Kapıkule’deki kuyruğun nedeni ‘teknik arıza’ mı, yoksa komşu asfalt eriyecek diyemi alım yapmıyor.

 

Tır kuyruğu

Sofya: Avrupa’ya mal taşıyan TIR sürücüleri, Bulgaristan’daki ‘teknik arıza’ nedeniyle dört gündür çile çekiyor.

Çıkış yapmayı bekleyen TIR’ların oluşturduğu kuyruk, 26 kimoletreye kadar çıktı. Kuyrukta bayramlaşan sürücüler, “Artık buna bir çözüm bulunsun” diyorlar. Başka bir iddiaya göre de kuyruğun nedeni ‘teknik arıza’ değil, asfalt!.. Bulgaristan’a açılan Kapıkule’de dört gün devam eden TIR kuyruğu, dün akşam saatlerinden itibaren erimeye başladı. Cuma günü başlayan TIR kuyruğu Bulgaristan’ın gümrük işlemlerini yavaş yapması nedeniyle 26 kilometreye ulaşmıştı.

9 günlük bayram tatili nedeniyle Avrupa ülkelerine Türkiye’de üretilen malları yetiştirmek isteyen TIR sürücülerinin uzun kuyruk oluşturmasının ana nedeninin Bulgaristan tarafı olduğu ortaya çıktı.

Hava sıcaklıklarının artmasından dolayı Bulgaristan Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri tarafından alınan ve yıllardır uygulanan bir karar gereği Bulgar yetkililer 20 tonun üzerindeki araçların karayollarına zarar vereceği gerekçesi ile 04:00-22:00 saatleri arasında geçişine izin vermiyor.

Hava sıcaklığının 38 dereceyi gösterdiği Bulgaristan’da yeni yapılan otoyolun zarar göreceği gerekçesi ile tonajlı TIR araçlarının alımı kontrollü bir şekilde yapılıyor.Soruna “teknik bir sebep”diyen Bulgaristan makamları,araç alımını hava sıcaklığının 30 derecenin altına düşmesi ile hız veriyorlar.

Hava sıcaklığının en çok etkilediği meslek dallarının başında gelen tır sürücüleri ise uzun süren bekleyişten dertli.Bulgar gümrüğünün araçları ağır ağır aldığını ve ülkelerine girilse bile tır araçlarının dinlenme alanlarına çektirilerek burada bekletildiğini kaydeden tır sürücüleri “hava sıcaklığı 35 derecenin üzerindeyse karayollarında ilerlemeniz mümkün değil.Yolların bozulduğu gerekçesi ile gece 22:00 ila 04:00 saatlerinde ulaşıma izin veriyorlar.Buda bizim mallarımızı ulaştırmamızda sorun oluyor”dediler.