DOLAR 35,4901 0%
EURO 36,5086 0.6%
ALTIN 3.048,750,38
BITCOIN 34230214.49658%
ETARENTACAR
E.T.A RENT A CAR
ETA Türkiyeyolyardimi
Sırbistan da yolculuk esnasında nelere dikkat etmem gerekir
1513 okunma

Sırbistan da yolculuk esnasında nelere dikkat etmem gerekir

12 Ocak 2025 14:59
Sırbistan da yolculuk esnasında nelere dikkat etmem gerekir
2

BEĞENDİM

E.T.A Türkiyeyolyardimi.com

2002 yılının Nisan ayından bu yana; İnternet’in ilk ve Tek Yol ve Tatil Rehberi olan SİLAYOLU.COM  en doğru ,güvenilir ve kaliteli haberleri sizlere ulaştırmaya devam ediyor.

SILAYOLU.COM, Avrupa’nın pek çok ülkesinden karayolu ile Türkiye’ye seyahat etmek isteyen gurbetçi Türkler için, SılaYolu üzerindeki ülkelerin trafik düzenlemeleri, güzergah üzerindeki otoyol ücretleri, dikkat edilmesi gereken hususlar, yanınızda bulundurulması gereken belgeler ve ülkelerle ilgili genel bilgiler ile beyan durumları gibi çeşitli konularda hazırladığı kapsamlı Dünyadan ve Türkiye’den ve her yıl sizler için özenle hazırlanan Sılayolu yol rehberiyle hizmet sunuyor.

2025 yılına girdiğimiz şu günlerde Uçak biletlerinin yaz sezonunda fahiş fiyatlardan satılması nedeniyle bu yılda Avrupalı Türkler Sılayoluna revan olacaklar. Bu yazı dizimizde Sırbistan yolculuğunuzda  dikkate almanız gereken bazı önemli hususları ve en aktuel bilgileri sizler için derledik.  Değerli Yöneticimiz Sezai Koç bey’in kaleme aldığı Sırbistan yazı dizimizde SılaYolu üzerindeki ülkelerin trafik düzenlemeleri, güzergah üzerindeki dikkat edilmesi gereken hususlar, yanınızda bulundurulması gereken belgeler ve ülkelerle ilgili genel bilgiler ile beyan durumları gibi çeşitli konuları ve yılların tecrübesine sahip Sezai bey’in önerilerini bulacaksınız

İşte tatile çıkacaklar için değerli öneriler:

Cepnet

1. Yolculuk Belgeleri

  • Pasaport ve Vize: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Sırbistan’a 90 güne kadar vizesiz giriş yapabilmesi mümkün. Ancak, seyahatinizden önce geçerli pasaportunuzun olduğundan emin olun.
  • Seyahat Sigortası: Sırbistan’a seyahat ederken bir seyahat sigortası yaptırmanız önerilir, çünkü bazı sınır noktalarında veya otoriteler tarafından talep edilebilir.

2. Yol Durumu ve Trafik Kuralları

  • Trafik Kuralları: Sırbistan’da trafik kurallarına uymak önemlidir. Hız sınırları genellikle şehir içi 50 km/saat, şehirlerarası yollarda 80-100 km/saat ve otoyollarda 130 km/saattir. Alkol sınırı 0.02%’dir.
  • Alkollü Araç Kullanımı: Sırbistan’da alkollü araç kullanmak yasaktır ve cezalar oldukça ağırdır.
  • Emniyet Kemeri: Her yolcu, özellikle ön koltukta, emniyet kemeri takmalıdır.
  • Yol Çalışmaları: Sırbistan’daki bazı yolların durumu, özellikle köy yollarında ve dağlık bölgelerde, kötü olabilir. O yüzden aracınızı buna göre hazırlamalı ve dikkatli olmalısınız.

3. Para ve Ödeme Yöntemleri

  • Para Birimi: Sırbistan’ın para birimi Sırp Dinarı (RSD)‘dır. Euro kabul edilse de her yerde geçerli olmayabilir, bu yüzden yerel para birimini temin etmek faydalıdır.
  • Kredi Kartları ve Nakit: Otoyolda benzinliklerde konaklama tesislerinde ve büyük şehirlerde kredi kartı kullanılabilir, ancak daha küçük yerleşim yerlerinde nakit ödeme yaygındır. Sırbistan’da ATM’lerden para çekebilirsiniz.

4. Dil ve İletişim

  • Dil: Sırbistan’ın resmi dili Sırpçadır. Ancak, büyük şehirlerde ve turistik bölgelerde İngilizce konuşulabiliyor. Temel Sırpça ifadeleri öğrenmek yararlı olabilir.
  • Telefon ve İnternet: Mobil operatörlerinin Sırbistan’da da kapsama alanı var. Ancak, yurt dışı dolaşım ücretlerinden kaçınmak için yerel SIM kart almak veya Cepnet ve Silayolu.com işbirliği ile sunduğumuz Sim kartı almanızı tavsiye ederiz.

5. Güvenlik ve Sağlık

  • Genel Güvenlik:
  • Sırbistan’da otoyollar ve diğer şehirlerarası yollar genel itibarıyla güvendedir. Ancak konaklama tesislerinde ve büyük şehirlerde gece saatlerinde dikkatli olunması önerilir.
  • Yollarda hırsızlık ve gasp gibi olaylara nadiren rastlanmaktadır. Özellikle otoyollarda güvenlik güçleri düzenli denetimler yapmaktadır. Bununla birlikte, vatandaşlarımızın araçlarının veya araç içinde unuttukları çanta, cüzdan gibi eşyaların çalınmasının çoğunlukla benzin istasyonlarında gerçekleştiği bilinmektedir. Bu nedenle, vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamamaları için bu tür değerli eşyalarını ve pasaportlarını, araçlarının kapalı bölmelerinde saklamaları ve üzerlerinde bulunan paralarını bir yere yerine farklı yerlerde bulundurmalarında fayda görülmektedir. Öte yandan, vatandaşlarımızın hırsızlık ve gasp gibi olaylarla karşılaşmaları durumunda en yakın polis karakoluna başvurmaları ve dil sorunlarından kaynaklanabilecek yanlış anlamaları önlemek için derhal Büyükelçiliğimizle iletişime geçmeleri uygun olacaktır.
  • Özellikle kalabalık yerlerde, çanta ve cüzdan gibi değerli eşyalarınıza dikkat ediniz.
  • Sağlık Sigortası Belgesi: Sırbistan’da sağlık hizmetleri, özellikle büyük şehirlerde iyi seviyededir. Ancak, sağlık sigortası yaptırmak yine de faydalı olacaktır.
  • Türkiye seyehatiniz için bağlı bulunduğunuz sağlık sigortasından seyahat sağlık belgesi almayı unutmayın. Kişilerin durumlarına, kronik hastalıkları olup olmadığına göre ve yaşadığı ülkelere göre verilen bu belgeler değişiklik göstermektedir.
  • Örneğin Almanya’da yaşayanlar ;
    1-T/A 11: Bu belgesi 183 günden az Türkiye’de bulanacaklar için verilen bir belgedir.
    2- T/A 12: Kronik hastalığı olanlar için verilen belge. Bu belge ile devlet hastaneleri ve SGK’nın anlaşmalı olduğu özel
    hastanelerin ilgili bölümlerinde muayene olma imkânı sağlamaktadır.
    3-T/A 20: Kesintisiz 183 günden fazla Türkiye’de bulunacaklar T/A 20 formülerinin ibrazı gerekmektedir.
  • Alınan bu belge ile Türkiye’de bir SGK kurumunda YUPASS kaydı oluşturmanız durumunda hastanelere acil girişlerde her hangi bir ücret talep edilmemektedir. Bu durum Örneğin Fransa’dan Türkiye’ye seyahat eden vatandaşların sağlık tedavileri ücretsiz yapılmaktadır.

6. Yolculuk Sırasında Dikkat Edilecek Kültürel ve Sosyal Kurallar

  • Saygılı Olun: Sırp kültüründe saygı önemli bir yer tutar. İnsanlarla selamlaşırken nazik ve dostça bir dil kullanmak önemlidir.
  • Sırbistan’ın gümrük mevzuatına göre ülkeye girişte döviz bildirim yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Ülkeye girişte, kişi başına 10. 000 Avro’nun üzerinde nakit paranın yazılı olarak bildirilmesi gerekmektedir. Sırbistan’a girişte 10. 000 Avro’dan fazla nakit parasını bildirmeyen vatandaşlarımız, paralarına el konularak mahkemeye sevk edilmektedirler. Bu nedenle, mahkemeye çıkarılanlardan paralarının kaynağını kanıtlayabilenlere, mahkemeler aracılığıyla paralarının bir kısmı iade edilebilmektedir. Ancak, söz konusu belgeleri sunamayanların paralarına el konulmaktadır.

    Diğer taraftan, Sırbistan’a giriş yapan vatandaşlarımızın yanlarında bulundurdukları ve kişi başına 10. 000 Avro’yu aşan parayı bildirmeleri durumunda, Sırbistan’dan çıkarken taşıdıkları para miktarı ile ilgili herhangi bir sorun yaşamaksızın ülkeden ayrılmaları mümkündür.

    Gümrük kapılarında beyan edilmediği için el konulan para ve eşyaların değeri, seyahat edilen aracın değerine belirli bir oranda yaklaştığında, araca da mahkeme kararı ile el konulabilmektedir.

  • Hediyelikler ve Pazarlık: Pazarlık yapmanız gerekirse, saygılı ve nazik bir şekilde yapmalısınız. Özellikle yerel pazarlarda veya küçük dükkanlarda pazarlık yapmak yaygındır.
  • Yabancıların Sırbistan’da yaptıkları 150 Avro’nun üzerindeki alışverişler için ödedikleri katma değer vergisini geri almaları mümkündür. Bunun için, ülkeden ayrılmadan önce, satın alınan eşyanın faturasının sınır kapılarındaki gümrük kontrol noktalarında onaylatılması gerekmektedir. Gümrük makamlarınca düzenlenecek REA 4 formunun düzenlenme tarihinden itibaren 6 ay içinde, ürünün satın alındığı mağazaya sunulması halinde, mağaza tarafından katma değer vergisi iade edilmektedir.

7. Elektrik ve Prizler

  • Elektrik: Sırbistan’da 220V elektrik voltajı ve Avrupa tipi C ve F tipi prizler kullanılır. Elektronik cihazlarınızı bu tip prizlere uyumlu adaptörlerle kullanmalısınız.

8. Seyahat Süresi ve Ulaşım

  • Ulaşım: Sırbistan’da otobüs, tren ve özel araçlarla seyahat etmek yaygındır. Yolculuklar uzun olabilir, bu yüzden yolculuk öncesi araç ve güzergah seçeneklerini kontrol etmek faydalıdır.
  • Otoyol ve Geçiş Ücretleri: Sırbistan’da otoyollar ücretlidir. Geçiş ücretlerini ödeme noktalarındaki gişelerde yapabilirsiniz.
  • Ayrıca alacağınız ENP cihazı ile kuyrukta beklemeden otamatik ödeme ile yolunuza devam edebilirsiniz.
  • AB üyesi ülkelerde süreli/süresiz oturum belgesi/kartı bulunan vatandaşlarımızın da Sırbistan’a pasaportlarıyla seyahat edebilirler. AB Vatandaşı olan Vatandaşlarımız AB kimlik kartları ile seyahat edebilmektedirler.
  • Hız Sınırları: Hız sınırı, mesken mahalde 50, tali yollarda 80, otoyollarda ise 130 km/h’dir.

9. Turistik Yerler ve Gezi Önerileri

  • Ziyaret Edilecek Yerler: Belgrad, Novi Sad, Niš, Tara Milli Parkı gibi popüler turistik yerleri ziyaret etmek mümkündür. Özellikle Belgrad, tarihi ve kültürel mekanlar açısından zengin bir şehir.
  • Yerli Yemekler: Sırp mutfağı, et ağırlıklı yemekler sunmaktadır. Cevapi, sarma, ve proja gibi geleneksel yemekleri tatmanızı öneririm.

Kalemeydanı Gezin

  • Belgrad’ın Sırpçada anlamı beyaz şehir. Gezilip görülmesi gereken bir şehir. Özellikle, Kalemegdan yani Belgrad Kalesi bütün yol yorgunluğunuzu alacak kadar güzel. Otoyolda Belgrad şehir merkezini gösteren tabelaları takip edin. Şehir merkezinden sonra ‘Kalemegdan’ yazılı kahverengi tabelalar sizi hemen kaleye ulaştıracak. Tuna ve Sava nehirlerinin buluştuğu noktaya hâkim bir tepede kurulan kale, Romalılardan başlayarak Osmanlı’ya kadar birçok imparatorluğa ev sahipliği yapmış durumda. Zindan Kapısı’ndan girdikten sonra sizi hemen Damat Ali Paşa türbesi karşılıyor. Türbenin yanı başındaki seyir teraslarından veya kafelerden şehrin siluetini ve iki coşkulu Tuna ve Sava nehrin birleşmesini seyretmek sizler için unutulmaz bir anı olacaktır.

10. Trafik Kurallarında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Sırbistan’da 2020 yılında yürürlüğe giren yeni trafik kanunu oldukça ağır cezalar içermektedir. Vatandaşlarımızın seyahatleri süresince trafik kurallarına uymaları, hız sınırlarına dikkat etmeleri ve hatalı sollama yapmamaları tavsiye edilmektedir. Vatandaşlarımızın uyması gereken trafik kuralları özetle aşağıda maddeler halinde yer almaktadır. (1 Avro yaklaşık 117 Sırp Dinarı’dır.)
  • Ayrıca, Sırbistan Yol Güvenlik Kurulu tarafından yapılan bilgilendirmede, otobanlardaki güvenliği arttırma amacıyla, 30 Nisan 2018 itibariyle, ortalama hız kontrolü uygulamasına geçildiği bildirilmiştir. Bu uygulamayla Sırbistan Cumhuriyeti içindeki uluslararası güzergahı kullanacak olan araçların hızı, Belgrad – Subotica, Belgrad – Niş, Belgrad – Vranje ve Belgrad – Şid otobanlarında yapacakları ortalama hızlar baz alınarak ölçülmektedir.

Bu şekilde yapılan hız kontrolünde, aracın hızının karayolu bilet gişesinden geçtiği esnada kaydedilerek, hız sınırının hafif aşımlarında bile 3000 Dinar’dan başlayan para cezası kesileceği, hız sınırının saatte 100 km üzerinde (otobanda saatte 230 km üzerinde) olduğu durumlarda ise 30 – 60 gün süreli hapis cezasına varabilecek cezaların uygulanabileceği kaydedilmektedir.

11. Karayolundan Vekâletname İle Seyahat

Eğer seyahat edeceğiniz araç bir başkasına veya firmaya aitse, hatta firma şahsınızla birlikte bir ortağınıza aitse bile mutlaka vekalet almalı kiralık ise kiralama sözleşmesini yanınızda bulundurmalısınız.

Vekalet olarak;  Elçilik, konsolosluk veya noterlikçe onaylı vekâletnameler,

• Taşıtı getiren şahıs ile taşıtın mülkiyet sahibinin giriş gümrük idarelerinde hazır bulunmaları hâlinde, bu kişilerin kendi aralarında düzenleyecekleri ve gümrük idarelerince onaylanan vekâletname,

• Gerçek kişilerin kendi aralarında düzenleyerek ilgili ülkenin gümrük, belediye, emniyet ve mahkeme gibi resmi makamlarına onaylatılmış olan belgeler,

• Uluslararası Tur İttifakı (AİT) ve Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) üyesi ülkelerin otomobil kuruluşlarınca (ADAC), ÖMTC v.s.) gibi kurumlarca düzenlenen belgeler,

• Otomobil firmaları ve diğer tüzel kişiliklere ait taşıtlar için firma sahibi veya yönetim kurulunun imza ve onayını içeren vekâletnameler,

• Kiralanmak suretiyle (rent a car) getirilen taşıtlar için kira sözleşmesi gibi belgeler
gerekmektedir.

12. Uyulması Zorunlu Olan Kurallar:

  • Sırbistan’da farların 24 saat açık tutulması, ön ve arka koltuklarda emniyet kemeri takılması zorunludur.
  • Sürücülerin seyir halinde cep telefonu kullanması yasaktır.
  • Trafik işaretleriyle özel bir ikaz yapılmamış olması halinde, yolda öncelik her zaman sağ taraftan seyreden araca aittir.
  • Trafik suçlarında, trafik polisi olay yerinde cezası 3.000 veya 5.000 Dinar tutarında olan suçlar için makbuz düzenleyebilmektedir. Sürücünün bu cezayı hemen banka veya postane aracılığı ile ödemesi gerekmektedir. Suçlunun sözkonusu cezanın yarısına tekabül eden, 1.500 ve 2.500 Dinar tutarındaki kısmını banka veya postaneye ödemesi halinde cezanın tamamı ödenmiş kabul edilmektedir.
  • Olay gün veya saatinde banka ve postanelerin kapalı olması ya da olayın yerleşim yeri dışında meydana gelmesi durumunda, trafik polisi 3.000 Dinar tutarındaki cezayı 1.500 Dinar, 5.000 Dinar tutarındaki cezayı ise 2.500 Dinar olarak tahsil edebilmektedir. Cezanın olay yerinde ödenmesi durumunda, polise ayrıca 45 Dinar posta ücreti de ödenmektedir.
  • Suçlu para cezasını ödemez ise, mahkemeye çıkartılmayı talep ettiği kabul edilerek hemen ilgili mahkemeye götürülür. Ancak, suçlunun olay günü mahkemeye çıkartılmasının mümkün olmadığı takdirde, ilgili trafik polisinin önerisiyle suçla alakalı adli süreç tamamlanıncaya kadar, mahkeme suçlunun pasaport veya devlet sınırını terk etmesine imkân tanıyacak seyahat belgesine el koyabilmektedir.
  • Daha ağır trafik suçlarında polis sürücüyü, suçun mahiyetine göre 6.000 Dinar’dan 120.000 Dinar’a kadar para cezası hükmetmeye yetkili bir hâkimin karşısına çıkartmaktadır. Hâkim suçun derecesine göre 60 güne kadar hapis cezası kararı verebilmektedir. Para cezasını ödemeyenlerin cezaları hapis cezasına çevrilmektedir.
  • Trafik polisi sadece, olay yerinde 1.500 ve 2.500 Dinar’ı aşmayan para cezaları ile 45 Dinar posta ücretini tahsil etmeye yetkilidir.
  • Para cezaları polise sadece Dinar olarak ödenebilir. Bunun haricindeki yöntemlere başvurulması suç teşkil etmektedir.
  • Trafik ekiplerinin otoyollarda sivil araçlarla kontrol yapması mümkündür. Bu araçlar radar ve kamera sistemiyle donatılmıştır.
  • Sivil araçlarda görev yapan polis memurları yolda seyreden araçları durdurmak istediklerinde, şüpheli aracın önüne geçerek ve ekip aracının arka kısmında bulunan LED ekrândan yazılı olarak, Sırpça, İngilizce ve Almanca “Takip Et, Polis veya Dur” gibi ihtarlarda bulunacaklardır.
  • Böyle bir durumda sürücülerin önlerinde seyreden polis ekibinin ihtarına riayet ederek, en uygun yerde durmaları gerekmektedir.
  • Vatandaşlarımızın sözkonusu sivil aracın polis ekibi olduğu konusunda tereddüt etmeleri halinde ise, ihtarı anladıklarını göstermek maksadıyla 4’lü sinyal yakmaları ve güvenli olduğunu düşündükleri (benzin istasyonu gibi) en yakın noktada durmaları gerekmektedir.
  • Trafik kontrolü otoyollarda bulunan kameralar aracılığıyla da yapılabilmektedir. Trafik kurallarını ihlal eden sürücüler, otoban çıkışlarındaki yol ayrımlarında veya benzin istasyonlarının girişinde durdurulabilmektedir.
  • Trafik polisinin rüşvet talep etmesi durumunda, sürücülerin otoyol kenarlarında bulunan ilan panolarında yer alan ihbar hattı telefon numarasını aramaları gerekmektedir. Bu tür durumlarda Büyükelçiliğimizin Konsolosluk Şubesi ile de temas edilmesinde yarar görülmektedir.
  • İhbar hattı Sırpça, İngilizce ve Almanca hizmet vermektedir.
  • Otoyol kenarlarında bulunan servis/acil durum şeritlerini gereksiz yere ihlal ederek trafik güvenliğini tehlikeye sokan sürücülere 40.000 dinar para cezası kesilmektedir. Bu itibarla, konvoy halinde seyahat eden vatandaşlarımızın, konvoydaki araçlardan birinin polis tarafından durdurulması halinde, yollarına devam ederek en yakın park alanında beklemeleri tavsiye edilmektedir.
  • Müsaade edilen alkol oranı 0,2 promil’dir. Bu oranın üzerinde alkollü olan sürücüler tutuklanmaktadır.
  • Sürücüler kırmızı ışıkta geçmesi veya yaya önceliğine riayet etmemesi durumunda, 100.000 ila 120.000 Dinar para, 60 güne kadar hapis ve 9 ay süreyle trafikten men cezasına, kaza durumunda ise 60 güne kadar hapis cezası ve 10 ay süreyle trafikten men cezasına çarptırılmaktadırlar.
  • Araçlarda ilk yardım çantası, üçgen reflektör, çekme halatı ve yedek far ampulü ile reflektörlü yelek bulundurulması zorunludur.
  • Otoyollarda durulması ve araçtan inilmesi kesin olarak yasaktır. Araçtan inilmesi gereken durumlarda reflektörlü yelek giyilmesi gerekmektedir.
  • Hız sınırı, mesken mahalde 50, tali yollarda 80, otoyollarda ise 130 km/h’dir.
  • Sırbistan’ın ilgili yasaları uyarınca, kamu güvenliğinin tehlikeye atıldığı kabul edilen trafik suçlarında, sürücü mahkemeye sevk edilmekte ve hakkında başlatılan adli süreç tamamlanıncaya kadar Sırbistan’dan ayrılmasına imkân verecek pasaport ve seyahat belgesi gibi evrakına el konulmaktadır.
  • Diğer taraftan, 5.000 Dinar’ın üzerindeki para cezalarında ise sürücü mahkemeye sevk edilmektedir. Sürücüler, hatalı solama ve hız sınırının aşılması gibi trafik suçlarında dahi para cezasına dönüştürülmeyen ve 30 günden başlayan hapis cezasına çarptırılmaktadır.

Sırbistan’da trafik kazası yapılması durumunda, sürücülerin en yakın polis karakoluna başvurması gerekmektedir. Kazanın hemen ardından polis ile savcı olay yerine gelerek durumu tespit eder ve kaza hakkında tutanak düzenler. Sözkonusu kazaya sebebiyet veren kişi, savcının talimatı ile tutuklanır ve ilk ifadesi alınır. Tutukluya yanında avukat bulundurması tavsiye edilmektedir. Savcı iddianamesini hazırladıktan sonra duruşmanın yapılabilmesini teminen dosyayı mahkemeye iletir. Mahkeme Başkanı’nın ana duruşmayı yürütecek hâkimi tayininden sonra duruşmanın günü tespit edilir. Tutuklanan yabancılara Sırbistan Mahkemelerince avukat ve tercüman tayin edilmektedir. Yabancının polis ve savcıya vereceği ilk ifadesinde bahsekonu avukat ve yeminli tercüman ücretleri mahkeme tarafından ödenmektedir.

Ölümlü trafik kazasına sebebiyet veren sürücüler hakkında ise 1-10 yıl arasında değişen hapis cezası kararı alınmaktadır. Trafik suçlarından kaynaklanan hapis cezaları kefalete veya başka tür cezaya (ülkede araba kullanma yasağı, para cezası, vb…) dönüştürülmemektedir.

numaralı çağrı merkezine başvurulabilmektedir. Anılan çağrı merkezi Türkçe hizmet vermektedir.

E.T.A Türkiye yol yardımı hizmetlerinden faydalanabilmek için https://www.turkiyeyolyardimi.com/ üye olmanız gerekmektedir. Bunun dışında diğer otomobil kulübü üyelikleri bulunan vatandaşlarımızın da E.T.A Türkiyeyolyardımı hizmetlerinden ücret karşılığı yararlanmaları mümkün olabilmektedir.

13.  Sırbistan Trafik Cezaları

İHLAL EDİLEN KURALCEZA
Emniyet kemerinin takılmaması10,000 Dinar
Çocuğun ön koltukta oturması15,000 – 30,000 Dinar
Hatalı sollama20,000 – 40,000 Dinar
Usulsüz park etme6,000 – 40,000 Dinar
Kırmızı/sarı ışıkta geçme15,000 Dinar’dan 50,000 Dinar’a kadar para cezası veya 30 gün ile 60 gün arası hapis cezası
Yaya geçidinde yaya beklerken kırmızı ışıkta geçme:14 – 45 gün hapis cezası
* 1 Avro yaklaşık 117 Sırp Dinarı’dır.
HIZ SINIRLARININ İHLAL EDİLMESİ
YERLEŞİM YERİ DIŞINDACEZA
20 km/s’e kadar aşılması3,000 – 15,000 Dinar para cezası
21 km/s’ten 40 km/s’e kadar aşılması5,000 -18,000 Dinar para cezası
41 km/s’ten 60 km/s’e kadar aşılması6,000 – 40,000 Dinar para cezası
61 km/s’ten 80 km/s’e kadar aşılması15,000 – 50,000 Dinar para cezası
80 km/s’ten fazla aşılması100,000 – 150,000 Dinar para cezası
YERLEŞİM YERİNDECEZA
10 km/s’e kadar aşılması3,000 – 15,000 Dinar para cezası
11 ila 20 km/s’e kadar aşılması5,000 – 18,000 Dinar para cezası
21 ila 50 km/s’e kadar aşılması6,000 – 40,000 Dinar para cezası
51 ila 70 km/s’e kadar aşılması15,000 – 50,000 Dinar para cezası
70 km/s’ten fazla100,000 – 150,000 Dinar para cezası
* 1 Avro yaklaşık 117 Sırp Dinarı’dır.
  ALKOLLÜ ARAÇ KULLANMA
Kandaki alkol oranıGenelÖzel Sürücü Kategorileri*
0. 2 promil’e kadar10,000 Dinar
0.21 – 0.5 promile’e kadar10,000 Dinar para cezası10,000 Dinar
0.51 – 0.8 promil’e kadar10,000 Dinar’dan 20,000 Dinar’a kadar + 3-12 ay ehliyete el konulmakta10,000 Dinar’dan 20,000 Dinar’a kadar + 3-12 ay ehliyete el konulmakta
0.81 – 1.2 promil’e kadar20,000 Dinar’dan 40,000 Dinar’a kadar + 4-12 ay ehliyete el konulmakta20,000 Dinar’dan 40,000 Dinar’a kadar + 4-12 ay ehliyete el konulmakta
1.21 – 1.6 promil’e kadar100,000 Dinar’dan 120,000 Dinar’a kadar + 8-12 ay ehliyete el konulmakta100,000 Dinar’dan 120,000 Dinar’a kadar + 8-12 ay ehliyete el konulmakta
1.61 – 2 promil’e kadar100,000 Dinar’dan 120,000 Dinar’a kadar + 8-12 ay ehliyete el konulmakta100,000 Dinar’dan 120,000 Dinar’a kadar + 8-12 ay ehliyete el konulmakta
0.2%’den fazla120,000 – 140,000, 30 – 60 gün hapis cezası + 9-12 ay ehliyete el konulmakta120,000 – 140,000, 30 – 60 gün hapis cezası + 9-12 ay ehliyete el konulmakta
* 1 Avro yaklaşık 117 Sırp Dinarı’dır.

14. Hava Durumu ve İklim

  • İklim: Sırbistan, kara iklimine sahiptir, bu nedenle kışlar soğuk ve karlı, yazlar ise sıcak geçmektedir. Seyahatiniz sırasında hava durumu tahminlerine göz atarak hazırlığınızı yapın.

15. SIRBİSTAN OTOBAN ÜCRETLERİ

Yolculuk sırasında bu temel noktaları göz önünde bulundurarak Sırbistan’da güvenli ve keyifli bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Şimdiden tüm Yolcularımıza hayırlı yolculuklar dileriz.

Haber: Hazırlayan Sezai Koç – (Silayolu.com)

Silayolu.com internet sitesinde paylaşılan haberlerin, kaynak linki verilmeden başka platformlarda paylaşılmasının veya video habercilikte kullanılmasının hukuki bir suç olduğunu hatırlatır! Bu uyarıyı dikkate almayan kişi ve kurumlar hakkında hukuki süreç başlatılacağını ifade etmek isteriz.

En az 10 karakter gerekli
Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.