Umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımızın Bulgaristan ve Yunanistan’a girişleri veya bu ülkelerden transit geçişleri vizeye tabidir.

 

Hususi pasaport hamilleri ilk giriş tarihinden itibaren 180 gün içerisinde 90 güne kadar yapacakları seyahatleri ve transit geçislerinde vizeden muaftırlar.  Ancak, Schengen Anlaşmasına taraf olan Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile İsviçre ve Lihtenştayn’da geçerli oturma ve çalışma iznine sahip veya AB ülkeleri/Schengen vizesi bulunan umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımız Bulgaristan üzerinden 5 güne kadar vizesiz transit geçiş hakkına sahiptirler.

Karayoluyla Türkiye’ye gitmek veya Türkiye’den Avrupa’ya seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızın kendilerinin veya beraberlerinde bulunan diğer Türk vatandaşı yakınlarının Makedonya’ya komşu ülkelere giriş/transit amaçlı vizeye ihtiyaç duyup duymayacaklarını önceden araştırmaları zorunludur.

Üsküp’teki Bulgaristan ve Yunanistan Büyükelçilikleri buradan yapılacak vize taleplerini karşılamamaktadır.

Vizeler, ikamet edilen ülkedeki temsilcilikten alınmalıdır. Makedonya Cumhuriyeti’nde yabancılara uygulanan tedavi ücretleriyle Makedon vatandaşlarına uygulanan tarife arasında 1,5 kat fark bulunduğundan, ayrıca, ülkedeki sağlık hizmetlerinin kalitesi göz önünde bulundurulduğunda, vatandaşlarımızın sağlık hizmetine ihtiyaç duymaları halinde güç duruma düşmemeleri için bulundukları ülkede mutlaka sağlık hizmetlerini de kapsayan seyahat sigortası yaptırmaları gerekmektedir. Yıllara göre azalma göstermesine rağmen, vatandaşlarımızın pasaportlarının sürelerini uzatmadan ya da çocuklarını pasaportlarının refakat hanesine kaydettirmeden yola çıktıklarına sıkça tanık olunmakta, yanlarında nüfus hüviyet cüzdanlarını da bulundurmadıkları görülmektedir.

Vatandaşlarımızın, bu nedenlerle sınırdan geri çevrilerek mağdur olmamaları ve zaman yitirmemeleri için yola çıkmadan önce pasaportlarının sürelerini mutlaka uzattırmaları önem taşımaktadır. Pasaportlarında yırtılma, eskime ve tahribat görülen vatandaşlarımızın sınırdan geri çevrilme riski de bulunmaktadır. Özellikle Suudi Arabistan’a hac ziyaretinde bulunan vatandaşlarımızın pasaportlarına yapıştırılan pulların seyahat şirketleri tarafından koparılması esnasında pasaportlarda tahrifata neden oldukları ve bu tür pasaportlarla seyahat eden vatandaşlarımızın sınır kapılarından geri çevrildikleri gözlenmektedir. Bu sebeple vatandaşlarımızın, pulların çıkarılması sırasında seyahat şirketlerini uyarmaları önem taşımaktadır.