Slovenya'nın yolları kaliteli ve bakımlı olup, ziyaretçilerin ülke içinde rahatça seyahat etmelerine olanak sağlamaktadır. Ancak Slovenya'nın yollarını 

kullanmak istiyorsanız Vinyet satın almanız gerekmektedir.

Maribor üzerinden Slovenya'ya  2 saat 30 dakika da ulaşıyorsunuz.
Biz Slovenya ya Maceli Sınır kapısından giriş yapıyoruz. Slovenya’ya girişte sağ tarafta bulunan Vinyet gişelerinden 16,00,- Euroya Elektronik vinyetimizi alıyoruz.

 

Maribor,da Pohorje dağının eteklerinde yeni açılan Türk oteli Hotel Pohorje ye akşam saatlerinde ulaşıyoruz.

Butik otel, Pohorje'  Pohorje Dağına yaklaşık 500 metre uzaklıkta güzel bir konuma sahip. 

Hotel Pohorje’de kendimizi evimizin rahatlığında gibi rahat hissediyoruz.  Hotel Pohorje ‚ güzel 

manzarası ve doğayla iç içe oksijeni bol olan bir tatil cenneti. Gece güzel bir uykudan sonra sabah güzel bir kahvaltı ederek, Telefirikle Pohorje dağına çıkıyoruz.

Burada kışın kayak yapmayı deneyimleyebilir, birçok ilgi çekici yerleri ziyaret edebilirsiniz. Yazında ayrı bir güzelliği olan Pohorje’de yolculuğunuz sırasında dinlendirici bir yolculuğun ve tatilin keyfini çıkarabilirsiniz.

Pohorje o kadar hoşumuza gidiyor ki burada 2 gün kalmaya karar veriyor ertesi gün Maribor kentini geziyor. Maribor’n meşhur lokantası Başçarşı da Dana kıymasından yapılan Boşnak köftesinin tadına bakıyoruz. Maribor'da dünyanın en eski asma bağı olan Old Vine'ı da ziyaret ediyoruz. Bu asma 400 yılı aşkın bir süredirDrava Nehri boyunca uzanan surların çevresinde büyüdüğünü. 2004'ten beri Guinness Rekorlar Kitabı'nda kayıtlı olduğunu öğreniyoruz.

Şehir içersinde gezi turumuzu tamamladıktan sonra hotelimize geri dönüyoruz.

Ertesi sabah erken kalkarak yolcu yolunda gerek diyor ve Sılayolunda yolculuğumuza Hırvatis,tan üzeri devam ediyoruz.  

AB üyesi olan Slovenya aynı zamanda Schengen ülkesi. Avusturya’dan girişte gümrük ya da pasaport kontrolleri yok. Villach’tan girişte sınırda bazen rutin denetlemeler yapılıyor. Polis sadece aracın içine şöyle bir göz atıp devam edin diyor. İki milyon nüfuslu Slovenya Euro bölgesinde ve Avrupa para birimi Euro geçerli.

Slovenya’da 2 ayrı güzergah var.Bunlardan ilki. Villach-Karavanken-Ljubljana- Novo Mesto – Obrezje Sınır Kapısı -Zagreb Hırvatistan istikameti.

Diğeri ise Graz – Sentilji Sınır Kapısı- Maribor – Grus-kovje Sınır Kapısı – Macelj Sıbır Kapısı Zagreb Hırvatistan Hattı.

Benzin fiyatları Avusturya’dan çok daha ucuz. Benzin fiyatları bu yıl litre başına 1.549 euro;  Dizel fiyatları litre başına 1.462 euro civarlarında.

Bunun dışında Slovenya’da herhangi bir değişiklik yok. Boydan boya Hırvatistan sınırına kadar autobahn olan Slovenya çok rahat yolculuk yapılan ülkelerden bir tanesi.Otoban kenarlarında yeni ve çok güvenli, tuvaletleri temiz, modern dinlenme tesisleri bulunuyor,Dinlenme tesislerinde WİFİ bedava..

RADARLARI BOL

Slovenya, Avusturya gibi radarları bol olanbir ülke. Villach üzerinden Slovenya'ya yaklaşık 5 km uzaklıkta.

Sabit radarın yanı sıra trafik polisi de radarı otoyol boyunca hızı kontrol etmek için kullanıyor ve 

herhangi birinin hız sınırını aşmasını engelliyor. Cezayı derhal nakit olarak öderseniz sizden P ücreti 

alınacaktır. Cezayı hemen ödemezseniz polis belgelerinize el koyacaktır. Ölüm veya yaralanmayla 

sonuçlanan bir trafik kazası olması durumunda sürücü hakim tarafından yargılanıyor.

Vinyet zorunlu

Slovenya: Girişte Vinyet Almayı unutmayın:

Slovenya’da önceki, yıllarda otomobil sınıfına giren araçlar için yeni bir kategori oluşturuldu.Vinyet’lerde artık bu 2 kategori üzerinden satılıyor. 2 Ayrı kategoride satılan vinyet ücretleri ise şöyle.

2 A Kategorisi Fiyatları

Haftalık Vinyet Fiyatı: (7 Gün) € 16,00

Aylık Vinyet Fiyatı: € 30,00   Yıllık Vinyet:  € 110,00

2 B Kategorisi Fiyatları

3,5 tonluk, 1,30 metre sınırını aşan araçların Vinyet Fiyatları:

Yıllık: €  220

Aylık: € 80

7 günlük:  €40

Motorsikletler İçin ödenmesi gereken Vinyet Ücretleri de bu sene yapılan zamlardan nasibini aldı.

Bu kategoride aylık vinyetin fiyatı 25’ten 30 Euro’ya, yıllık vinyetin fiyatı ise 47,50’dan 55 Euro’ya yükseldi

Slovenya’da vinyet kontrolleri ‘Otomatik Vinyet Kontrol Sistemi’ tarafından yapılıyor. Bu gişelerde yapılan otomatik kontrollerde vinyetsiz araçlar, otomatik olarak merkeze bildiriliyor.Avusturya’yı Slovenya’ya bağlayan  Karavanke tünelinin geçiş ücreti 7,80 Euro

HIZ LİMİTİNE DİKKAT Slovenya’da yerleşim yerlerinde hız limiti 50 km, şehirlerarası normal yollarda 90 km, karayolunda 100 km, otoyolda ise 130 km. Trafik cezaları 60 Euro ile 500 Euro arasında değişiyor. Cezanın 8 gün içinde ödenmesi durumunda miktarın yarısı alınıyor. Ölümcül kazalarda sürücü mahkemeye çıkarılıyor. 

AB GÜMRÜK KURALLARI UYGULANIYOR

Slovenya sınır kapılarında Avusturya,Slovenya. Sloevenya , Hırvatistan sınırlarında bu yıl her ne kadar gümrük kontrolleri kalkmış olsada, Slovenya’da AB gümrükler yasası geçerli. 10 bin Euro’nun üstündeki nakit paranın sınırda beyan edilmesi gerekiyor. Altın takı gibi 175 Euro üzerindeki yeni alınmış ziynet eşyaları da gümrüğe tabi. Türkiye’den dönüşte Slovenya Schengen bölgesine giriş kapısı olduğu için sıkı kontroller var. Düğün takıları ve ziynet eşyaları getirmeyin. Gümrükte yakalanan düğün takılarına Slovenya el koyuyor. Pastırma, sucuk, peynir gibi et ve süt mamülleri mamulleri, veterinerden aşı kağıdı olmayan ev hayvanları ve uyuşturucu maddelerin ülkeye sokulması yasak. Sınırda Türkçe levhalar buna karşı uyarıyor.  

Eksik belgelerle yola çıkanlar var Ljubljana Büyükelçiğilinden alınan bilgide , süresi geçmiş pasaportla yola çıkanların yolda çok büyük sorun yaşayacağı uyarısında bulundular.Vatandaşların yolda sorun yaşamaması için en başta pasaport sürelerini kontrol etmeden yola çıkmamalarını tavsiye ettiler. Yetkililer,Ayrıca Slovenya için vinyet almayı ihmal etmesinler. Trafik kurallarına uysunlar. Dinlenerek yolculuk etsinler. Slovenya’da polis trafik suçlarında belgelere el koyuyor. Dil sorunu yaşanıyor. Trafik kurallarına uyduktan sonra Slovenya’da yolculuk çok rahat ve güvenli.dediler

BENZİN FİYATLARI

Süper benzin: 1,43
Euro V-Power: 1,54
Euro Dizel: 1,28 Euro

BÜYÜK ELÇİLİK İLETİŞİM BİLGİLERİ

T.C. Lübliyana Büyükelçiliği
Adres : Livarska 4, 1000 Ljubljana
Telefon : + 386 1 236 41 50 veya 51
Faks : + 386 1 436 52 40
İnternet-adresi : http://www.ljubljana.be.mfa.gov.tr/

Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezi
(7/24) :+ 90 312 292 29 29

Polis : 113 (Kaza olması halinde bu numara aranacaktır.)
Ambulans : 112 İtfaiye : 112
Slovenya Otomobil ve Motorlu Taşıtlar Birliği (Onarım ve çekme gibi hizmetler vermektedir) : 1987
Trafik Danışma numarası: + 386 1 530 53 00

 

Haber: Hazırlayan Sezai Koç - (Silayolu.com) - Maribor

Foto: Silayolu.com

Kaynak: Gösterilmeden yayınlanması yasaktır

Silayolu.com internet sitesinde paylaşılan haberlerin, kaynak linki verilmeden başka platformlarda paylaşılmasının veya video habercilikte kullanılmasının hukuki bir suç olduğunu hatırlatır! Bu uyarıyı dikkate almayan kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacağını ifade etmek isteriz.