AVRUPA ülkelerinde yaşayan vatandaşların yaz izinleri heyecanı doruğa ulaştı. Haziran ayının sonlarına doğru ‘Avrupa ülkelerinde okulların tatile girecek olmasıyla birlikte, hazırlıklar neredeyse tamamlandı.

SilaYolu.com olarak ‘İzin yolu hazırlıklarının heyecanı arasında unutmamanız gereken en önemli belgeleri ve yapmanız gerekenleri sıraladık.

PASAPORT
Pasaportunuzun geçerlilik tarihini yola çıkmadan önce en az 1 ay kala kontrol edin. Sadece kendi pasaportunuzun değil, sizinle birlikte yolculuk edecek tüm aile fertlerinin pasaport sürelerine iyice bakın. Pasaportlarınız en az 6 ay geçerli olsun. Süresi geçmiş pasaportla sakın yola çıkmayın. Geçersiz pasaportla yola çıkarsanız, en geç Hırvatistan ya da Sırbistan’dan geri çevrilirsiniz. Dönüşlerde çok sıkı kontroller yapılmakta.

AB KİMLİK KARTI

Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olanlar geçerli kimlik kartlarıyla seyahat edebilirler. Ancak dikkat! Sırbistan ve Makedonya’da AB eski kimlik kartları geçmiyor. Yeni biyometrik kimlik kartı isteniyor. Türk kimlik kartları seyahat için geçerli değil.

E-OTURUM KARTI

Yeni biyometrik pasaport sahiplerinin e-otorum kartlarını mutlaka yanlarında taşımak zorunda. E-oturum kartları kimlik kartı yerine geçmiyor.Bu kartlar, geçerli bir pasaportla beraber ibraz ediliyor. E-Otorum kartınız yanınızda olmadığı taktirde sınırdan geri cevrilebilirsiniz.

MUVAFAKATNAME

Başta Sırbistan olmak üzere, tek başına seyahat eden reşit olmayan vatandaşlarımızın sınır kapılarında ebeveynlerince düzenlenmiş yazılı muvafakatnameleri ibraz etmeleri gerekmektedir.
 

ARAÇ RUHSATI ve YEŞİL SİGORTA KARTI:
Kullandığınız aracın ruhsatı ve yeşil sigorta kartını ve sürücü belgenizi yanınıza alın. Yeşil sigorta kartınızda Türkiye kısmının açık ve süresinin dolmamış olmasına çok dikkat edin. Eğer Türkiye kısmı açık değilse, Türkiye’de sınırda özel kaza sigortası yaptırmanız gerekiyor. Türkiye’de yapılan özel kaza sigortası sadece karşı tarafın masrafını karşılıyor. Genellikle Avusturya’dan gelen yolcuların yeşil sigorta kartlarında Türkiye kısmı açık değil. Sigorta kartınızda Türkiye’nin ülke kodu olan TR’nin yanında çarpı (x) işareti varsa, sigortanız Türkiye’ye kapalı demektir. Sigortanızla konuşup Türkiye’yi sigorta kapsamına dahil ettirin.

VEKALET:
Eğer aracınız bir başkasına veya firmaya aitse, mutlaka vekalet alın. Vekaleti, Alman Otomobil Kulübü (ADAC) veya yaşadığınız ülkenin otomobil kulübü, noterlik ya da başkonsolosluklardan alabilirsiniz. Araç kendi şirketinize bile ait olsa, yine vekalet almak zorundasınız. “Araç eşime ait”, ya da “Araç benim kendi adıma kayıtlı şirkete ait. Kendi kendime vekalet mi vereceğim”demeyin. Başkasına ait araçla vekaletname olmadan yabancı ülkelere seyahat edemezsiniz, Türkiye’ye de giriş yapamazsınız.

HASTALIK VE KAZA SİGORTASI: 
Yabancı ülkeler için hastalık ve kaza sigortası yaptırın. Bağlı bulunduğunuz sağlıksigortasından seyahat sağlık belgesi almayı unutmayın. Seyahat sağlık belgesiyle devlet hastanelerinde tedavi ücreti ödemiyorsunuz. Yoksa masrafları peşin ödemek zorundasınız. Seyahat sağlık belgeleri çalışanlar için 6 hafta, emekliler için bir yıl geçerli.

OTOMOBİL KULÜBÜ KARTI: Üyesi olduğunuz ADAC ve benzeri otomobil kulüplerinin üyelik kartını yanınızda mutlaka bulundurun.