MAKEDONYA DA RÜŞVET HALA DEVAM EDİYOR.


Makedonya güzergahı 178 km ve yaklaşık 2.5 saat sürüyor.

BU YIL MAKEDONYA YOLU OLDUKCA SIKINTILI GEÇECEK  YENİ YOL VE OTOBAN İNŞAATLARI DEVAM EDİYOR.

Farlar gündüzleri de yanmak zorunda.

AB vatandaşları biyometrik  kimlik kartıyla seyahat edebilir. Makedonya’da vizesiz 90 gün kalabilirsiniz. Sınırda Rüşvet hala devam ediyor.

  Rüşvet vermeyin.

Yol üstünde güzel konaklama tesİslerİ yok. Bu nedenle tatİle yolda başlamak ve dİnlenmek İçİn başkent Üsküp’e kısa da olsa uğramanızı tavsiye ediyoruz. Üç, dört saat gib kısa bir sürede yemek yiyerek, kentin güzelliklerini azda olsa görebİlİr gezebİlİrsİnİz. Şehrin hemen merkezinde olan Türk çarşısında, üsküp’e özel  meşhur yemeklerİ olan köfte ve kuru fasulye’nİn tadına bakabİlirsİnİz Fiyatlar da oldukça uygun. Kapan Han’da Türk kahvenizi içtikten sonra yürüyerek 5 dakikada mesafedeki kentin en önemli turistik yeri olan Makedonya Meydanı ve Taş Köprü’yü de mutlaka gezmenİzİ tavsİye Edİyoruz.

Makedon yetkililer Türk vatandaşlarının Makedonya’da sorun yaşamamaları için

Makedonya’ya giriş yapmak için geçerli pasaportun şart olduğunu söylöyorlar.

Yetkililer, Makedonya’dan Yeni AB kimlik kartı ile geçiş yapılabilmekte olduğunu söylerken.

Ancak, Türk vatandaşlarının sadece AB ülkelerindeki ikamet kartıyla geçiş yapmaları mümkün olmadığını ‚Mutlaka geçerli bir pasaport da beraberlerinde bulunması gerektiğini belirtiyorlar.

Ayrıca geçişlerde anne babanın vekaleti olmadan başkasının çocuklarını yanında getirenler olduğunu,böyle durumlarda vekaletsiz geçiş izni verilmedğini söylüyorlar

Üsküp Büyükelçiliğimiz de özellikle geri dönüşte Sırbistan’ın tahrip olmuş pasaportla seyahat edenleri sınırdan geri çevirdiğini, geçen sezon bu konuda büyük sorunlar yaşandığını, bazı vatandaşların yaşadıkları Avrupa ülkelerine Üsküp’ten uçakla gitmek zorunda kaldığını anlattı.
‘Tahrip olmuş pasaport sahiplerini, Sırbistan’ın girişte bırakmayıp geri çeviriyor.

En iyisi vatandaşların eskimiş, yıpranmış pasaportları yeniletmeleri.
Makedonya’ya girerken yolcuların yanlarında 10 bin Euro’yu aşan nakit para veya çeki sınırda beyan etmeleri gerekiyor.’  


Memurlar Türkçe konuşuyor
Makedonya’nın Sırbistan sınırındaki Tabanovce sınır kapısı oldukça geniş, 8 giriş, 6 çıkış gişesi var. Makedonya sınır polisi pasaportları, arabanın ruhsatı, yeşil sigorta kartı ve vekaleti kontrol ediyor. Biraz Türkçe bilen sınır polisi bize iyi yolculuklar dileyerek, evraklarımızı geri veriyor. Sınırda görevli Makedon Türkler de var. Onlar çok iyi Türkçe biliyor. Kontrolden geçtikten sonra sınırdaki bankada para bozduruyoruz. Makedonya para birimi Denar (MKD). 1 Euro yaklaşık 61,59 Denar. Sınırdaki derme çatma dükkanların önünde çok sayıda dilenci çocuk var ve yolculardan para istiyor. Gerçi zararsızlar ama, aracınızın cam ve kapılarını açık bırakmayın. Araç camının önüne çanta ya da cüzdan koyarak, hırsızlığa davet çıkarmayın.

Yol 3 saat uzuyor
Makedonya-Yunanistan güzergahı sıla yolunu 272 km, yani yaklaşık 3 saat uzatıyor. Makedonya’nın Sırbistan sınırındaki Tabanovce sınır kapısından Yunanistan sınırındaki Bogorodica sınır kapısına kadar yol 220 km. Bunun yaklaşık 200 km’si otoban, 50 km’si ise tek şeritli yol. Geçen yıl başlayan YENİ otoban Çalışmaları DEVAM EDİYOR, BİR ÇOK YERDE  köprü güçlendirme çalışmaları var

NİŞ-MAKEDONYA ARASINA DİKKAT

Macaristan veya Hırvatistan üzeri gelen transit yolcular ‘ BELGRAD’A üzeri devam etmeleri gerekiyor. Niş’ten sonra yol Bulgaristan’ın başkenti Sofya ile Yunanistan’ın ikinci büyük kenti Selanik’i gösteren levhalarla ikiye ayrılıyor. Yunanistan üzerinden ülkemize gidecekler Makedonya üzerinden Yunanistan’a giriş yapacaklar. Ancak bu sene bu yol üzerindeki yapılan yol çalışmaları oldukca sıkıntılara neden olacağını söyleyebiliriz. Niş ile Makedonya sınırına kadar olan bölgedeki yol inşaatları. Niş ayrımından hemen sonra başlayan inşaatlar izin sezonunda da sürecek. Yolun inşaat olan kısmında dikkatli olmak gerekiyor.

YOL ÜZERİNDE EN RİSKLİ BÖLGELER

Niş -Üsküp istikameti inşaat nedeniyle en cok risk taşıyan bölgelerden biri.Özellikle Vranje civarları inşaat nedeniyle risk taşıyor. Diğer yandan, Niş – Pirot arasıda riskli bölgeler arasında

Otoban ücretleri ucuz
Otobanlar ücretli ve çok ucuz. Ancak otobanlar belediyeye ait olduğu için her belediye kendi otoban ücretini kendisi alıyor. Otoban ücretini Denar ile ödemek daha karlı.

Otoban üzerindeki geçiş ücretleri şöyle: Kumanovo – Mladinovci (Romanovce geçişi) Binek Otomobil 60 Makedon Denarı (yaklaşık 1 Euro) Minibüs 90 Makedon Denarı (yaklaşık 1,50 Euro)  Veles – Gradsko (Stobi geçişi) : Binek otomobili 80 Makedon Denarı (yaklaşık 1,50 Euro), minibüs 90 Makedon Denarı (yaklaşık 1,50 Euro)


POLİSE DİKKAT
Makedonya’da ‚Yolda trafik kontrolleri çok sıkı. Trafik polisinin rüşvet tuzağına düşmeyin.

‘Makedonya’ya girer girmez farlarınızı yakın. Farlar gündüz de yanmak zorunda. Aksi takdirde cezası 40 Euro. Güvenlik kemeri takmamanın cezası 20 Euro, direksiyonda cep telefonuyla konuşmanın cezası 45 Euro, otobanda 120 km olan hız sınırını 30 ile 50 km arasında aşmanın cezası 45 Euro, bunun üzerinde aşmanın cezası ise 300 Euro. Polis para tahsil edemez. Cezayı sürücü denar olarak banka veya postaneye yatırıp makbuzunu polise göstermek zorunda. Sürücü trafik kazası durumunda mahkemeye çıkarılıyor. Ölümlü kazalarda cezalar en az 3 yıldan başlıyor.’

EKİBİMİZ MAKEDONYANIN BAŞŞEHRİ OLAN ÜSKÜP KENTİNİ GEZMEK İÇİN ÜSKÜP KENTİNE UĞRUYOR. ÜSKÜP SILA YOLCULUĞU ESNASINDA MUTLAKA GEZİLMESİ GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLERDEN BİR TANESİ


VARDAR OVASI

Makedonya Balkanlar’da Osmanlı mirasının en çok göründüğü ülke. Vardar Ovası üzerinde kurulu başkent Üsküp Osmanlı mirasının en güzel örnekleri olan tarihi camiler, hanlar ve mimari eserlerle dolu. Vali konağı, eski telfgrafhanesi Osmanlı eseri. Zaten Üsküp’e girince her tarafta yükselen minareler Türkiye’desiniz izlenimi veriyor. Makedonya çok kültürlü ve etnik bir ülke. Halkın yüzde 65’i Hıristiyan Ortodoks, geri kalanı Müslüman.

Önemli Telefonlar
T.C. Üsküp Büyükelçiliği
Slavey Planina-B
1000 Üsküp
Telefon: 00389 2 311 32 70
Polis: 192 

İlkyardım: 194 

Gümrük şikayet: 197

Makedonya Otomobil Kulüb (AMCM): 00389 23 181 181
Çekici: 196
Yol şikayet: 199

AVRUPALI TÜRKLERE REHBER OLMAK İÇİN YOLA ÇIKAN EKİBİMİZ  GÜNLERCE SÜREN YOLCULUĞUN ARDINDAN YUNANİSTAN’A GİRİŞ YAPIYOR.

ADIM ADIM SILAYOLU YAZIDİZİMİZ YUNANİSTAN BÖLÜMÜYLE DEVAM EDECEK

Kaynak: SilaYolu.com