Her yıl olduğu gibi bu yılda yüzbinlerce gurbetçi vatandaşımıza gerek sıla yolu ile alâkalı gerekse Türkiye'de ki yerine getirilmesi gerek kurallar hakkında silayolu.com olarak bilgilendirmeler yaptık. Fakat halâ baz konularda gurbetçi vatandaşlarımız gerekli bilgilere sahip olmadıkları için sorun yaşamaya devam ediyor.
Bu konuların en önde gelenlerinden biriside; " Türkiye'de yabancı plakalı aracı kimler kullanabilir? " konusudur.
Daha önce silayolu.com ve sosyal medya hesaplarımızdan bir çok paylaşım yapmamıza rağmen, yaşanan sorunlardan dolayı bu konu hakkında yeniden bilgilendirme yapılmasının elzem olduğunu gördük ve tekraren bilgi paylaşımında bulunuyoruz.
Türkiye'de Yabancı Plakalı Aracı Kimler Kullanabilir?
Yabancı plakalı taşıtlar; taşıt programına kaydı yapılan izin hak sahibi, bu kişininyurtdışında yerleşik ve 185 gün şartını yerine getiren eşi, anne-babası ve çocukları tarafından kullanılabilir.
İzin hak sahibi araç içinde bulunsa dahi yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıtın kullanılması (acil durumlar hariç) mümkün değildir.
Yurtdışında yerleşik olma koşulunu ve 185 gün şartını sağlamayan anne, baba, eş ve çocukları yabancı plakalı taşıtları kullanamaz.
Taşıtı kullanacakların, izin hak sahibinin eşi, anne-babası veya çocuğu olduğunu ve yurtdışında ikamet ettiklerini ispatlayıcı belgeleri (vukuatlı nüfus kayıt örneği, pasaport vb.) yanlarında bulundurması gerekmektedir. Yol denetimlerinde bu durumu belgeleriyle ispat edemeyenlerin araçları trafikten men edilerek gerekli işlemlerin yapılması için gümrüğe veya emniyet ekiplerine teslim edilerek gerekli cezalar ödendikten sonra 7 gün içerisinde yurt dışına çıkarılması gerekmektedir.
İzin hak sahibi dışındaki kişiler taşıtı vekaletnameleri olsa da kullanamaz. İzin hak sahibi dışında taşıtı kullanmak için Türkiye’den veya yurtdışından alınmış vekaletnameler geçersizdir.
Yol denetimlerinde bu durumun tespiti halinde taşıt trafikten men edilerek gerekli işlemlerin yapılması için gümrüğe teslim edilecektir. Ayrıca bu şekilde aracı haksız kullanan ve kullandıranlar hakkında ayrı ayrı para cezası uygulanacaktır.
Silayolu.com internet sitesinde paylaşılan haberlerin, kaynak belirtmeden başka platformlarda paylaşılmasının hukuki suç olduğunu hatırlatır! Bu uyarıyı dikkate almayan kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacağını ifade etmek isteriz.
Size bir kac Sorum olacakti cevablarsaniz sevinirim
1. Türkiyede babama (Almanyada yasiyor kendisi) vekaleten verdigim araci simdi iki yil sonunda geri getirecegim ben vekalet verdigim Babam olmadan araci cikarta biliormuyum?
2 . Aracin TÜV bitmis nasil yapmam gerekior
3. baska bir aracimla esime verdigim vekalet le 2 Sene baska bir arac türkiyede kalmasi icin götürecegim mümkünmü benim adima olan iki arac ama ikisinide vekalet ben verdim diye?
babam emekli ve yabanci plakali araci türkiyede bulunmakta ama kendisi yine almanya ya seyahata geldi, ben bu süre içinde Türkiye ye tatil için gittiğimde oğlu olarak arabası ni kullanabilir miyim?
Çok teşekkür ederim