Mavi Kart taleplerinde dilekçe ekinde 2 resim istenmektedir. Türkiye’ye gidecek Mavi Kart sahiplerinin Alman kimlik belgelerini tasdikli tercümeleriyle birlikte yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

Federal Almanya’da 01.01.2008 tarihinden itibaren Berlin, Köln, Hannover, Münih, Düsseldorf bölgeleri ile Ruhr bölgesindeki kentlerin şehir merkezleri başta olmak üzere oluşturulan bazı ekolojik çevre bölgelerine çevre pulu olmayan araçlara giriş yasağı getirilmiştir. Uygulamanın başladığı yerlerde, sözkonusu çevre pulu olmaksızın şehir merkezlerine arabayla giren sürücülerin 40,00 € ceza ödemeleri gerekmektedir. Bahsekonu uygulamalar hakkında “www.umwelt-plakette.de” adresindeki internet sitesinden ayrıntılı bilgi temini mümkündür. Internet sayfası Türkçe olarak da hizmet vermektedir.

Transit geçecek özel araçlar için yaş sınırı bulunmamaktadır. Sürücü belgesi, ruhsat ve trafik sigortalarının (Uluslararası Yeşil Sigorta Kartı) olması gerekmektedir. Aracın ruhsatı kullanıcıya ait değilse sahibinden sürücü vekâleti alınmış olması gerekmektedir.

Hapis cezası öngörülen trafik suçları: Genel olarak ölümle sonuçlanmayan trafik kazalarının cezaları paraya çevrilmektedir.

Kazaya sebebiyet verme durumunda, özellikle ölüm ve yaralanma durumlarında uygulanan mevzuat: Ölüm ve yaralamaya yol açan trafik kazalarında trafik kanunu ile ceza kanunu hükümleri uygulanmaktadır.

Vatandaşlarımızın sürücü belgesi, araç ruhsatı, trafik sigorta belgesi, pasaport ile kimlik kartlarını yanlarına almayı unutmamaları ve üzerlerinde fazla miktarda para bulundurmamaları tavsiye olunmaktadır.

Karayolundan Danimarka ve diğer kuzey ülkelerinden gelerek güney istikametinde seyredecek vatandaşlarımızın ihtiyaç halinde ulaşabilecekleri polis ve ambulans telefon numaraları (hotline) 110 ve 112’dir.

Hamburg’un güneyinde bulunan Elbe nehri üzerindeki tünel ve köprülerde trafik yoğunluğuna bağlı olarak zaman zaman uzun kuyruklar meydana gelmektedir. Elbe nehri üzerinden hangi geçiş yolunun daha uygun olduğu konusunda yerel radyolardan (Özellikle FM “92.3 Hz” frekansından yayın yapan NDR INFO Radyosundan) günün her saatinde uyarı anonsları yapılmakta olduğundan Almanca bilen vatandaşlarımızın Hamburg’da trafikte seyrederken radyolarını açık bulundurmaları faydalı olacaktır.

Yolculuk esnasında otobanlardaki trafik konusunda bilgi veren bölgesel radyo kanallarının takip edilmesinin seyahat güvenliği açısından yararlı olacağı düşünülmektedir. Ayrıca otomobil kulüplerine üye vatandaşlarımızın seyahatleri öncesi sözkonusu kulüplere başvurarak seyahat edecekleri güzergahlar ve diğer hususlar konusunda bilgi almaları tavsiye olunur. Vatandaşlarımızın kayıtlı bulundukları zorunlu kasko sigorta şirketlerinden mutlaka uluslararası yeşil sigorta kartını (bu kartın geçilecek ülkeler için geçerli olmasına dikkat edilmeli) yola çıkmadan önce temin etmeleri gerekmektedir.

Kullanılan aracın mülkiyet sahibi dışında başka bir şahıs tarafından getirilmesi durumunda, Konsolosluk veya noterlikçe onaylı vekâletname gerekmektedir. İlgili ülkenin Gümrük, Belediye, Emniyet, mahkeme gibi resmi makamlarca onaylanmış gerçek kişilerin kendi aralarında düzenledikleri, Uluslararası Tur İttifakı ve Uluslararası Otomobil Federasyonu üyesi ülkelerin otomobil kuruluşlarınca düzenlenen, otomobil firmaları ve diğer tüzel kişiliklere ait taşıtlar için firma sahibi veya yönetim kurulunun imza ve onayını içeren vekâletnameler ile taşıtın girişine izin verilmektedir. Belgelerin tercümelerinin ancak şüpheli bir durum olması halinde gerçek kişilerden istenmektedir.