Her yıl anavatana aracıyla giden yüzbinlerce gurbetçi, Türkiye’de yedikleri trafik cezalarının ne olacağını merak ediyor. Peki Türkiye milyonlarca TL’yi bulan bu cezaları tahsil edebiliyor mu? İşte cevabı:

Türkiye’de son dönemde dahada sıklaştırılan trafik denetimleri, karayoluyla Türkiye’ye giden yüzbinlerce gurbetçiyi de yakından ilgilendiriyor. Anavatana araçlarıyla giden gurbetçiler, yedikleri trafik cezaları ile ilgili nasıl bir işlem uygulandığını merak ediyor.

Yurtdışı plakaya trafik cezası yok!

Artı33’ün konuyla ilgili yaptığı araştırmaya göre, Türkiye ile AB ülkeleri arasında trafik cezaları ile ilgili imzalanmış herhangi bir anlaşma yok. Türkiye’de de yabancı plakalı araçlara yazılan cezaların tahsili ile ilgili şuan için yeterli bir yasal düzenleme yapılabilmiş değil. Öyleki trafik cezalarının yanı sıra, otoyol ve köprülerde HGS ve OGS gişelerinden kaçak geçen yabancı plakalı araçlar için de şimdilik hiçbir işlem yapılamıyor.

Polis ceza için muhatap bulamıyor

Çünkü cezaların tahsil edilebilmesi için gönderilecek muhatap olmaması yüzünden yabancı plakalı araçlara kesilen cezalara dair makbuzlar, kesenlerin elinde kalıyor. Polisin bizzat aracı durdurarak yazdığı cezalar bile sürücünün o anda ödeme yapmaması halinde daha sonra tahsil edilemiyor.

Sadece kimlik numarası üzerine yazılan ve Türkiye’de adres beyanında bulunan vatandaşlardan tahsil edebiliyor cezalar.

Kanun henüz uygulanamıyor

Yurtdışı plakalı araçların ödeyeceği cezaları belirleyen Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) mevzuatı ise yeterli düzenleme eksikliği nedeniyle şimdilik uygulanamıyor.

Söz konusu kanunda, ”Tahsilât gerçekleşmeden yabancı plakalı aracın ülkeyi terk etmesine izin verilmez.”ifadeleri yer alıyor.

Ancak, kanunda yer alan hükümü yerine getirmek için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın gümrük kapılarında yabancı araçlardan bu tahsilâtları yapacak düzenlemelere gitmesi gerekiyor.