TRAFİK KURALLARINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR

 

Vatandaşlarımızın Slovenya üzerinden karayoluyla yapacakları seyahatleri sırasında herhangi bir güvenlik sorunuyla karşılaşmaları ihtimali düşüktür.
e) Trafik’te dikkat edilmesi gereken hususlar
– Hız Sınırları:
Slovenya’da hız sınırı meskûn mahallerde 50, şehirlerarası normal yollarda 90, karayolunda 100, otoyolda 130 km.dir.
Aşırı hız dolayısıyla kesilen cezalar aşağıdaki gibidir:
– Meskun mahallerde, saatte 10 km. ve üstü aşırı hız için, bölgenin yerleşim yoğunluğuna bağlı olarak, 42 ve 125 Avro arası, saatte 20 ve 30 km aşırı hız için 250 Avro, saatte 30 km aşırı hız için 500 Avro,
– Meskun mahaller dışında, saatte 20 km’ye kadar aşırı hız için 42 Avro, saatte 20-30 km arasında aşırı hız için 83 Avro,
saatte 30-40 km arasında aşırı hız için 166 Avro, saatte 40 km’den fazla aşırı hız için 250 Avro,
– Çevre yolu ve otobanda, saatte 20-30 km arasında aşırı hız için 83 Avro, saatte 30-40 km arasında aşırı hız için 125 Avro, saatte 50 km’den fazla aşırı hız için 250 Avro.
– Zorunlu Otoyol pulu (vinyet) uygulaması

Pul almadan otoyolları kullanan sürücülere, 150 ile 800 Avro arasında değişen cezalar uygulanmakta, peşin ödeme yapılması durumunda ceza yarı yarıya indirilmektedir. Mahallinde ödeme yapılmaması durumunda Sloven yetkililerin ceza tatbik edilen şahısların kimliklerine ve araç ruhsatlarına el koyma hakları bulunmaktadır. El konulan belgeler, cezanın banka yoluyla ödenmesinin ardından Büyükelçilikler kanalıyla sahiplerine ulaştırılmaktadır.
– Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Hususlar:
Profesyonel sürücülerin (kamyon, otobüs sürücüleri vs.) alkol kullanımı tamamen yasak olup, özel otomobil sürücüleri ise en fazla 0,5 promil seviyesinde alkol alabilirler. Benzin istasyonları genellikle saat 06.00–22.00 arası açık olup, sınır geçişleri, otoyol ve büyük yerleşim birimlerinde 24 saat açık benzin istasyonları bulunmaktadır.
Slovenya’da trafik suçlarında, ölümlü kazalar haricinde, hapis cezası öngörülmemekle beraber, suçun ağırlığına göre sürücü belgesine, pasaporta, aracın belgelerine ve araca, yargı işlemleri sonuçlanana kadar el konulabilmektedir. Ölüm veya yaralanma ile sonuçlanan kazalarda, kazaya sebebiyet veren taraf, mahkemeye sevkedilmekte ve dava tarihine kadar gözaltında tutulmaktadır. Ölüm ile sonuçlanan kazalarda suçlu bulunan taraf hapis cezasına çarptırılmaktadır. Trafik kazası yapan sürücüler polisi arayarak yazılı bir rapor almak zorundadırlar. Hasarlı araçla ülkeyi terkederken gümrük görevlileri bu belgeyi görmek isteyebilirler.
Sloven yetkililer trafik cezalarının ödenmesini sağlamak amacıyla sürücü belgesi, pasaport, ruhsat gibi belgelere yasalar çerçevesinde el koyma hakkına sahiptir. Kesilen trafik cezasının kontrol noktasında ödenmemesi ya da ödenememesi durumunda el konulan belgeler, cezanın yükümlü tarafından daha sonra ödenmesi ve ödenti belgesinin ilgili Sloven makamına ulaştırılmasının ardından Büyükelçiliğimiz aracılığıyla ulaştırılmaktadır.
Slovenya’dan transit geçiş yapan özel araçlar için yaş kısıtlaması yoktur. Sürücülerimizin Slovenya için geçerli uluslararası sigorta poliçesi (Yeşil Kart) ile araçlara ait sahiplik belgesi veya sürücü vekâletnamesi bulundurmaları gerekmektedir.
Sloven karayollarındaki son durumu gösteren güncel bilgilere aşağıdaki internet sitesinden ulaşılabilmektedir:
“http://www.promet.si/portal/en/1traffic-conditions.aspx”