Otoyollarda beyaz renkli ve üzerinde bağlı oldukları bölge numaraları bulunan araçlı polisler dışındakilerin cezai işlem yapmaya yetkisi yoktur.

 

Bulgaristan’da trafik cezaları Bulgar ulusal para birimi Leva olarak kesilmektedir. Euro veya başka para birimi üzerinden ceza uygulanmamaktadır.

Trafik polislerinin ceza için para tahsilatı yapma yetkileri bulunmamaktadır. Trafik cezaları ülkeden çıkarken sınır kapılarında, bölge Trafik Şube İstasyonlarında (KAT) veya

Yollar Ajansı Sofya Oborişte Ofisinin

 

IBAN : BG26BUIB 9888 8193 9450 000

 

BIC kod : CIBANK

 

AD : BUIB BGSF

 

Ceza protokolü ile kesilen cezalar kodu : 11 50 91

 

Makbuz karşılığı kesilen cezalar kodu : 11 50 92

 

hesabına transfer edilerek ödenebilmektedir.

 

Sınır kapılarında geçiş güvenliği konusunda Türkçe, İngilizce ve Almanca broşürler dağıtılmaktadır. Sınır kapılarında şikâyet telefonlarını gösteren panolar mevcut olup ayrıca şikâyetlerin yazılı olarak iletilebileceği posta kutuları bulunmaktadır.

 

 

 

ÜLKEYE GİRİŞİNE İZİN VERİLECEK TAŞITLAR İÇİN ARANAN ŞARTLAR VE SİGORTA ZORUNLULUĞU

 

Bulgaristan üzerinden özel araçları ile seyahat edecek vatandaşlarımız, otomobilin kendilerine ait olduğunu belgelemek zorundadırlar. Başkası adına kayıtlı araç kullanan vatandaşlarımızın sürücü vekaletnamesini mutlaka yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.     Bulgaristan’dan transit geçiş yapacak taşıtların yaşlarıyla ilgili herhangi bir kısıtlama sözkonusu değildir. Batı Avrupa’da mukim vatandaşlarımızın araçları için yaptırdıkları uluslararası zorunlu trafik sigortası (yeşil kart) Bulgaristan’da geçerlidir.

 

Uluslararası trafik sigortası bulunmayan vatandaşlarımızın Bulgaristan’a girişte hudut kapılarında trafik sigortası yaptırmaları gerekmektedir.

 

Türkiye’ye gidiş ve dönüşte karayoluyla seyahat edecek vatandaşlarımızın yola çıkmadan önce araçlarına kasko sigortası yaptırmaları, kaza durumunda, ikamet ettikleri Batı Avrupa ülkelerine ivedilikle nakledilmelerini veya mahallinde hastanede tedavi edilmelerini sağlamak üzere, ikamet ettikleri ülkelerde yaptırdıkları sağlık sigortası ile ilgili bilgileri (sigorta poliçesi, telefon numarası gibi) yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.