SılaYolu’nda  Türkiye’ye seyahat edecek vatandaşlarımız Güzergah üzerinde bulunan ülkelerden geçer iken mutlaka dikkati elden bırakmamalı tedbirli davranmalı.

YOLCULUĞUNUZU ŞANSA BIRAKMAYIN

SılaYolu’nda  Türkiye’ye seyahat edecek vatandaşlarımız Güzergah üzerinde bulunan ülkelerden geçer iken mutlaka dikkati elden bırakmamalı tedbirli davranmalı. Yollarda nelere dikkat edilmesi konusunda’ Okurlarımızdan gelen yoğun sorular üzerine ‘Bu yazı dizisini başlatıyoruz.

İşte Sizler için hazırladığımız güvenli bir yolculuk için dikkat etmeniz gerekenler.

Tatile çıkmak her zaman güzel. Ama yolda acı sürprizlerle karşılaşmamak için yolculuğa iyi hazırlanmak gerekiyor. Sizlere sıla yolculuğunu kolaylaştırmak, güle oynaya bir yolculuk yapmanızı sağlamak için Bu yazı dizisini hazırladık . Bu yazı dizisini okumadan sakın yola çıkmayın. Her zaman dediğimiz gibi belgelerinize dikkat edin. Eksik belgelerle asla yola çımayın, tatiliniz zehir olmasın.

İşte SılaYolu’nda dikkat edilmesi gereken hususlar.

Sıla yolunda yaşanan en büyük sorunları şöyle sıralayabiliriz:
– Eksik evrakla yola çıkmak,

– Aşırı sürat,
– Yorgun araba kullanmak,
– Mola verirken güvenliği ihmal etmek…
 

ÖNEMLİ BİLGİ
Aracınızı genel olarak gözden geçirin. Frenler ve lastikler başta olmak üzere yürüyen tüm aksamlarını özellikle kontrol ettirin. Motor kayışı, filtreler, lastiklerin havası, yağ, su seviye kontrolü, klima, silecek ve far ayarları ilk yapılacak kontrollerdir.

BUNLAR OLMADAN ASLA

Sıla Yolu’nda en büyük sorun evrak eksikliğinde yaşanıyor. Sıla Yolu uzun bir yolculuk.

Binlerce kilometre yol katediliyor. En az beş

ülkeden geçiliyor. Bu uzun yolculuğun güzel bir şekilde geçmesini istiyorsanız, yola çıkmadan önce iyi bir hazırlık yapmanız gerekiyor. Aksi takdirde tatil zehir olur.
Şu evraklar olmadan sakın yola çıkmayın:

Pasaport: En başta pasaportunuzun süresini kontrol edin. Sizinle beraber seyahat edecek
kişilerin pasaport sürelerini de kontrol etmeyi sakın unutmayın.

AB kimlik kartı: AB vatandaşı olanlar, geçerli kimlik kartlarıyla seyahat edebilir. Sırbistan ve Makedonya’da sadece yeni biyometrik kimlik kartı geçerli.

E-ikamet kartı: AB vatandaşı değilseniz, e-ikamet kartınız olmadan bu ülkelere giriş yapamazsınız. Özellikle, 16 yaşından büyük çocuklarınıza yeni e-ikamet belgesi düzenletmeniz gerektiğini unutmayın.

Ehliyet: Sürücü belgeniz yanınızda olmadan kesinlikle yola çıkmayın.

Araç ruhsatı ve yeşil sigorta kartı: Kullandığınız aracın ruhsatını ve yeşil sigorta kartınızı mutlaka yanınızda bulundurun. Yeşil sigorta kartınızın süresini ve başta Türkiye olmak üzere geçeceğiniz ülkelerde geçerli olup olmadığını kontrol edin.

Vekalet: Eğer aracınız bir başkasına veya firmaya aitse, aracı kullanacak kişiler adına vekaletname düzenletmeniz gerekmektedir. Araç kendinize ait bir şirket adına kayıtlı olsa bile gene de vekaletname almak zorundasınız.

Bir yılda toplam 180 gün: Türkiye gümrük mevzuatına göre yabancı plakalı araç Türkiye’de bir yılda en fazla 180 gün (altı ay) kalabilir. 180 gün sonra aracınızla çıkış yapmak zorundasınız. Emekliler araçlarını Türkiye’de bir yıl süre ile kullanabilirler. Bunun için emekli vatandaşlarımızın emekli belgesi almaları gerekmektedir.

Hastalık ve kaza sigortası: Kendinizin ve aile üyelerinin sağlığı ve güvenliği için, yabancı ülkelerde geçerli ekstra hastalık ve kaza sigortalarını yaptırın.

Otomobil kulübü kartı: Üyesi olduğunuz otomobil kulübünün üyelik kartını yanınızda bulundurun. Gerekli durumlarda bu kartı ibraz etmeniz veya üstünde yazan üyelik numaranızı bildirmeniz gerekiyor.

–  Yaz aylarında yaşanan yoğunluk oldukca fazla

– Sınır kapılarında hemen hemen tüm sınırkapılarında uzun bekleme sürelerine hazırlıklı olmalısınız

– Issız yerlerde mola vermemek gerekir. Yaz aylarında Türkiye’ye yolculuk yapanların durduğu yerlerde mola veriniz. Mutlaka kalabalık park alanlarını tercih ediniz.

– Araçta değerli eşyalarınız bırakmayınız.

– Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan gibi ülkelerde sıkı konroller var.

– Pasaport sürelerini ‘ Evraklarınızın geçerlilik sürelerini kontrol edin.

ARAÇ SİGORTASI ÖNEMLİ

– Araç Sigorta Belgenizi yanınıza almayı unutmayın. Sigorta belgeniz, her hangi bir kaza da Türkiye ve Avrupayı kapsamalı.

– Sağlık Sigortası ve Seyahat Sigortası Yaptırınız.

OTOMOBİL KULÜBÜ KARTI

– Arabanızın arızalanması durumunda yolda kalmamak için, Avrupa genelinde  arıza ve yol çekiçi hizmetleri veren bir sigorta ajentesinden sigorta yaptırınız.

 

TRAFİK KURALLARINA UYUN. DİNLENE DİNLENE SEYAHAT EDİN

– Trafik Kurallarına ve katettiniz ülkelerin hız sınırlarına mutlaka uyunuz.

– Tatiliniz Yolda başlasın, dinlene dinlene yolculuk yapın.

Size SılaYolu’nda en güvenli olan Sırbistan NiŞ istikametinde bulunan Bosphorus hoteli tavsiye ederiz.

Bosphorus hotelde SılaYolu Güvencesi altında gönül rahatlığı ile kalabilir, dinlenebilirsiniz.

Güney Sırbistanın temiz havası , güzel yeşil manzarası ve de doğal yer altı sularından faydalanarak ve keyfini çıkararak ,dinlenmiş olarak yolunuza devam edersiniz.Rezervasyon yaptırmak için TIKLAYIN.

http://www.bosphorushotel.rs/?lang=tr

YAZI DİZİMİZ DEVAM EDECEK

BİR SONRAKİ YAZI DİZİMİZ AVUSTURYA GÜZEL BİR YOLCULUK YAPMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİ

 SılaYolu.com

Sezai Koç