Sırbistan sınır makamları yasadışı göç ile mücadele saikıyla, özellikle Belgrad Nikola Tesla Havalimanı sınır kapısında sıkı denetimler uygulamaktadırlar.

 

a)Ülke yasaları gereği, yabancıların sınır kapılarında, seyahat amacını doğrulayıcı belgelerin (gidiş-dönüş uçak bileti, otel rezervasyonu, davetiye mektubu, seyahat süresince yeterli olacak miktarda nakit para, reşit olmayan kişilerin ebeveynlerince düzenlenmiş muavafakname, vb…) sınır polisine ibraz edilmesi gerekmektedir.

Sınır polisinin pasaport kontrolü esnasında yaptığı mülakata kısa ve net cevaplar verilmesi, seyahat amacının açıkça belirtilmesi ülkeye kabul için büyük önem arzetmektedir. Sınır kapılarında sorun yaşayan vatandaşlarımıza mümkün olan ölçüde gerekli yardım sağlanmakla birlikte, vatandaşlarımızın her durumda Sırbistan’a girişi sağlanamamaktadır.

b) Hırvatistan 1 Nisan 2013 tarihinden itibaren umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşlarına vize uygulamaya başlamıştır. Bu itibarla, Sırbistan’dan Hırvatistan’a seyahat edecek olan vatandaşlarımızın Hırvatistan’a girişleri için geçerli vizelerinin bulunması gerekmektedir.

c) Sırbistan gümrük mevzuatı gereği ülkeye sokulması yasak olan mallara azami dikkat gösterilmesi gerekmektedir. Gümrük mevzuatının ihlalinden kaynaklanan nedenlerle mahkeme kararıyla el konulan para ve mallar için vatandaşlarımızın yaptığı başvurulara ilişkin mahkeme süreci yıllar almaktadır.

d) Trafik kurallarının ihlalinden kaynaklanan hapis cezaları para cezasına dönüştürülmemekte ve sürücüler kefaletle serbest bırakılmamaktadır.

e) Sırbistan’da her ne sebepten olursa olsun tutuklanan veya gözaltına alınan vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için bekletilmeden duruşmalarının görülmesi maksadıyla mahkeme heyetleri ile irtibata geçilmektedir. Ancak, mahkeme kararına Büyükelçiliğimizin müdahalesi mümkün değildir.

f) Sırbistan’da yere çöp atılması, mesire alanlarında ve dinlenme tesislerinde çöp bırakılması halinde, bölge polisi tarafından 50 Avro’dan başlayan para cezası uygulanmaktadır.