İzin dönüşü Edirne’de kilometrelerce kuyruk oluştu. Avrupalı Türkler dönüşlerde oluşan  kuyruklara dönüş çilesine isyan ediyorlar.

 

EDİRNE – Tatil dönüşü gurbetçiler çile çekiyor. Uzayan kuyruklarda tuvalet ve su sorunu ile karşılaşıyorlar.

Yurt dışına çıkmak için Kapıkule sınır kapısına ulaşmak isteyen ama ulaşamayan gurbetçiler, 15 Km.yi bulan kuyrukta sıcakta kavrulurken tuvalet ve su sorunuda had safhada. Bu sorunların çözümü için ‘SılaYolu Türk Otomobil Derneği olarak ‘Yetkililerden bir an önce gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz.

Kapıkule Gümrük Muhafaza Müdürlüğü Yetkilileriyle ‘Yapmış olduğumuz görüşmelerde yaşanan bu sorunların cevabını bulmaya çalıştık.

Yaptığımız ilk iş dün itibari ile gecen seneki aynı döneme denk gelen yolcu giriş çıkış istatiklerine bir baktık. Bu yıl yaşanan Darbe nedeniyle gelişlerde düşüşlerin olduğunu gözlemledik. Dün 26.08.16 Cuma günü ile, Geçen sene aynı döneme denk gelen 29.08.2015 tarihi yine bir cuma günü ne denk gelen giriş çıkışların değerlendirmesini yaptık.

GİREN-ÇIKAN ARAÇ, YOLCU VE X-RAY’A SEVK İSTATİSTİKLERİ
SORGU TARİH DÜN İTİBARİYLE  : 26.08.2016    

26.08.2016  tarihinde dün cuma günü Kapıkuleden 15.155 yolcu çıkışı gerçekleşmiş.  Geçtiğimiz sene 29.08.2015 aynı tarihte  19.722 yolcu çıkışı gerçekleşmiş.

Kısaca bu yıl kapıkule  aynı tarihte 26.08.20164567 kişi eksikle kapatmış ancak Kapıkuleden 4567 kişi az çıkmasına rağmen Edirne yolunda 15 Km kuyruk oluşmuş.

Gecen sene ise yine aynı tarihler 3- 5 Km arasında kuyruklar oluşuyor. Alınan önlemler sayesinde  kuyruklar hızlı bir şekilde eritiliyordu. Geçtiğimiz yıl Kapıkule hem girişte hem çıkışlarda Rekor üzerine Rekorlar kırıyordu.

Bu yıl Kapıkule’ye ne oldu da 4567 kişi azalmasına rağmen çıkışlarda 15 Km Kuyruklar oluşmakta, bekleme süreleride 12-15  saate çıkmakta.

Tüm bu kuyrukların oluşmasında tamamen bulgar tarafımı suclu. Yönetim kuyrukların azalması için geçişlerin ‘Bulgaristan’a hızlı yapılması için Bulgar yetkililerle diyalog sağlanmıyormu.Yoksa ‘Yönetim değişikliğinden kaynaklanan bir eksiklikmi var da , gereken önlemler alınamıyormu. Yoksa güvenlik gerekcesiylemi araçlar dışarda bekletildiğinden mi bu kuyruklar oluşuyor. Biraz daha ileri gidersek, Darbe gecesinde sapla samanmı karıştıda inceleme yapılmadan görevden alınmalar memurlarda moral bozukluğuna neden oldu da ,morallerin bozuk olmasındanmı. Hep kapten andrevo da memurların işlemleri ağırdan almalardından yakınırken, Memurlarda oluşan moral bozukluğu ‘İşlemleri ağırdan alma alışkanlığımı yarattı.

Yetkililere ‘Kuyrukların oluşmasında ki başlıca etkenlerin ne olabileceğini sorduk.

İşte uzun kuyrukların nedenleri.

1.  Diğer yılların aksine gümrük sahasında yığılma yaşanmaması için Bulgaristan gümrüğü ile eş zamanlı çalışan Kapıkule gümrük yetkilileri güvenlik gerekçesiylede saha içinde araç depolaması yapmayarak gümrük sahası dışında araçları bekletmek ‘Karayolu üzerinde uzun kuyrukların oluşmasına neden oluyor.

Geçtiğimiz haftalarda binlerce aracın aynı anda saha içinde beklemesininin güvenlik açığı doğurabileceğini düşünen Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü yetkilileri bu ve bundan sonraki haftalarda Bulgar gümrüğünün alacağı araç sayısı kadar aracı Kapıkule gümrük sahasına alarak işlemlerini yaptıktan sonra Bulgaristan tarafına geçişini sağlayacaklarını belirttiler.Bu da kuyrukların devam edeceği anlamına geliyor.

2. Bulgar yetkliler araç sayısın alımında oldukça ağır çalışıyorlar. Sınırda araçların tek tek aranması kuyrukların uzamasına neden olduğu gibi uzun kuyruklarda kaçınılmaz oluyor.

3.Kuyrukların azaltılması yönünde Bulgar yetkililerle yeterli diyalog’un sağlanmaması.

4. Kapıkule’de yönetimin değişmesi ve memurlarda oluşan moral bozuklukları.

İşte tüm bu etkenler bu yıl Kapıkulede kuyrukların oluşmasına neden oluyor.

Kapıkule’ eski performasını, kırılan rekorları geride bırakarak adeta çile kapısına dönüştü.Geçtiğimiz yıl eski Trakya Gümrük Muhafaza Müdürü Sayın Müslüm Yalçın Bey’in  izincilere yönelik hem girişlerde hem çıkışlarda aldığı önlemler sayesinde işlemlerin hızlı yapılması ‘Biz Avrupalı Türkler’i mutlu ediyordu. Bu yıl ise Avrupalı Türkler adeta kuyruklarda çilekeşi oynuyorlar. Vatandaş uzun kuyruklarda kavrucu sıcaklarda perişan olurken, yol üzerinde ne su ihtiyaçlarını nede tuvalet ihtiyaçlarını karşılayabiliyorlar. Vatandaş ‘ Devlet bizi üvey evlat gibimi görüyor’ Yetkililer bizim sesimizi ne zaman duyacak diyorlar.

Buradan Yekililere sesleniyoruz, bu vatandaşın feryadını artık duyun ‘ Avrupalı Türkler ülkesini 50 yılı aşkın bir süredir omuzlarında taşıdı ve taşımaya devam etmeye, ülkesini sahiblenmeye ve sırtında taşımaya devam edecek. Duyun bu feryadı. Durdurun bu kuyrukları insanlarımız sıcakta perişan olmasınlar.

Sonuç olarak bizim gözlemlediklerimiz ‘

1.Aslolan, Bulgar gümrük müsteşarı ile  iyi diyalog.

2.Yönetim farkı ve personelin morali.

3.Canlı kameralar da Avrupalı Türkler  için kapı tercihinde önemli faktör.

Güvenlik gerekçesi ile kamaralar kapalı tutulduğundan vatandaş hiçbir yerden bilgi alamıyor.

4. Kavurucu sıcaklarda İnsanların ihtiyaçlarını karşılayacak gerekli önlemlerin alınması

Umarız yetkililer bu sesimizi duyarlar ve en kısa zamanda gereken önlemlerin alınmasını sağlarlar.

Haber: SılaYolu.com / Edirne

Sezai Koç