Gümrüklerde AB mevzuatı geçerlidir. Azami aşağıda öngörülen miktarlardaki eşyaların kişisel ihtiyaç/kullanım kapsamında vergisiz ve gümrüksüz olarak Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülkelerden AB üyesi ülkelere götürülmesi mümkündür.

 

1) Tütün ürünleri

– 200 adet sigara – 50 adet yaprak sigara – 250 gr. pipo tütünü ( Bu oranların, 40 adet sigara, 20 adet yaprak sigara ya da 50 gr pipo tütünü olarak sınırlandırılması da mümkündür.)

2) Alkollü içkiler

– Toplam 1 litre olmak üzere alkol ve alkol oranı % 22’nin üzerindeki alkollü içecekler – Toplam 2 litre olmak üzere alkol oranı %22’nin üzerindeki alkollü içecekler – 4 litre köpüksüz şarap

3) Benzin

– Motorlu ulaşımın her çeşidinde aracın standart benzin deposunda yer alan miktar – Taşınabilir ayrı bir bidonda 10 litreyi geçmemek kaydıyla taşınan benzin

4) Diğer ürünler (Parfüm, kahve, çay, elektronik eşyalar vb.)

– Deniz ve hava yoluyla yolculuk yapanlar için değeri 430 Euro’ya kadar olan ürünler – Diğer yolcular için değeri 300 Euro’ya kadar olan ürünler

Kişisel bagajlar (bavullar) ile kişisel kullanım için öngörülen ilaçların değeri bu kapsamda değerlendirilmemektedir.

Şahıslar seyahatleri esnasında kullanacakları miktarda ilacı beraberlerinde taşıyabilirler. Reçeteli ilaçların reçete örneğinin bulundurulması tavsiye olunur.

İstisnai bazı uygulamalar dışında et, et ürünleri, süt, süt ürünleri, egzotik hayvan ve bitkiler, ateşli silahlar, patlayıcı madde, uyuşturucu madde ve pornografik malzemenin ülkeye sokulması yasaktır.
Kontrollerde tespit edilen 10.000 Euro üzerindeki paraların ve değerli eşyaların, organize suçlardan elde edilmiş olan kazançları tespit etmek amacıyla, kaynağı sorulmaktadır. Bu durumda olan kişilerin gümrük makamlarına bildirim yapma zorunluluğu bulunmaktadır.
Ülkemize girişte gümrük kapılarında yığılmaların önlenebilmesi bakımdan, karayoluyla üzerinden ülkemize gelecek olan vatandaşlarımızın T.C. Kimlik Numaralarını mutlak suretle yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.