Macaristan’ın, batı Avrupa ile Türkiye’yi birbirine bağlayan yol üzerinde bulunması nedeniyle her yıl birçok vatandaşımız bu ülkeden kara yoluyla transit olarak geçmektedir.

Transit geçiş yapan vatandaşlarımızın çoğunluğunu batı Avrupa ülkelerinde çalışan işçilerimiz ile bu bölge ülkelerinde mal ve yolcu taşıyan otobüs ve TIR kamyonu şoförlerimiz oluşturmaktadır. Sözkonusu yönden ülkemize seyahat eden vatandaşlarımız, Macaristan’a genellikle Avusturya’dan giriş, Sırbistan veya Romanya sınır kapılarından da çıkış yapmaktadırlar.
Yoğun olarak kullanılan bu güzergahta seyahat eden kimi vatandaşlarımızın geçerlilik süresi sona ermiş pasaportlarla yola çıktıkları görülmektedir. Bu durumda pasaportlarının geçerlilik sürelerinin sona erdiğinin Macaristan’dan çıkışta veya Romanya ya da Sırbistan’a girişte fark edilmesi halinde, geçişlerine/girişlerine izin verilmemekte ve vatandaşlarımız yaklaşık 250 kilometrelik yolu geri dönerek,   Budapeşte Büyükelçiliğimizden sadece Türkiye’ye dönüş için geçerli ve 1 ay süreli seyahat belgesi  almak zorunda kalmaktadırlar. Süresi sona ermiş oturum izinleriyle yola çıkan vatandaşlarımız da yine sınır kapılarında çevrilmekte; ancak bu tür sorunlar oturum izni alınan ülke konsolosluklarında çözümlendiğinden kimi zaman 3-4 gün kaybetmekte veya ikamet ettikleri ülkeye dönmek zorunda kalmaktadırlar.

Ülkeye giriş yapılan belli başlı sınır kapıları ile güzergahlar aşağıdadır:

Avusturya – Macaristan

Hegyeshalom, Sopron, Kophaza, ve Rabafüzes. Fertöd Bucsu önerilmemektedir.
Macaristan – Sırbistan

Röszke, Tompa
Macaristan – Romanya

Nagylak, Battonya, Gyula ve Artand.
Avusturya üzerinden gelerek Hegyeshalom veya diğer kapılardan Macaristan’a giriş yapacak vatandaşlarımızın, M1 otoyolunu izleyerek M5 otoyolu üzerinden Sırbistan sınırına (Macar tarafı Röszke / Sırbistan tarafı Horgos) gitmeleri önerilmektedir. M5 Sırbistan sınırına kadar otoyola dönüştürülmüştür. Öte yandan ilgili Macar makamları, Macaristan-Sırbistan sınırında iki kapı bulunduğunu, otoyol çıkışı üzerinde bulunan Röszke sınır kapısının çok yoğun olduğunu ve yığılmaların önlenebilmesi için vatandaşlarımızın Tompa sınır kapısını göz ardı etmemelerini önemle vurgulamaktadırlar.