2004 yılı Nisan ayında Türkiye ile Romanya arasında başlayan vize uygulaması çerçevesinde, umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşlarının Romanya’ya gelmek için vize almaları gerekmektedir.

Resmi pasaport (diplomatik, hususi ve hizmet) hamili Türk vatandaşlarının Romanya’ya yapacakları 180 gün içindeki 90 günlük turistik ziyaretlerinde vize almalarına gerek bulunmamaktadır. 

Öte yandan,  AB veya bir Schengen ülkesi tarafından düzenlenmiş geçerli vize veya ikamet tezkeresi hamili veya İsviçre ve Liechtenstein tarafından düzenlenmiş ikamet tezkeresi hamili Türk vatandaşları, 5 (beş) güne kadar ülkeden ayrılmak ve kalış süresi vizenin veya ikamet tezkeresinin geçerlilik süresini aşmamak şartıyla, vizesiz olarak Romanya’dan TRANSİT geçerek ülkemize gidebilirler.  Ancak, Romanya  Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen, henüz Schengen Alanı’na dahil değildir. Bu nedenle, vatandaşlarımız Romanya’ya turistik amaçla seyahat etmek istedikleri takdirde,  mutlaka kendilerine en yakın Romanya dış temsilciliğinden giriş vizesi almak durumundadırlar. Sınır kapısında vize alınması mümkün değildir. Bu bağlamda vatandaşlarımızın kendileri için vize alırken, pasaportun refakat hanesinde kayıtlı çocuklarına da vize almayı ihmal etmemeleri sınırda zorluklarla karşılaşmalarını engelleyecektir. 

Romanya’nın Türk vatandaşlarına uyguladığı vize ücretleri şu şekildedir: 

C Tipi kısa süreli Vize : 60 Euro 
D Tipi uzun süreli Vize : 120 Euro 

Vatandaşlarımızın, Romanya Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan ve ülkeye giriş vizesi hamili olmanın mutlaka yolcuya giriş hakkı tanımayacağı, Romanya’ya giriş yapacak yabancıların geçerli vize ve seyahat süresini kapsayacak pasaport hamili olmalarının yanı sıra,  mutlak surette ülkede geçirilecek süre zarfında geçimlerini sağlayacak parasal imkanlara sahip olduklarını kanıtlamaları gerekeceği yolundaki uyarıları göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.

Yukarıda kayıtlı hususlara ilave olarak, Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan ve tatillerini geçirmek için Türkiye’ye giderken Romanya –Bulgaristan güzergahını kullanmak isteyebilecek vatandaşlarımızın, kendilerinin ve beraberlerinde Batı Avrupa ülkelerinde mukim olmayan Türk vatandaşı yakınları bulunması halinde bu yakınlarının vizeye ihtiyaç duyup duymayacaklarını da önceden mutlaka teyit etmeleri, ayrıca bu yakınları için seyahat sigortası yaptırmaları önem arzetmektedir.

Romen vatandaşlarının ise 2010 yılı başından itibaren 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla turistik amaçlı ziyaretlerinde vize almalarına gerek bulunmamaktadır. 

YOL GÜZERGAHI VE SINIR KAPILARI 

Romanya, mesafenin oldukça uzak olması ve otoyol ağının çok sınırlı olması nedeniyle, Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan vatandaşlarımızın yaz tatillerini geçirme üzere Türkiye’ye gittiklerinde kullandıkları geleneksel güzergahlar arasında yer almamaktadır. 

Bununla beraber, Avrupa’dan (Macaristan üzerinden) gelen ve Romanya’yı transit geçerek Türkiye’ye giden vatandaşlarımıza tavsiye edilen yol güzergahları aşağıda sunulmaktadır: 

Birinci güzergah seçeneği: Borş (gümrük kapısı) – Oradea – Deva – Sibiu – Rımnicu Vılcea – Piteşti- Bükreş – Giurgiu (gümrük). 

İkinci güzergah seçeneği: Nadlac (gümrük) – Arad – Timişoara – Drobeta Turnu Severin – Craiova – Piteşti – Bükreş – Giurgiu (gümrük) 

Üçüncü güzergah seçeneği: Borş (gümrük) – Oradea – Cluj Napoca – Alba Julia – Sibiu – Braşov – Prahova Ploieşti – Bükreş – Giurgiu (gümrük) 

Avrupa ülkelerinde ikamet edip Romanya üzerinden yurdumuza araçlarıyla gidecek olan vatandaşlarımızın bağlı bulundukları sigorta şirketlerine yol boyunca geçilebilecek tüm ülkelerin kayıtlı olduğu bir “YEŞİL KART” düzenlettirmeleri gerekmektedir. 

Romanya’da otoyol tanımına uygun olarak sadece Bükreş-Piteşti ve Bükreş-Köstence arasında yol bulunmakta olup geçiş için herhangi bir ücret alınmamaktadır. 

Yol geçiş ücretleri 

Romanya’da yerli ve yabancı tüm araç sahiplerinin “rovignette” adı verilen yol kullanım ücreti ödemeleri gerekmektedir. “Rovignette” uygulamasına tabi olan araçlardan alınacak ücretler, araçların yolcu kapasiteleri, egsoz emisyonları, dingil ve römork sayıları gibi hususlar gözününde bulundurularak belirlenmektedir. Rovignette ücretleri Romanya’daki herhangi bir postahanede, Romen Otomobil Kulübü’nde (ACR), Petrom benzin istasyonlarında kurulan birimlerde veya karayolları idaresine ait işletmelerde ödenebilmektedir. Sözkonusu uygulamadan, diplomatik plakalı araçlar muaf tutulmuştur. 

Rovignette ücretlerinin ödenmemesi durumunda uygulanacak ceza miktarı, otomobiller için 300-450 RON (yaklaşık 100-150 ABD Doları), minibüsler için 1500-2500 RON (500-800 ABD Doları), nakliye amaçlı kullanılan araçlar için ise 3000-4500 RON (1000-1500 ABD Doları) olarak tahsil edilecektir. 

2012 yılı için geçerli olan Romanya yol (rovignette) ücretlerini gösteren liste aşağıda sunulmuştur. 

 

 

HAZİRAN 2010 İTİBARİYLE ROMANYA YOL (ROVIGNETTE) ÜCRETLERİ

Araç tipi

SÜRE

EURO

RON

Araç 7Z

7 günlük

3

13

Araç 30Z

30 günlük

7

30

Araç 12L

12 aylık

28

118

3,5 t 7Z

7 günlük

6

26

3,5 t 30Z

30 günlük

16

68

3,5 t 12L

12 aylık

96

403

7,5 t minibüs 1Z

1 günlük

4

17

7,5 t minibüs  7Z

7 günlük

20

84

7,5  t minibüs  30Z

30 günlük

52

218

7,5  t minibüs  12L

12 aylık

320

1342

12 t otobüs 1Z

1 günlük

7

30

12 t otobüs 7Z

7 günlük

35

147

12 t otobüs 30Z

30 günlük

91

382

12 t otobüs 12L

12 aylık

560

2348

3 akis 1Z

1 günlük

9

38

3 akis 7Z

7 günlük

45

189

3 akis 30Z

30 günlük

117

491

3 akis 12L

12 aylık

720

3018

4 akis 1Z

1 günlük

11

46

4 akis 7Z

7 günlük

55

231

4 akis 30Z

30 günlük

143

600

4 akis 12L

12 aylık

1210

5072

 


 

Yukarıdaki ücretler ilave olarak Giurgiu – Ruse (Rusçuk) üzerinde bulunan köprü için otomobillere ve minibüslere 6 Euro geçiş ücreti uygulanmaktadır. Bükreş – Köstence otoyolu üzerinde bulunan Cernavoda köprü geçişi için ise motosikletlerden 8, otomobillerden 11, minibüslerden ise 37 ley ücret alınmaktadır.

Gerek rovignette, gerek köprü ücretleri mahalli para (ley) olarak tahsil edilmektedir. 

GÜMRÜK 

Yolcu beraberinde ülkeye sokulmasına izin verilen eşya, varsa beyan etme zorunluluğu olan eşya ve döviz miktarı: Vatandaşlarımızın, beraberlerindeki eşyaları ülkeye girişte ve çıkışta gümrük görevlilerine yazılı olarak beyan etme ve bu eşyaların anılan görevliler tarafından kontrol edilmelerine izin verme zorunluluğu bulunmaktadır. 

Vatandaşlarımız, üzerlerinde bulunan altın, mücevher gibi değerli ziynet eşyaları ile 10 bin EURO veya Dolar’ın üzerindeki nakit parayı, Romanya’ya girişte gümrük memuruna beyan etmek durumundadırlar. Romanya’dan azami 10 bin EURO veya Dolar çıkartılmasına izin verilmektedir. Değeri 1000 (Bin) EURO veya Dolar’dan fazla olan mahalli para Romen Lei’nin nakit olarak ülke dışına çıkartılması ise beyana tabidir. Vatandaşlarımızın, yanlarında ihtiyaçlarından fazla nakit para bulundurmamaları tavsiye olunur. 

KARAYOLLARININ DURUMU VE GÜVENLİK 

Romanya’da yol güvenliği konusunda genelde bir sorun bulunmamaktadır. Bununla birlikte, aşağıdaki hususların dikkate alınmasında fayda görülmektedir. 

Gece saatlerinde yerleşim dışında durmamak ve yerleşim yerlerindeki özel olarak düzenlenmiş dinlenme alanlarından yararlanmak 
Alkollü içkiler, uyuşturucu veya benzer etkiyi veren ilaçları kullandıktan sonra yola çıkmamak Yayaların, bisiklet veya at arabası kullananların yanından geçerken dikkatli olmak, 
Demiryolu üzerinden geçerken trafik kurallarına uymak, 
Yol şartlarına göre belirlenen maksimum hız limitini aşmamak, 
Görevli polis memurunun ikazlarına uymak, 
Herhangi bir olay olduğunda polise başvurmak, 
Yanında ihtiyaçtan fazla nakit para ve ziynet eşyası bulundurmamak, 

TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR 

Romanya’da yukarıda maruz güzergahlar üzerinde otoban tanımına uygun yol uzunluğu sadece 90 km.’lik bir bölümle Piteşti-Bükreş arası ve 165 km’lik bölümle Bükreş-Köstence arasında sınırlı olup, ülkedeki toplam otoyol uzunluğu 255 km.’dir. Yol kalitesi genelde Avrupa standartlarından uzaktır. Şehirlerarası yollar tek şeritli, dar ve çok kasisli olup, genelde küçük köy ve kasabaların içinden geçmekte, lamba hemen hemen hiç bulunmamaktadır. Yollarda, sık sık at arabası, arızalı araç, bisikletli ve yolda yürüyen yaya bulunabilmektedir. Bu nedenlerle, vatandaşlarımızın aşırı hız yapmamaları, yayaların geçiş üstünlüğüne kesin riayet etmeleri ve özellikle gece seyahat etmemeleri tavsiye edilmektedir.