Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, yurtdışından araç götürürken 185 gün şartı konusunda uyarıda bulundu.

Yabancı plakalı araçlara iki yıl Türkiye’de kalma hakkı tanındığını belirten Tüfekçi, “Yabancı plakalı aracınızı Türkiye’ye getirmek için son bir yılın 185 gününü yurt dışında geçirmiş olmanız gerekiyor. Sadece pasaport giriş çıkış kayıtlarına bakarak yapılacak süre hesabı, mağduriyetlerin önüne geçecektir.” dedi.
Gerekli şartları sağlamayanların taşıt getirmelerine izin verilmeyeceğini belirten Tüfenkci, şunları söyledi: “Türkiye gümrük bölgesi dışında yerleşik kişilerin getirdikleri kişisel kara taşıtlarına verilen geçici ithal izni süresini 6 aydan 24 aya çıkardık. Bu sayede özellikle gurbetçi vatandaşlarımızın Türkiye’de araçlarıyla daha uzun süre kalabilmelerine imkân sağladık.”

TEDBİRLERİ ALIYORUZ
“Sınır kapılarında mağduriyetlerin önlenmesi için gerekli tüm tedbirleri alıyoruz. İlgili Bakanlar Kurulu kararı ve tebliğ hükümleri uyarınca, turistik kolaylık kapsamında yabancı plakalı taşıt getirebilmek için Türkiye gümrük bölgesi dışında yerleşik olma şartının sağlanması gerekiyor. Bu şart, emekli-çalışan, yerli-yabancı ayrımı olmaksızın taşıtın ülkeye girişinde kontrol edilmektedir. Yabancı plakalı aracınızı Türkiye’ye getirmek için son 1 yılın 185 gününü yurt dışında geçirmiş olmanız gerekiyor.”

Özellikle Türkiye’de uzun süreli kalan başta yurt dışından emekli çifte vatandaşlar, mavi kart hamili vatandaşlar ile yabancı vatandaşların bu süreye dikkat etmeleri gerektiğini belirten Tüfenkci, “Zira süre şartını sağlamayan kişilerin taşıtlarının Türkiye’ye girişine izin verilmemektedir. Sadece pasaport giriş çıkış kayıtlarına bakarak yapılacak süre hesabı yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçecektir” dedi.
Yurtdışında yaşayanların otomobillerini Türkiye’de iki yıl bırakabilmeleri ile ilgili düzenleme konusunda ataşelikten uyarı geldi: “Aracı bırakıp dönerken gümrüğe başvuruda bulunun”

Bakanlar Kurulu kararının ardından yurtdışında yaşayanların otomobillerini Türkiye’de bırakma sürelerinin iki yıla çıkarılması konusunda bazı bilinmeyenlere Köln Başkonsolosluğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Ataşesi Oğuz Tuncay açıklık getirdi. Ataşe Tuncay, “Araçlarını ilk iki yıl içerisinde Türkiye’de bırakarak yurtdışına çıkması gerekenlerin gümrük idaresine başvurmaları gerekiyor” dedi. Emeklilerin daha önce bir yıl araçlarını Türkiye’de bulundurabildiklerini hatırlatan Ataşe, “Artık emekliler de emekli olmayanlar da yurtdışında üzerlerine kayıtlı olan araçlarını iki yıl Türkiye’de tutabilecek. Ancak emekli olmayanlarda aranacak şartlarla ilgili yönetmelik henüz yayınlanmadı. Yönetmeliğin önümüzdeki aylarda hazırlanması bekleniyor” hatırlatması yaptı.

“BELGE ALMAYI UNUTMAYIN”

Ataşe Tuncay, araçlarını Türkiye’de iki yıl bulundurmak isteyenlere yurtdışından emekli olduklarına dair bir belge verdiklerini söyledi. Tuncay, bunun için vatandaşların Alman emeklilik kasalarından gelen yıllık bildirimlerle kendilerine başvurmalarının yeterli olacağını belirtti. Ayrıntılı bilgi  Gümrük Bakanlığı’nın 0090 312 444 84 82 numaraları çağrı merkezinden yedi gün 24 saat bilgi alınabilir.

AKRABAYA BIRAKILAMIYOR

Araçlarını ilk iki yıl içerisinde Türkiye’de bırakarak yurtdışına çıkması gerekenlerin gümrük idaresine başvurmaları gerekiyor. Buradan belge alarak, taşıtsız yurtdışına çıkılabilir. Ya da gümrük idaresine taşıtın bırakılması gerekiyor. Araçlar Türkiye’de akrabalara bırakılamıyor, satılamıyor ve iki yılın sonunda yeniden yurtdışına çıkarılıyor. Aksi davrananlara ağır para cezaları kesiliyor.

ALTI AY ŞARTI ÖNEMLİ

Mevcut duruma göre bu haktan yararlanmak isteyenler aracın yurtdışı mülkiyet belgesini (Fahrzeugbrief), araç giriş yapacak kişiye ait değilse geçerli bir vekâletnameyi, araca ait Türkiye’de geçerli sigorta poliçesini, pasaport, yurtdışından emekli olduğuna ilişkin konsolosluktan onaylanmış Türkçe emeklilik belgesini ibraz edecekler. Araç götürecek kişinin son altı ayın yarısından fazlasını yurtdışında geçirmiş olması gerekiyor. Buna göre kişinin bir yıl içerisinde 185 günden uzun bir süre Türkiye dışında yaşaması şartı var.