Senelik izinlerini Türkiye’de geçirmek için yollara koyulan Avrupalı Türkler hafta sonu gümrük kapılarında uzun araç kuyrukları oluşturdular.

 gurbet 6899

Almanya, Fransa, Belçika gibi Türklerin yoğun yaşadığı ülkelerde okulların tatile girmesiyle “sıla yolculuğunda” artış başladı

Yıllık izinlerini geçirmek üzere yaşadıkları ülkelerden yola çıkan Türk vatandaşları özellikle Kapıkule Sınır Kapısı’nı kullanarak ülkeye giriş yapmaktalar.

Tüm peronların açık olarak hizmet verdiğine işaret eden yetkililer, hem Emniyet Genel Müdürlüğü hem de Gümrük ve Ticaret Bakanlığının personel takviyesi yapıldığını belirtiler.

Buna rağmen vatana kuvuşma  hayallerinin kabusla başladığını ifade eden vatandaşlar ‘Her sene aynı rezilliği yaşıyoruz. Yetkililer bu yoğunluğa hazır olmalıydılar.İşlemler çok yavaş buna bir çözüm bulmaları gerekir” dediler.

Uzun bir yolculuğun ardından oluşan yorgunluk, stres kuyruklarda beklerken sinirlerin gerilmesine neden oluyor. Dün gece saatlerinde bir gerginilk üzerine çıkan tartışma görevliler tarafından sakinleştirildi

Diğer yandan ‘Sırayı bozup öne geçmeye çalışan ve kuyruğa yandan girmeye çalışan şoförler sinirlerin gerilmesine ve tartışmaların çıkmasına neden oluyor.

ÖN BEYAN SİSTEMİ ÇALIŞMADI.

Dün Kapıkule’den geçen vatandaşların bir çoğu ön beyanda bulunmalarına rağmen yine aynı sırada beklemek zorunda kaldıklarını aktarırken.“Madem işe yaramayacaktı, neden ön beyanda bulunduk ” diye haklı olarak eleştiride bulundular.

Ön Beyan ile ilgili bir açıklama yapan ‘Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü, ön beyan hakkında.şu bilgiyi verdi:

“Ön beyan ile ilgili olarak Bakanlığımız sisteminde veri akışı arızası mevcut olup, konu Bölge Müdürlüğümüz tarafından Bakanlığımıza iletilmiştir.” denildi.

Diğer yandan ‘İpsala, Pazarkule ve Hamzabeyli sınır kapılarının oldukça sakin geçtiği belirtiliyor. Vatandaşların mümkünse bu sınır kapılarınıda kullanmaları tavsiye ediliyor.

3 GÜNDE 60 BİN KİŞİ GİRİŞ YAPTI

Türkiye’ye girecek her araç için gümrük, pasaport ve bagaj kontrolünün yaklaşık 6 dakika sürdüğünü kaydedildi. Kapıkule Sınır Kapısı’nda Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü 10 peronda yaklaşık 20 personelle, Edirne Emniyet Müdürlüğü ise 10 peronda 15 personelle gurbetçilerin Türkiye’ye giriş işlemlerini yapıyor.

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Bulgaristan’a açılan Kapıkule Sınır Kapısı’nda 3 günde 14 bin 215 araçla yaklaşık 60 bin, Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda 2 bin 304 araç giriş yaparken, Yunanistan’a açılan İpsala Sınır Kapısı’ndan ise 4 bin 304 aracın girişi yapıldı.