Avrupa ülkelerinde Haziran ayının sonundan itibaren okullarında tatil olmasıyla birlikte yaz tatili başlıyor.Memlekete hasreti ile tatile gidecek olan gurbetçi Türkleri tatlı bir telaş sarmaya başladı.Avrupalı Türklerin aylar öncesinden yaptığı izin planlaması çercevesinde, izine bir iki gün kala arabalar hazırlanıyor,yükleniyor,gereken bakımlar yapılıyor ve yola çıkılıyor.
SılaYolu üzerinde bulunan çapraz güzergahlar,Batı ve Doğu Avrupa,Doğu ve Batı Almanya’dan yola çıkacak olan gurbetçileri yine zorlu bir yolculuk bekliyor.
‘İnternet’in ilk ve Tek Yol ve Tatil Rehberi olan SILAYOLU.COM en doğru ,güvenilir ve kaliteli haberleri sizlere ulaştırmaya devam ediyor. 
Avrupa’nın bir çok ülkesinden karayolu ile Türkiye’ye gitmek isteyen gurbetçi Türkler için SILAYOLU.COM SılaYolu üzerindeki ülkelerdeki tarfik düzenlemeleri,güzergah üzerindeki ödenmesi gereken otoyol ücretlerini,dikkat edilmesi gereken hususları,yanınızda bulunması gereken belgeleri ve ülkeler hakkında genel bilgiler,beyan durumları gibi bir çok konuda hazırladığı Yol rehberi ile hizmet etmeyi amaçlıyor.


Avrupa’da yaşayan ve tatillerini Türkiye’de geçirecek gurbetçiler için yola çıkacaklara yollarda dikkat edilmesi gereken konuları SılaYolu.com Sizler için madde madde sıraladı.
 

İşte izine gideceklere altın uyarılar:
Her sene yaz aylarında izine giden vatandaşlarımız bu sene lacivert pasaportlarıyla belki de son defa gideceklerdir. Yola çıkmadan önce pasaport sürelerinin mutlaka kontrol edilmesinde fayda var.Özellikle Sırplar en az 6 ay geçerli pasaport istiyor. Seneye bu süreleri kalmayacak.
Veriliş tarihi 10 yıldan eski olan pasaport sahipleri pasaportlarını yenilemelerinde fayda var.
Araba vekaletini Almanya’da ADAC, Avusturya’da ÖAMTC ve diğer resmi Turing Klüpleri ücretsiz olarak veriyor.Araba bir başkasının üzerine ise mutlaka bir vekalet çıkartılması gerekiyor.


Belgeleri gözden geçirin…
Yola çıkmadan önce ‘Pasaport sürelerinizi gözden geçirin.’Pasaport süresi en az 6 ay olması gerekmektedir.Süresi bitmiş pasaportlar artık dış temsilciliklerde uzatılmıyor. Ehliyetinizi, arabanın uluslararası Yeşil Sigorta kartını, ruhsatınızı, TC Kimlik cüzdanınızı yanınıza almayı unutmayın. Taşıtlarıyla Türkiye’ye gelecek vatandaşlarımızın, gümrük kapılarında sorun yaşamamaları için, T.C. kimlik numaralarını mutlaka bilmeleri gerekmektedir.’T.C kimlik numarasını bilmeyenler https://tckimlik.nvi.gov.tradresinden kimlik numaralarını öğrenebilirler. Aracınızın Yeşil Sigorta kartında TR yazan bölümünün açık olup olmadığına dikkat edin.


Refakathane
Yeni pasaportlarda Refakathane bölümü kalktı. AB yasalarına göre her bireyin kendine ait pasaportu olması gerekiyor.Ancak hala gecerli olan eski pasaportları ile seyahat eden vatandaşlarımızın reafakahane bölümünde ki çocukların resimleri aktuel resimi olması gerekiyor.Aksi taktirde sınırlardan geçemiyorlar. 


AB Kimlik Kartı
AB Vatandaşı olanlar Yeni Biometrik Kimlik Kartı ile seyahat edebiliyorlar.Sırbistan AB Yeni Biometrik Kimlik Kartı ile geçişlere izin veriyor.Makedonya’da AB Yeni Biometrik Kimlik kartları ile geçişlere izin vermeye başladı. Eski AB kimlik kartları sınırlarda geçerli değil.Türk kimlik kartlarıda seyahat için geçerli değil. 


E-Oturum Kartı
Elektronik Oturum Kartı olanlar sınırlarda E-Oturum kartınıda göstermek zorundalar.Dönüşte gümrük görevlileri E-Oturum Kartında soruyorlar.Pasaportla birlikte verdiğiniz e-oturum kartını geri aldığınızda mutlaka kontrol edin. Oturum kartı küçük olduğundan düşürülme tehlikesi büyük.


Aracınızın bakımını yaptırın
Arabanın lastiklerini, motor ve fren hidrolik yağını, fren balatalarını, otomobilinizin kayışını, hava filtresini, farlarını, TÜV süresini kontrol edin. Aracınızın bakımını mutlaka yaptırın. Uluslararası otomobil kulübü (ADAC) üyesi iseniz, yol güzergahı için broşürler ve harita isteyin. Ağır hastalık ve kaza halinde uçaklaAlmanya veya ikamet etiğiniz ülkeye getirilmek gibi bir dizi hizmet sunan (Almanya) ADAC–Plus anlaşmasını yaptırmanız yararlı olur. Yola Profili az olan lastiklerle çıkmayın.
 

‘Vinyet’ almayı unutmayın…
Güzergah üzerinde bulunan bazı ülkelerde Otobahn Vinyeti (Otobahn Pulu) uygulaması bulunmakta. Yola çıkmadan önce, Vinyet alınması gereken ülkeler hakkında bilgi edinin, Bu ülkeler için önceden ‘Vinyet’ alma imkanınız varsa ‘Vinyet’inizi önceden alın. Önceden alma imkanınız yoksa, ülkelere girişteki Vinyet satış noktalarında vinyetinizi alın.


Vekaletnameyi unutmayın…
Başkasının adına kayıtlı araçla izne gidiyorsanız, mutlaka noterden, konsolosluktan veya ADAC’ den (Uluslararası otomobil kulübünden) vekaletname çıkarın. Türkiye’ye girişte vekaletnameniz yoksa, kaybetmiş veya unutmuş iseniz,araba gümrük alanında kalır. Arabanın sahibi buradaki konsolosluktan çıkardığı vekaletnameyi, konsolosluğun faksından ilgili sınır kapısındaki gümrük bölümüne gönderebilir ve yolcu araç kayıt işlemlerini tamamlayıp, yoluna devam edebilir. Sınır kapılarında perişan olmamak için, vekaletnameyi almayı unutmayın.


Emeklilere tavsiyeler…
Emekliler, Türkiye’ye gidip bir yıl kalabilir ve arabasını da bir yıl Türkiye’de kullanabilir. Ancak, emeklilerin yola çıkmadan önce bağlı olduğu konsolosluktan tasdikli emekli belgesi alması ve Türkiye’de ne kadar kalacağı hakkında ilgili ‘Yabancılar Dairesine’ bilgi vermesi gerek. Türkiye’de arabasını bir yıl kullanıp Almanya’ya dönen emekliler, ancak 6 ay geçtikten sonra tekrar aynı araçla Türkiye’ye gidebilir.
Yurtdışında emekli olmuş emekli vatandaşlar, emeklilik kartının olması halinde Misafir Araç (MA/MZ) kullanabilir. Vatandaşlar bulunduğu ülkelerin Konsoloslukları tarafından emekli belgesi almalı ve tasdik ettirmelidir. Aynı şekilde bulunduğu ülkenin ‘Yabancılar dairesine, Türkiye’de ne kadar kalacağı hakkında bilgi vermelidir.
Araçla çıkış yaparken, Aracınızın mutlaka pasaportunuza işlenip işlenmediğini kontrol edin. Bazen görevli memurlar çıkışı pasaporta işlemeyi unutuyorlar. Aksi taktirde bir dahaki seneye Türkiye’ye geldiğinizde, aracınızı yurtdışına çıkarmadınız diye sorun yaşarsınız.


Sağlık Sigortası…
Yola çıkmadan önce bağlı olduğunuz sağlık sigortasına başvurup, ( Örnek: Almanya’da AOK sağlık sigortası) Türkiye’ye izne gideceğinizi ve yol boyunca AB üyesi olmayan ülkelerden geçeceğinizi belirtirseniz, sigortanız size söz konusu ülkelerin dilinde hazırlanmış ve sizin sigortalı olduğunuzu gösteren bir belge verebilir. Böylece, yolda ağır hastalanmanız veya başınıza kaza gelmesi halinde, bu ülkelerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Ayrıca üyesi olduğunuz herhangi bir otomobil (Almanya’da ADAC uluslar arası otomobil kulübü) kulübünden de ek bir sağlık sigortası yaptırmanız sizin menfaatinizedir.


Araba ile tren ve feribot seyahati…
Arabalı trenle giden yolcuların, Avusturya’nın Villach kentinde arabaların trene bildirildiği istasyona, trenin hareketinden 2 veya 3 saat önce gelmesi yararlı olur. Arabayı kapalı vagonlara koyarken, pasaportlarınızı ve önemli belgelerinizi sakın arabada unutmayın, yanınıza alın.
İtalya’nın Ancona ve Brindisi limanlarından feribotla Türkiye’ye gidecek olanlar da feribotun hareketinden 2 veya 3 saat önce gelip işlemlerini yaptırabilirler.


Alternatif kapıları ve güzergahları tercih edin…
Macaristan-Sırbistan İstikametini Tercih edenler Tek kapıda saatlerce kuyruklarda beklemektense, Macaristan çıkışı ‘Röszke Sınır kapısına alternatif ‘Tompa ‘ Sınır kapısını kullanabilirler.
Bu sene ‘Macaristan-Sırbistan -Novisad-Belgrad istikametinde yoğun inşaat çalışmaları yapılmakta, inşaat nedeniyle yolcular sıkıntılı saatler yaşayabilirler. Bu nedenle izinciler yol planlarını iyi yapmaları gerekir. Bu yaz izincilerin ‘Avusturya-Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan güzergahını kullanmaları daha isabetli olacaktır.


Bulgaristan istikameti ve altenatif güzergahlar…
Bulgaristan güzergahını kullananlar, bu ülkede yolculuklarını geceye denk getirmesinler, mutlaka gündüz geçmeye baksınlar. Bu ülkenin trafik kurallarına uysunlar. Vinyet almayı unutmasınlar. Bulgaristan’da hala güvenlik zaafı devam ediyor. Yolcular Bulgaristan’a alternatif olan ‘Makedonya – Yunanistan güzergahını kullanabilirler.


Farlara dikkat…
Güzergah üzerinde bulunan ‘ülkelerde’ Gündüz Farların açık tutulma zorunluluğu bulunmakta. Yola çıkmadan önce mutlaka hangi ülkelerde far açma zorunluluğu olduğuna dair bilgi edinsinler.


Konaklama…
Vatandaşlarımızın özellikle ıssız yerlerde mola vermemelerini tavsiye ediyoruz. Yolda en güvenli bizim de tavsiye ettiğimiz OMV veya MOLL benzinliklerinde dinlenebilirler.
Yanınızda fazla nakit para veya değerli eşya taşımayın…
Tatilini Türkiye’de geçirecek vatandaşların Sılayolu’nda tatile giderken, kara, hava veya denizyoluyla Türkiye’ye gidiş ve dönüşlerde yanlarında taşıyabilecekleri nakit para miktarı ülkelere göre değişiyor.
Gümrüklerde belirlenmiş olan para miktarından yanlarında daha fazla para taşıyan ve bunu gümrükte beyan etmeyen yolcular ağır cezalar ödemek zorunda kalıyorlar. Ülkelere göre beyan etmeniz gereken miktarlar hakkında önceden mutlaka bilgi edinin.


Kredi kartı…
Yola çıkmadan önce bankanıza uğrayıp ‘kredi kartım çalınırsa ne yapmam lazım?’ diye sorup bilgi almanız yararlı olur. Yollarda mümkünse ödemelerinizi nakit olarak yapın. Benzin istasyonlarında Ödemelerde kredi kartınızı kullanmayın, kredi kartınızın kopyalanma ihtimali olabilir.


Cep Telefonu…
Bağlı bulunduğunuz cep telefonu şirketinden de, yol üzerindeki ülkelerde cep telefonu konuşmalarının dakika ücretini öğrenin. Öreneğin Vodofone şirketi, bir ülkeye girdiğinizde cep telefonunuza oradan telefon etme ücretini bir SMS ile size bildiriyor. Yol üzerindeki ülkelerden geçerken, mümkün olduğu kadar az telefon konuşması yapın, çünkü dakika ücretleri Almanya’dakinden çok yüksek.


Trafikte Altın Uyarılar…
Geçeceğiniz ülkelerin hız sınırlarına, trafik kurallarına mutlaka dikkat edin. Her ülkenin kendine ait trafik kuralları bulunmakta. Yola çıkmadan önce mutlaka ülkelerin trafik kuralları hakkında bilgi edinin.
Yapılan araştırmalara göre, ortalama 16 saatten fazla uygusuz araba kullananların sürüş performansında bozulmalar başlıyor. Genel dikkat düzeyi azalıyor. Tehlike anında zamanında tepki gösterilemiyor, arabayı zamanında durduramıyor. Kaza nedenlerinin çoğu uygusuzluktan kaynaklandığı için, kesinlikle uykusuz araba kullanmayın. Direksiyon başında gözlerinizin karıncalanması, ensenizde gerginlik oluşması, sırtınızın ağrıması, esnemenin başlaması, başınızı dik tutmakta zorlanmanız, yorgunluk ve uyku belirtileridir. Bu durumda hemen bir mola verip, dinlenin. Kısa molalarda, kan dolaşımını düzenleyecek, kol ve bacak kaslarınızı çalıştıracak egzersizler yapmanız da faydalı olur.
Hatalı araç sollamak, kavşaklarda geçiş önceliğine uymamak, geçme yasağı olan yerlerde sollamak, süratin üzerinde hız yapmak, kazalara sebep olduğu için, geçtiğiniz ülkelerin trafik kurallarına kesinlikle uyun. Yolda araba konvoyundayken sollama yapmak için acele etmeyin. Arabası yüklü olanların sollama mesafesi uzayacağı için, daha dikkatli olmaları gerekir.
Süratli giden kişiler için bir uyarı yapmak gerekirse sürat felakettir. Otomobillerinize ve kendinize güvenerek sürat yapmayın. En ufak bir hatanız hayatınıza mal olabilir.