İşin eğlenme ve dinlenme tarafı varken, bir de sıkıntılı olabilecek birçok tarafından düşünmek zorundayız. Bu bağlamda en önemli olan işlerden biri de sağlık hizmetleridir.
Almanya yasal sigortalıların, Avrupa Birliği ülkeleri dışında Avrupa sağlık sigorta kartı ile sağlık yardımı alabilecekleri başlıca ülkeler şunlardır: İsviçre, Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, Kuzey Makedonya, Sırbistan, Karadağ.
İkili anlaşmanın olduğu ama, Avrupa Sağlık sigorta kartının yerine geçen evraklar: B/H6 Bosna-Hersek, TN/A 11 Tunus, T/A 11 Türkiye.
Türkiye´ye karayolu ile gidecek olan sigortalılarımızın veya yasal sağlık sigorta kapsamı dahilinde üye olan şahısların acil sağlık hizmet alma hakları bulunmaktadır. Almanya ile birebir veya AB üzerinden taraf olarak anlaşması olan bütün ülkelerde ilgili ülkenin hizmet verme mevzuatına göre o ülkelerde elinizdeki Avrupa Sağlık sigorta kartı üzerinden acil sağlık yardımı alabilirsiniz.
Türkiye için, yani turistlik amaçlı gezilerde gerekli olan sağlık yardım belgesinin adı T/A 11 dır.
Sıklıkla yapmış olduğumuz hataların başında, Türkiye için Sağlık yardım belgenizi almayı unuttuysanız, ne yapabilirsiniz?
1. Bizim kendi sigortalılarımız için Meine AOK Willkommen bei „Meine AOK“ adresi üzerinde
kayıt işleviniz var ise, o vakit posta kutunuz üzerinde sağlık yardım belgesi talep edebilirsiniz.
Bu işlev en kolay ve sıkıntısız olan bir yoldur.
2. SGK´ya bireysel olarak başvurabilir ve onların üzerinden sağlık yardım belgesi talep işlemini
yaptırabilirsiniz. Bu işlevin online ortamda çabuk sonuç vermesi için sigortalı olduğunuz
kurumun E-posta adresini SGK´ya belirtmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.
3. Kendi sigorta kurumunuz ile iletişime geçip, evrak talebinde bulunabilirsiniz. Biz kişisel verilerin korunması kanunu dahilinde
Almanya´da adresinize gönderebiliriz.
Türkiye´de evrak işlevi ve hizmet alımı ile ilgili teknik bilgiler: Hak sahibi Türkiye´de sağlık yardımlarından yararlanabilmek için bu belge ile SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu´nun bölgesel yetkili kurumlarına başvurmalıdır. Oradan YUPASS sistemine kayıt işlevi yapılır ve kendisine kişiye özel bir SGK-Yupass numarası verilir. Bu şekilde hak sahibi bu numara ve vesikalık resminin bulunduğu bir kimlik ile (örneğin pasaport) Sağlık Bakanlığı´na bağlı bir resmi sağlık kuruşlarına doğrudan başvurabilmektedir. Hak sahibi SGK ile sözleşmeli özel sağlık kuruluşuna da başvurabilir. Sözleşmeli özel sağlık tesisinin masrafları SGK ile kararlaştırılan tedavi ücretini en fazla %200 (2024 yılı brüt asgari ücretin 2 katı 17.002 TL x 2 = 34.004 TL) oranında aşabilir. Aradaki bu farkın ve üst sınırı aşan diğer muhtemel masrafların hak sahibi yana hizmet alan kişi tarafından karşılanması gerekir.
T/A 11 belgesi üzerinden alınacak hizmetlerin tanımı ve şekil nasıl olmalıdır?
Alman mevzuatına göre acil hizmet tanımı: Geciktirilemez, tehiri mümkün olmayan tedaviler ve acil sağlık hizmetleri için verilen sağlık yardım belgesidir.Türk mevzuatına göre acil hizmet tanımı: 24 saat içinde tedavi ihtiyacı duyulan durumlar, acil olarak deklare edilmektedir. Aksi taktirde verilen hizmetin karşılığı sigortalıdan talep edilir.
Alınan hizmet karşılığında ek ödemler veya katkı payları var mıdır?
Evet, her ülkenin kendi hizmet mevzuatına göre sunulan sağlık hizmetleri, ek ücret ve katkı payı ödeme yapma zorunluğu vardır. Türkiye´de hizmet verilen yer „ Yeşil hizmet alanı adı altında ise o zaman ilave sağlık ücreti ödemezsiniz!
Türkiye´de katkı payı ve ek ödemenin yapılmadığı hizmet alanları hangileridir?
Yoğun bakımhizmetlerinde, Yanık tedavilerinde, Cerrahi hizmetlerde, Trafik kazalarında, Acil sağlık hizmeti deklare edilebilecek hizmetlerde, Kardiyovasküler cerrahi işlemlerde ilave ücret ödemezsiniz.
Türkiye´de ödenmiş olan ek ödenek ve katkı payı masraflarını geri alabilme mümkün müdür?
Tamamlayıcı ek sigorta yaptırmak kaydıyla, ek ödemeleri ve katkı paylarını ya tamamen veya kısmen en aza indirebilirsiniz. Tamamlayıcı ek sigortayı sizin arzu etmiş olduğunuz bir özel sağlık sigorta kurumundan veya üyesi olmuş olduğunuz kurumun İş birliği içinde olduğu kurum üzerinden yaptırabilirsiniz. Yaptıracağınız tamamlayıcı ek sigorta ile tıbben gerekli görünen bütün sağlık hizmetlerin yanında, Türkiye´den veya bulunmuş olduğunuz diğer ülkelerden Almanya´ya nakil işlevini de bu sayede garanti altına almış olursunuz. Yani Tamamlayıcı ek sigorta yaptırmadan tatile gitmeyin!
Evrak talebi ile ilgili önemli bir bilgi:Şayet SGK veya anlaşmalı SGK-Kurumu T/A 11 belgesi üzerinde hizmet vermiyorsa, o vakit sebebini sorarak ilgili SGK-Müdürlüğüne başvurarak mağduriyetiniz giderilmesi talebinde bulunun. Şayet T/A 11 haricinde kronik rahatsızlığı bulunan kişiler için T/A 12 belgesi getirmeleri isteniyor ise, bu evrak kesinlikle SGK üzerinden A/T 7 belgesi ile istenmelidir. Bu bağlamda buradaki hastalık sigortasının service Email ve posta adresini tedarik etmenizde fayda vardır. İlgili SGK birimi evrak talebini Email ve normal posta adresini üzerinden gerçekleştirebilir. Aksi taktirde normal posta yolu ile Almanya´dan istenilen evrağın Türkiye´ye ilgili SGK birimine ulaşması haftalar almaktadır.
Masrafların denkliği: Verilen tedavinin masraflarını kendiniz cebinizden ödediyseniz o vakit elinizdeki fatura ve diğer evraklarla SGK-Kurumuna giderek, verilen hizmetin SGK´da ki TL cinsinden karşılığının ne kadar olduğunu teyit ettirirseniz o vakit Almanya´daki sigorta kurumunuz o hesap edilen miktarı size ödemek zorundadır. Bu işlevi yapmaz iseniz, o vakit buradaki sağlık sigorta kurumunuz sizin adınıza bu masraf denklik işlevini yapabilir. Elimizdeki bulunan verilere istinaden böyle bir işlev için ön görülen işlem zamanı 3 ila 12 ay arasında değişmektedir.
Doktor raporu alma: Şayet çalışıyor veya işsizlik parası alıyor iseniz, hastalanırsanız, rapor alma durumu meydana gelirse, o zaman SGK ´dan A/T15 ile A/T18 evraklarını tedarik etmeniz durumunda, raporlu geçen sürenin kabul edilmesini kolaylaştırmış olursunuz. İşveren veya İş ajansını raporun alındığı ilk günden itibaren, bilgilendirmeyi unutmayın!
Bu vesile ile şahsım ve kurumum adına herkese sağlık ve güzel bir yaz tatili diliyorum.