SilaYolu.com ekibi Sizler için araştırdı.Sizler için en aktuel olan ‘Ülke ülke benzin ve otoyol ücretlerini çıkardık.Aracınız 100 km’de ne kadar benzin yakıyorsa, fiyatlara bakarak, benzine ve otoyola ne kadar para harcayacağınızı hesap edebilirsiniz.

SılaYolu.com ziyaretçileri için hazırlayacağımız Adım Adım SılaYolu rehberimizde.Sırasıyla Avusturya, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Makedonya, Yunanistan güzergahını sizler için Araştırmaya devam ediyoruz. Rehberimizin bu bölümünde Sizler için bu ülkelerde otoyol üzerindeki benzin fiyatlarını ve otoban ücretlerini çıkardık. Aracınız 100 km’de ne kadar benzin yakıyorsa, ülke ülke fiyatlara bakarak, yol masrafını hesaplayabilirsiniz. Yapmış olduğumuz araştırmada bazı ülkelerde benzin fiyatlarının daha ucuz olduğunu gördük. Buna görede Benzin tankınızı  ayarlayabilirsiniz.

YOLLARIN DURUMU
Bu sene SılaYolu‘nda diğer yıllara nazaran yolların biraz daha düzeldiğini gördük. Özellikle Bulgaristan üzerinde AB’nin yoğun baskısı olduğundan yeni yol çalışmalarının daha ağırlık kazandığını görüyoruz.Bulgarların bu sene yol yapımında eksiklerini gidermek için ciddi bir çaba içersinde olduklarını söyleyebiliriz.

ÜLKE ÜLKE BENZİN ÜCRETLERİ

Avusturya 
 

  OktanLitreFiyatı (para birimi)Litre-Fiyatı (EUR)Diesel –Bleifrei Super Plus 98Bleifrei Super 95

 

Otoyol: 10 günlük vinyet: 8.50 Euro.2-Aylık-Vinyet: EUR 24,80. Senelik-Vinyet: EUR 82,70. Vinyet pulunu içerden aracın ön camına yapıştırmak gerekiyor. Buna Villach üzerinden slovenya’ya giriş yapacak olan yolcular için Tauern ve Karawanken tünel ücretleri geliyor. Tauern tüneli 11.00 Euro, Karawanken tüneli 7.00 Euro. Macaristan üzerinden giden yolcular Avusturya için 10 günlük vinyet almak zorunda, ama iki tünelden geçmedikleri için toplam 18 Euro olan tünel parası ödemiyor.


2014  Motorsikletler için Vinyet fiyatları ise şöyle
10-Günlük-Vinyet: EUR 4,90
2-Ay-Vinyet: EUR 12,40
Senelik-Vinyet: EUR 32,90

Slovenya
Slovenya Euro bölgesinde. Bu sene Slovenya’da Benzin Avusturya’ya kıyasla daha ucuz olduğunu söyleyemeyiz.Bilakis Avusturya’ya göre daha pahalı..

  OktanLitreFiyatı (para birimi)Litre-Fiyatı (EUR)Diesel –Bleifrei SuperEurosuper 9595Bleifrei Super plusEurosuper 9898

Bir haftalık vinyet ücreti 15 Euro. Vinyet pulunu içerden aracın ön camına yapıştırılması gerekiyor.

 

Hırvatistan
Hırvatistan’da benzin hem Avusturya hem de Slovenya’dan daha ucuz.
Hırvatistan para birimi Kuna (KN). 1 Euro=7.61 Kuna
 

  OktanLitreFiyatı (para birimi)Litre-Fiyatı (EUR)Bleifrei SuperEurosuper*95Bleifrei Super PlusEurosuper Plus98DieselEurodiesel*–

Hırvatistan’da otobanlar ücretli, vinyet yok. Ücret otobana girişte gişelerde ödeniyor.

 

Avusturya üzerinden Slovenya’ya giden vatandaşlarımızın Maribor’dan sonra Hırvatistan’a Macelj sınır kapısından giriş yapmaları ve Macelj-Krapina-Zagreb-Slavonski Brod-Bajakovo (Sırbistan sınırı) güzergahını izlemeleri gerekiyor. Macelj sınır kapısı ile Zagreb arasındaki yolun bir bölümü ücretli otoyol olup, otomobiller için halen 48 Hırvat Kunası (yaklaşık 6,4 Euro), minibüsler için 72 Hırvat Kunası (yaklaşık 9,6 Euro) tutarında ücret alınmaktadır. Krapina’dan sonra Zagreb-Slavonski Brod-Bajokovo yolunu takip etmeleri gerekiyor

Devam edecek