüler bu yıl oldukca sabırlı olmaları gerekiyor !

Gidişli gelişli olan yollarda sakın ola hatalı sollama yapmayın. Polis kontrolü çok. Hatalı sollama yapanlar affedilmiyor, direkt hakim karşısına çıkartılıyor. Bu konuda geçen yıl çok vakalar yaşandı ve bir çok vatandaş yine mağdur oldular. Niş – Bulgaristan arasındaki otoban inşaatı devam ediyor,Ülkedeki otoyol çalışmaları uzun bir süre daha devam edeceğini söyleyebilriz.

 Niş’ten sonra yol Bulgaristan’ın başkenti Sofya ile Yunanistan’ın ikinci büyük kenti Selanik’i gösteren levhalarla ikiye ayrılıyor. Yunanistan üzerinden ülkemize gidecekler Makedonya üzerinden Yunanistan’a giriş yapacaklar. Bulgaristan güzergahını tercih eden sürücüler için Niş – Bulgaristan Gümrüğü arasındaki yol çalışmalarına çok dikkat etmeli. Kesinlikle hatalı sollama yapılmamalı. Bu yıl o güzergahta bir çok sıkıntı yaşanabilir.