Güzergâh üstündeki ülkelerle ilgili dikkat edilmesi gerekenler.

 

Avusturya:

Haftalık vinyet almayı unutmayın. Almamanın cezası 120 Euro. İçerden aracın sağ ön camına yapıştırılmayan vinyet geçerli sayılmıyor ve sürücü yakalandığı zaman yine 120 Euro para cezası alınıyor. Ayrıca araçta bir adet güvenlik yeleği bulundurulması zorunlu. Cezası 40 Euro.

Tüneller paralı

A9 Phyrnautobahn tamami 12,00 € A9 Pyhrnautobahn / Bosruck 4,50 € A9 Phyrnautobahn / Gleinalm 7,50 € A10 Tauernautobahn 10,00 € A11 Karawanken-Autobahn 6,50 € A13 Brennerautobahn (tamami) 8,00 € A13 Brennerautobahn (Stubai) 2,50 € S16 Arlberg otoyolu 8,50 € minibüs ve karavanlar için fiyatlar yüzde 50 daha pahalı.

 

Macaristan:

Girişte 10 günlük vinyet almayı ve fişini saklamayı ihmal etmeyin. Sonrasında daha pahalıya almak zorunda kalıyorsunuz. Vinyetsiz yakalanmanın cezası 60 Euro ile 255 Euro arasında değişiyor. Pasaport ve gümrük kontrolleri olmamasına karşılık çok sıkı arama yapılıyor. Yanınızda 10.000 Euro’dan fazla para varsa beyan etmeniz gerekiyor. Macaristan güzergâhı tünel ücreti ödenmediği için daha tasarruflu. Ön ve arka koltukda oturanların kemer takma zorunluluğu var.

 

Slovenya:

Girişte sınır kontrolü yok. Vinyet almamanın cezası ise en az 300 Euro. Slovenya’ya girerken farlarınızın açık olması gerekiyor yoksa cezası 42 Euro, emniyet kemeri takmamanın cezası ise 84 Euro. Slovenya sınır kapılarında 10 bin Euro’nun üstündeki nakit paranın sınırda beyan edilmesi gerekiyor. Altın takı gibi 175 Euro üzerindeki yeni alınmış ziynet eşyaları da gümrüğe tabi. Türkiye’den dönüşte gümrükte yakalanan düğün takılarına el konuyor.

Hırvatistan:

10bin Euro’dan fazla parayı deklere edin. Girişte 50 Euro kadar para bozdurun. Kuna ile alışveriş daha ucuza geliyor. Trafik cezaları çok ağır, 70 Euro’dan başlayıp 950 Euro’ya kadar çıkıyor. Emniyet kemeri takmama ve direksiyonda telefonla konuşma cezası 70 Euro. Araçlarda ilk yardım çantası, çekme halatı ve yedek ampul bulundurmak mecburiyeti var.

Sırbistan:

Sınırda Dinar bozdurup alışverişinizi dinarla yapmanız daha karlı. 10 bin Euro’dan fazla paranız varsa deklere etmek zorundasınız. Hız cezaları 30 Euro’dan başlıyor. Üsküp istikametinde bu sene yol genişletme çalışmaları sebebiyle trafik çok yavaş akabiliyor. OMV benzin istasyonlarını tercih edin ve Euro ile ödeme yapıyorsanız çok dikkatli olun.

Bulgaristan:

10 bin Euro’nun üzerindeki paranın deklere edilmesi gerekiyor. Vinyet Almayı unutmayın. Sınırda vinyet satın almak isteyenler bazen “kalmadı” (polise şikâyet edebilirsiniz) cevabını alabiliyor. Riske girip daha uzak (40-50 km) benzincilerde 7 günlük vinyet satın alınabilir. Vinyetsiz yakalanmanın cezası 50 Euro. Risk sevmeyenler için aylık vinyet makul görünüyor. Yıllık vinyet ise sizin takdirinize kalmış.Vinyet fişini atmayın.Vinyeti aracın ön camına içerden yapıştırmak gerekiyor. Hız cezaları 10 Leva’dan başlıyor. Cezayı ise polise değil sınırda bankaya ödüyorsunuz.

Makedonya:

Makedonya’ karayolunu 302 km uzatıyor.Bu sene Bulgaristan sınır kapısındaki inşaat nedeniyle Makedonya güzergahının ilgi görmesi bekleniyor. Sınır girişinde otoban ücreti ve benzin için döviz bozdurun. Makedonya’nın Sırbistan sınırındaki Tabonovce sınır kapısından Yunanistan’ sınırındaki Bogorodica’ya kadar olan yol 193 km.Bu yolun yaklaşık 160 km’si otoyol geri kalan kısmı ise yaklaşık 33 km si tek şeritli yol.Gişelerde ücretler Dinar ve Euro karşılığı ile Tabelalarda yazıyor. En fazla otoban ücreti 1 Euro. Otoban ücreti Euro olarak da ödenebiliyor.
10 bine Euro’dan fazla parayı deklere etmeniz gerekiyor. Trafik cezalarını polise değil bankaya yatırıyorsunuz.

Yunanistan:

Ekonomik Krizle mücadele eden Yunanistan’da Oto Yol üçretlerine zam geldi.İpsala istikameti üzerinde Kipi sınır kapısına kadar olan 80 km lik yolda bozukluklar oluşmuş.

Selanik’e 40 km kala tabelalar Atina’yı düz, Selanik’i sağa veriyor. Selanik’e 10 km kala ise Kavala sola veriyor. Sonra yol yine havaalanı ve Kavala diye ayrılıyor. Bu kavşakları kaçırırsanız yeniden otobana çıkmakta zorlanırsınız. Dönüşte ise (Makedonya-Havaalanı) tabelasına mutlaka dikkat edin. Yoksa farkında olmadan Selanik havaalanına gidersiniz. Sonra geri dönüp yolu bulmazın oldukça zor oluyor. Makedonya’ya gitmek için Skopje, yani Üsküp tabelasını takip etmek gerekiyor.

Ücretler:

Otoban ücreti giselerde ödeniyor. Biri Selanik’ten sonra 2,40 Euro ikincisi ise Komotini (Gümülcine) öncesi 2,40 Euro olmak üzere toplam 4,80 Euro,ücret alınıyor.

Benzin İstasyonu yine yok:

Otobahnlarda bir kaç yerde benzin istasyonları inşaatları tamamlanmamış.Yine Benzin almak için otoyol dışına çıkmak gerekiyor.