Yola çıkmadan önce’ Özellikle pasaport ve oturma izni gibi evraklarınızın geçerlik sürelerini önceden kontrol ediniz.

 Pasaport yenilemesini veya yeni pasaport çıkartılmasını son günlere bırakmayınız. Pasaport ve oturma izninizin süresinin dönüşte en az altı ay daha geçerli olmasına dikkat ediniz.

Yeni AB Yürütmeliğine göre her bireyin kendine ait pasaport’u olmak zorunda.

 

– Geçeceğiniz ülkeler için vize almak gerekiyorsa, bu ülkelerin ikamet ettiğiniz ülkedeki temsilciliklerine en az bir ay önce müracaat ederek mutlaka çift transit vizesi alınız.
– Seyahat edecekler, pasaportlarının yanı sıra mutlak surette nüfuz cüzdanı ve benzeri başkaca kimlik belgelerini de yanlarında, fakat ayrı bir yerde bulundurmalıdırlar. Pasaportun kaybolması halinde yenisinin düzenlenebilmesi için nüfus cüzdanına ihtiyaç duyulacaktır.

– Yola çıkmadan, uluslararası sürücü belgenizi, aracın ruhsatını ve uluslararası yeşil sigorta kartını yanınıza aldığınızdan emin olunuz. Ayrıca, aracınız kasko sigortalı değilse, seyahat öncesinde kısa süreli kasko ve yolcu kaza sigortası yaptırılmasında fayda vardır.

– Seyahat edilecek aracın ruhsatı size ait değilse sahibinden vekalet alınması gerektiğini unutmayınız.
– Yollarda hız sınırlamasına özellikle dikkat ediniz. Trafik kazalarının en sık bu nedenden ötürü olduğu ve yine en çok bu sebepten dolayı trafik cezası uygulandığı bilinmektedir.
– Vatandaşlarımız genellikle Cuma günleri ve hafta sonu yola çıktıklarından, yolda ve sınır kapılarında uzun süre beklemek durumunda kalmaktadırlar. Mümkün olduğu kadar hafta içi yola çıkmak için gayret ediniz.

SilaYolu.com