Tatil başladı. Uçak şirketlerinin uyguladığı fahiş fiyatlar Avrupalı Türklerin araç ile Türkiye’ye gitmelerine mecbur bırakıyor. Şu günlerde bir Uçak bileti kişi başı 600-700 € larda satılıyor. Hal böyle olunca Avrupalı Türkler karayolu üzerinden Türkiye ye yapılacak seyahatlerin ekonomik olması sebebiyle izinciler mecburen karayoluna yöneliyor. Ancak vatana giderken sıla yolunda geçilen ülkelerin gümrük kurallarına uymak gerekiyor. Her yıl hatırlattığımız bu bilgileri bu yılda yine sizleri için hazırladık. İşte AB ve Türkiye’deki gümrük kurallarıyla ilgili bilmeniz ve dikkat etmeniz gerekenler.

Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasındaki ülkelerde mücevher, para, hediyelik eşya, giyim ve gıda gibi çeşitli eşyalarda gümrük mevzuatına uyulması gerekiyor. Bu kurallara uymadığınız takdirde büyük cezalar ödeyebilirsiniz.

İşte Sılayoluna çıkmadan önce bilmeniz gereken gümrük kuralları:

Para ve değerli eşya
AB ülkelerine seyahat ederken gümrükte dikkat edilmesi gereken en önemli şey para ve kıymetli eşyadır Gümrük kontrolleri, 10.000 Euro'yu aşan para ve varlıkların kaynağını sorgulanıyor ve beyan edilmemesi halinde ciddi cezalarla sonuçlanabiliyor.

Altın ve Gümüş
Özellikle Türkiye'den Almanya'ya seyahat eden pek çok kişi, makbuzsuz altın takılarla yakalanıyor. Örneğin 23 yaşındaki bir Türk vatandaşı bagajında ​​altın kemerle yakalandı ve kemere el konuldu. Mücevher veya altının değerinin 300 avroyu (gemi veya uçakla 430 avro) aşması durumunda, Avrupa Birliği ülkelerine giriş ve çıkışlarda yazılı beyanda bulunulması gerekmektedir. Altın ve gümüş emtia sayıldığından katılımın yazılı olarak bildirilmesi gerekmektedir.

Cep telefonu
Türkiye'ye geldiğinizde cep telefonunuzu yalnızca kişisel numaraya kayıtlı hatlarda kullanmanız durumunda yanınıza alabilirsiniz. Ancak telefonların ticari amaçla veya hediye vermek amacıyla kullanılması yasaktır. İkinci telefonun aktif olmaması ve hediye olarak getirilmesi durumunda cihazın ülkeye girişine izin verilmeyecek ve gümrük deposuna götürülecek.

Hediyelik eşyalar
Türkiye'den AB'ye seyahat ederken kişisel kullanım için getirilen kıyafet ve hediyeler konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Giysilerin ticari amaçlarla ithal edilmesi durumunda gümrük vergileri geçerli olabilir.

Tütün ürünleri
AB ülkelerine seyahat edenler kişisel kullanım için belirli miktarda tütün ürününü yanlarında götürebilirler. Bu miktarlar; 200 sigara, 50 sigara veya 250 gram pipo tütünü olarak tanımlanır.

Gıda
Türkiye'den AB ülkelerine seyahat edeceklerin yiyeceklere dikkat etmesi gerekiyor. AB sağlık ve güvenlik standartlarını karşılamayan veya belirli hastalıkların yayılmasına neden olabilecek ürünler yasaktır. Yasaklanan ürünler arasında peynir, bal, sosis ve pastırma gibi ürünler de yer alıyor.

Özellikle zeytinyağı gibi ürünlerin ithalatında sorun yaşanabilmektedir. Yanında yalnızca kendi kullanımı için gerekli ürünleri getirmelidir.

Diğer ürünler (parfümler, elektronik ürünler vb.)
Deniz ve hava yolcuları için değeri 430 Euro'ya kadar olan ürünler gümrüksüz olarak ithal edilebilmektedir. 600 ml'yi geçmemek kaydıyla kolonya, parfüm, lavanta, esans veya krem ​​ile 5 adet cilt bakım ürünü ve makyaj malzemesini yanınızda getirebilirsiniz.

Kullanılmış İlaçlar
İnsanlar, kullandıkları ilaç miktarını yolculuk sırasında yanlarında götürebilir. Reçeteli ilaçlar için reçetenin bir kopyasını yanınızda bulundurmanız tavsiye edilir.

Evcil hayvanlarla seyahat etmek
AB düzenlemelerine göre evcil hayvanların kuduz aşısı ve kimlik kartına sahip olması gerekmektedir. Türkiye'den AB'ye gelen evcil hayvanlar için ek kuduz testi yapılması gerekiyor.

AB gümrük kuralları tüm AB ülkeleri ile aynıdır. Gümrük kuralları ve kısıtlamaları zaman zaman değişebilir. Güncel bilgi edinmek için ilgili makamlardan veya gümrük idarelerinden bilgi almak önemlidir. Bu kurallara uyarak yolculuğunuzun sorunsuz geçmesini sağlayabilirsiniz.

Haber: Silayolu.com

Foto: Silayolu.com