Yanında fazla para taşıyan gümrüǧe yakalanıyor.

Avrupa Birliği ülkelerine giriş veya çıkışta yanında 10000 Euro’dan fazla para bulunduran ve bunu bildirmeyen yolcular hakkında yasal işlem yapılıyor.

Hem karayolu, hem de havayoluyla Avrupa Birliği ülkelerine giriş ve çıkışlarda beraberinizde bulunan para miktarının 10 000 Euro’luk sınırı aşmaması gerekiyor. Bunun üzerindeki miktarların gümrüğe bildirilmesi şart. Bu kurala uymayanları para cezası bekliyor.

Geçtiğimiz yıllarda özellikle Türkiye’den karayolu ile gelen ve üzerinde yüklü miktarda nakit para bulunduran bir çok sürücü gümrük kontrolünde yakalanmıştı. Uçakla gelenler de havaalanlarında yapılan kontrollerde sık sık bilgisizliklerinin kurbanı oluyorlar.

Yetkililer, sadece AB’ye girerken değil, çıkarken de 10000 Euro sınırının geçerli olduğuna dikkat çekiyorlar.

Şunu hatırlatmakta fayda var: Sınır sadece bir kişinin üzerinde taşıyabileceği miktarı belirliyor. Yani iki kişi paylaşırsa yanında daha fazla para da getirebilir.

Son olarak Köln/Bonn Havaalanı’nda yapılan aramalarda yine Türkiye’ye uçmak isteyen yolcuların üzerinde sınırı aşan nakit para bulundu. Alman Gümrüğü’nün verdiği bilgiye göre Türkiye ve İran’a uçmak isteyen, ayrıca Fas’tan Almanya’ya gelen toplam dört yolcunun üzerinde 52.210 Euro bulundu. Yolcular „10000 Euro sınırı olduğunu bilmiyorduk“ dediler. Yanlarında taşıdıkları miktarı gümrüğe bildirmedikleri için yolcular hakkında yasal işlem başlatıldı.

Alman Gümrük yetkilileri bir kez daha hatırlatmada bulunarak „10000 Euro’yu aşan miktarı AB’ye giriş veya çıkışlarda bildirmeniz gerekiyor“ dediler.