TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

 

Azami hız limiti yerleşim birimlerinde 50 km., ana yollarda 90 km., otoyollarda ve birinci sınıf yollarda 130 km.dir.

Slovak Cumhuriyeti’nde trafik sağdan işler. Yol ve trafik işaretleri, Avrupa genelindeki işaretlemeyle aynıdır. Sürüş sırasında ehliyet, araç ruhsatnamesi, emisyon ölçüm pulu ve araç sigorta teknik kontrol belgesi ile otoyol bandrolü bulundurulması zorunludur.
Aracın sigortalı olması zorunludur. Zararın 4.000 Euro’ya kadar olduğu bir trafik kazasına karışan sürücü, sigortadan karşılanmasını talep edebilmek için olay yerini terk etmeden polisin tutanak tutmak üzere gelmesini beklemek zorundadır.
Ağır yaralanma veya ölüm ile sonuçlanmayan kazalarda, bilahare sanığın gıyabında yapılan mahkemenin sonucu hakkında vatandaşı olduğu ülkenin ilgili makamına bilgi verilmemektedir.
Ağır yaralanma veya ölüm ile sonuçlanan kazalarda sanık gözaltına alınmakta, en fazla 48 saat gözaltında tutulmaktadır. Bu arada polis tarafından yapılacak soruşturmanın da tercüman yardımı ile yapılması gerekmektedir. Soruşturma akabinde ilgili mahkemenin alacağı karara uyulması zorunludur. İlgili mahkeme davanın burada ya da Türkiye’de görülmesi yönünde karar verebilmektedir. Bu durumda sürücünün ehliyetine el konulmakta ve sürücü tutuksuz yargılanmaktadır.

Genel Trafik Kuralları
Araç kullanan sürücüler için alkol tolerans sınırı sıfırdır. 12 yaşından küçük çocukların ve 1.50 cm’den daha kısa boylu olanların aracın ön kısmına oturması yasaktır.
Yollarda, her türlü iklim koşulunda, araçların 24 saat far yakmaları, ön ve arka koltukta oturanların emniyet kemeri takmaları, çocukların 12 yaşına kadar arkada ve çocuk koltuğunda oturmaları zorunluluğu vardır.
Trafik kurallarının sürücülerce çiğnenmesi ve sürücülerin polis tarafından belirlenen trafik cezasını ödemeyi nakit yapamamaları halinde, ehliyetlerine el konularak verilen posta kuponu ile Slovakya’daki postanelere ödeme yapmalarını müteakip ehliyetleri iade edilmektedir.
Kaza durumunda, karşı tarafla anlaşmaya varılabiliyorsa dahi polis çağırılması gerekmektedir. Yaralı varsa polis ve ambulansın birlikte çağrılması gerekir.