Günlerce süren bir yolculuk içinden geçilen bir çok ülke hedefte Ana Yurdumuz Türkiye var.

 

ALMANYA , AVUSTURYA SLOVENYA  HIRVATİSTAN DAN SİZ  SILAYOLUNA ÇIKACAK  AVRUPALI  TÜRKLERE BİLGİLER  AKTARAN  SILAYOLU AVRUPA TÜRK OTOMOBİL EKİBİNİN ŞİMDİKİ  DURAĞI  SIRBİSTAN.  EKİBİMİZ SİZLERE YOLLARLA İLGİLİ EN SON GELİŞMELERİ AKTARMAK İÇİN SIRBİSTAN ÜZERİNDEN YOLCULUĞUNA DEVAM EDİYOR.

GECE GÜNDÜZ DEMEDEN BİR YOLCULUĞA ÇIKAN  EKİBİMİZ GECTİĞİMİZ HAFTA AVUSTURYA , SLOVENYA VE HIRVATİSTAN SONRA SİZLERLE SIRBİSTAN’ BÖLÜMÜYLE KARŞINIZDA.

VİZESİZ 90 GÜN

SIRBİSTAN AVRUPADA İKAMET EDEN TÜRK VATANDAŞLARINA VİZE UYGULAMAMAKTADIR…

Sırbistan’ın seyahat edecek vatandaşlarımızın, en az 6 ay geçerli pasaport süreleri olması gerekmektedir.

“Sırbistan Türk ve Avrupa ülkesi vatandaşlarından vize istemiyor. Türk vatandaşlarının Avrupa’da oturumu olup olmadığına da bakılmıyor.

90 gün vizesiz Sırbistan’da kalabilirler. Ancak geçerli pasaport ve pasaportta tahrip ya da leke olmaması şart. Süresi geçmiş pasaportla veya pasaportta

tahrip varsa, yolcu kapıdan geri çevrilir.

AB ülkeleri, İsviçre, Norveç ve İzlanda vatandaşları pasaport yerine BİOMETRİK  kimlik kartıyla da seyahat edebilir.

 

YOLA ÇIKACAĞINIZ ARACIN ORİJİNAL RUHSATI VE EHLİYETİNİZİ ALMADAN YOLA ÇIKMAYIN. SIRBİSTAN YEŞİL KART SORMUYOR, ANCAK YEŞİL KART KAZA ANLARINDA HER ZAMAN LAZIM OLAN BİR BELGE OLDUĞU İÇİN YANINIZA ALMAKTA FAYDA VAR.

Arabanın ruhsatı ve araç başkasına aitse vekalet isteniyor.Sınır polisinin çorba parası gibi rüşvet istemesi durumunda 011 313 1840

numaralı şikayet telefonunu arayın.”

SIRBİSTAN ARTIK İSTİKRARLI BİR ÜLKE

Geçtiğimiz yıllarda SılaYolu’nun en istikrarsız ülkelerinden biri olan sırbistan’ artık istikrarlı bir ülke konumunda yolculuk rahat ve güvenli ancak zaman zaman hırsızlık vakaları yaşanmakta, bu nedenle ıssız ve bilinmedik yerlerde durmamakta fayda var. Vatandaşlarımızın hırsızlık ve gasp gibi olaylarla karşılaşmaları durumunda en yakın polis karakoluna başvurmaları ve dil sorunundan kaynaklanan yanlış anlaşılmaları engellemek için acilen Büyükelçiliğimizle temas kurmaları uygun olacaktır.

 

 

 

NİŞ YOLUNA GİRMEYİN

“Hırvatistan sınırından girişte başkent Belgrad’a 23 km kala

‘Niş Tranzit’ diye yol ayrımı veriyor.Bu yola girmeyin. Burası TIR’lar için.

Sağdan Belgrad istikametine devamedin. Köprüye gelince tekrar Niş

istikameti veriyor. Ayrıca köprüyü saat 10-15 arası geçmeye çalışın.”

 

PİROT YOLUNDA İNŞAAT DEVAM EDİYOR

NİŞ PİROT Arası yol çalışmaları devam etmekte.

Zaman zaman trafik akışı tek şerit üzerinden sağlanmakta.

Otoban’ın bir kısmı açılmış.Diğer kısımlarınında bu yıl sonuna yetiştirilmesi planlanıyor.Macaristan üzerinden Belgrad’a kadar otoban.

 

TAKİP EDİLECEK GÜZERGAH…

Hırvatistan’dan Sırbistan’a gelen vatandaşlarımız Zagrep-Bajakova güzargahını takip ederek, Batrovci/Bajakova gümrük kapısından E-70 otoyolunu kullanarak Belgrad’a ulaşmaktadırlar.

Macaristan üzerinden Sırbistan’a gelen vatandaşlarımız genellikle, Macaristan’ın Reske, Tombo, Hercegsanto veya Kelebija şehirlerinden geçerek, Sırbistan’a Horgoş (E-75), Kelebija (E-75’den sapak) ve Baçki Breg (E-660) girmekte ve Sırbistan’ın Subotica şehrine ulaşmaktadırlar. Daha sonra, sırasıyla, Subotica, Novi Sad, Belgrad, Niş ve Pirot şehirlerini takip ederek Sırbistan-Bulgaristan arasındaki Gradina/Kalotina (E-80) sınır kapısını kullanmaktadırlar.

KARAYOLLARININ DURUMU VE GÜVENLİK:

Vatandaşlarımızın seyahatlerine başlamadan önce Auto Moto Savez Srbije’nin (AMCC)  web sayfasını kontrol etmeleri ve bu sayfada belirtilen ihtarlara uymaları tavsiye edilmektedir. Anılan derneğin 24 saat hizmet veren +3811987 numaralı telefonu aranarak da bilgi alınması mümkündür.

DEKLARE ETMEYİ UNUTMAYIN !

Sırbistan gümrük mevzuatı gereği ülkeye girerken döviz bildirim mecburiyeti bulunmaktadır. 1.000 Dinar’lık bank notlar halinde, 10.000 Euro’ya eş değer Dinar, 10.000 Euro ve muadili yabancı paranın ülkeden çıkartılması mümkündür. Ülkeye girişte 10.000 Euro’yu aşan nakit paranın ve bu miktarın üzerinde olan eşyanın yazılı olarak beyan edilmesi zorunludur.

TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR:

Sırbistan’da 2014yılında yürürlüğe giren yeni trafik kanunu oldukça ağır cezalar içermektedir. Vatandaşlarımızın seyahatleri süresince trafik kurallarına uymaları, hız sınırlarına dikkat etmeleri ve hatalı solama yapmamaları tavsiye edilmektedir.

• Sırbistan’da farların 24 saat açık tutulması, ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri takılması zorunludur.

Sürücülerin seyir halinde cep telefonu kullanması yasaktır.

Trafik suçlarında, trafik polisi olay yerinde cezası 3.000 veya 5.000 Dinar tutarında olan suçlar için makbuz düzenleyebilmektedir. Sürücünün bu cezayı hemen banka veya postane aracılığı ile ödemesi gerekmektedir. Suçlunun sözkonusu cezanın yarısına tekabül eden, 1.500 ve 2.500 Dinar tutarındaki kısmını banka veya postaneye ödemesi halinde cezanın tamamı ödenmiş kabul edilmektedir.

Ceza aynı gün ödenmediği taktirde polis belgelere el koyma yetkisine sahibtir. Akabinde sürücü mahkemeye sevk edilmekte ve adli sürec tamamlanasaya kadar sürücünün seyahat belgelerine el konulmaktadır.

Fosforlu yelek şart

3 yaşından küçük çocuklar için çocuk koltuğu ve araçta sarı fosforlu yelek bulundurmak zorunlu. Otoyolda arıza veya kaza gibi durumlarda araçtan inilmesi halinde, hemen fosforlu yelek giyilmesi şart. Aksi takdirde cezası 5 bin dinar. Otoyolda yapılan trafik kontrollerinde de görevli polisin izni olmadan araçtan

inmek yasak. İzinsiz inmenin cezası 5 bin dinar. Trafik ihlali yoksa, polis durdurmaz.

 

Cezalar döviz olarak alınmaz.

Sırbistan’da polis, elinde radarla belirli noktalarda pusuya yatarak hız kontrolü yapıyor, ancak radar donanımlı sivil polis araçları da görev yapıyor. Otoban gişelerinin çıkışında polis bekliyor ve hız sınırını aşan sürücüleri kenara çekip ceza yazıyor.Araç tamiri, yolda kalma gibi durumlarda sadece Sırp Otomobil Kulübü (AMCC) ile irtibata geçin. AMCC aynı zamanda, Almanya ADAC, Avusturya ÖAMTC, İsviçre TCS, Fransa ACTA, Hollanda ANWB, İskandinav ülkeleri SOS, Belçika TCB, İngiltere AA otomobil klüplerine ait üyelikleri kabul ediyor. Gerektiğinde AMCC otomobil kulübüne Sırbistan sınırları içinde her 24 saat ulaşmak mümkün. Telefon santralinde Türkçe, Almanca ve İngilizce hizmet

veriliyor. Adı geçen otomobil kulüpleri dışında üyelikleri bulunan sürücülerin de AMCC hizmetlerinden ücret karşılığı yararlanmaları mümkün. ADAC, artı üyeliği (ADAC Plusmitgliedschaft) bulunan sürücülerin 200 Euro’ya kadar

varan çekici ve arıza masrafını karşılıyor. Sırp Otomobil Kulübünü çağırdığınızda,

gönderilecek çekicinin plakasını isteyin.

 

SAHTE TAMİRCİLERE DİKKAT

 

Siz yolda beklerken, bazen sahte servis elemanları gelip AMCC’den olduğunu söyleyebilir. ADAC’nin Belgrad’ta Almanca konuşan acil servis bürosu var. Niş’le Bulgaristan sınırı arasında halen tabelasında ADAC yazan özel tamirhaneler bulunuyor. Bunlar sahte.Sahte ADAC tuzağına sakın düşmeyin.

 

POLİS CEZA KESEMEZ

 

 “Sırbistan’da geçerli trafik yasasına göre polis trafik ihlallerinde para tahsili yapamaz, sadece tutanak tutup ceza yazar.Sürücü cezayı banka ya da postaneye yatırdıktan sonra polisten belgelerini alıp yoluna devam eder. Sırbistan’da otobanda hız sınırı 120 km. Hızı 160 km üzerinde olan ve hatalı sollayan sürücü mahkemeye çıkar. Para cezaları 3 bin dinarla (27 Euro) 150 bin dinar (1350 Euro)

arasında değişiyor. Buna mahkeme masrafları da geliyor. Ölümle sonuçlanan trafik kazalarında bir ile 10 yıl arasında değişen hapis cezası

öngörülüyor.”

Araçlarda ilk yardım çantası, üçgen reflektör, çekme halatı ve yedek far ampulü ile reflektörlü yelek bulundurulması zorunludur.

HIZ SINIRLARI

Hız sınırı, mesken mahalde 50, tali yollarda 80, otoyollarda ise 120 km/h’dir.

OTOBAN ÜCRETLERİ

Vatandaşlarımız Sırbistan’da otoyol ücretlerini Dinar’ın yanı sıra Avro ile de yapabilmektedirler. Vatandaşlarımızın otoyol ücretini ödemek için yanlarında bozuk para bulundurmaları ve gişelere yaklaşırken yol ücretlerini hazır bulundurmaları gişelerde oluşan uzun kuyrukların önlenmesi bakımından büyük önem arzetmektedir.

Macar’dan üzeri gidenler  Binek Oto icin: 1.) Subotica – Belgrad 320 Dinar = 2,50 Euro 2.)

Hirvatistan üzeri gidenler Binek Oto icin:  Sid – Belgrad 370 Dinar = 3,00 Euro

Belgrad – Nis 800 Dinar = 6,50 Euro

Makedonya üzeri  Nis – Leskovac 210 Dinar – 1,50 Euro

 

 

TEMSİLCİLİK İRTİBAT BİLGİLERİ VE YARARLI TELEFONLAR

Büyükelçiliğimiz iletişim bilgileri:

Telefon : +381 11 333 24 00

Faks: +381 11 333 24 33

Nöbetçi Tel: +381 69 669 948 (mesai saatleri harici acil durumlarda)

E-posta: embassy.belgrade@mfa.gov.tr

Adres: Krunska 73, 11000 Belgrade, Serbia

Yararlı Telefonlar :

Türk Havayolları Belgrad Ofisi: 00 381 11 303 61 95 (Hafta içi 09:00-17:00)
Türk Havayolları Belgrad Nikola Tesla Havalimanı Ofisi: 00 381 11 209 72 25/26 (Haftanın hergünü 07:00-11:00/17:00-21:00)
Polis:192
İtfaiye:193
Ambulans:194
Askeri Ambulans:1976
AMSS Yol Yardımı 1987
Askeri Polis 19860
Danışma Hattı 1985

 

BENZİN ÜÇRETLERİ

DİESEL:  149,90 DİNAR    1,21 Euro

BENZİN :  143,90 DİNAR   1,16 Euro

 

EKİBİMİZ AKŞAM SAATLERİNDE NİŞ ALEKSİNAC MEVKİNDE BULUNAN BOSPHORUS HOTELE ULAŞIYOR. EKİBİMİZ 1 GECE BOSPHORUS HOTELDE DİNLENDİKTEN SONRA YOLUNA DEVAM EDİYOR.

BULGARİSTAN SOFYA , MAKEDONYA  YOL AYRIMINA DİKKAT EDİN YOL AYRIMINI KAÇIRMAYIN.

NİŞ PİROT İSTİKAMETİNDE DAĞLIK YOL TEK GELİŞLİ GİDİŞLİ VE DAR BİR YOL  BURDA  DİKKATİ ELDEN BIRAKMAYIN

ÖZELİKLEDE TUNEL GİRİŞLERİ VE ÇIKIŞLARINDA DİKKAT ETMEKTE FAYDA VAR.

ANA YURDUMUZ  GÖZÜMÜZÜN  BEBEĞİ TÜRKİYEMİZE  VARMA ADINA  KAT EDİYORDUK  YOLLARI

GERİDE BIRAKTIĞIMIZ  HER BİR KİLOMETRE YOL BİZLERİ ANAVATANIMIZA  BİRAZ DAHA YAKLAŞTIRIYORDU

KAT EDİLEN  BİNLERCE  KİLOMETRE KARA YOLU

GÜNLERCE SÜREN  BİR YOLCULUK

İÇİNDEN GEÇİLEN BİR ÇOK ÜLKE

HEDEFTE  ANAYURDUMUZ  TÜRKİYE VAR

SILAYOLUNA ÇIKACAK  AVRUPALI TÜRKLER İÇİN  REHBER  PROGRAM OLAN  ADIM ADIM SILAYOLU  EKİBİ

ANAVATANA VARMAK İÇİN SILA YOLUNDA YOLCULUĞUNA  DEVAM EDİYOR.

MAKEDDNYA İLE YAZI DİZİMİZ DEVAM EDİYOR

Kaynak: SILAYOLU.COM