Yeniçağ gazetesinin haberinde, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre Kurban Bayramı’ndan sonra  50 bin emeklinin maaşının yatmayacağı bildirildi.

Haberin detaylarında, SGK yaklaşık 16 milyon emeklinin maaşını ödediği, son dönemde EYT (Erken Emeklilik Talepleri) dolayı emekli sayısında artış olması SGK’ın yükünün iyice arttmasına sebep olduğu ve gelir gider dengesindeki bu bozulmadan dolayı yeni tedbirler almak mecburiyetinde kaldığı belirtildi.

Sosyal Güvenlik Denetmenlerinin yaptığı denetimler sonucunda usulsüzlükler yapıldığı belirlenen emeklilerin maaşlarının kesilerek hukuki süreç başlatılıyor. Bu kapsamda 2023 yılında 50 bin emeklinin maaşının kesildiği ve haklarında yaşam işlem başlatıldı.

Öte yandan SGK’nin geliştirdiği sistemle sahte sigortalar da görülebiliyor. Sahte sigortalar, emeklilik prim sayısını tamamlamak isteyen kişilerce sıklıkla kullanılan bir yöntem olarak biliniyor. Buna göre kişiler, herhangi bir işte çalışmadıkları halde kendilerini çalışıyormuş gösterip prim ödeyerek sisteme kayıtlarını gizlice oluşturuyorlar.

Sahte sigortalılığın belirlenmesi durumunda, emekli kişilerin maaşı kesiliyor, önceki ödenen maaşlarının faiziyle beraber geri ödenmesi isteniyor. SGK’ya 30 gün içinde geri ödeme yapılmadığı takdirde yasal işlem başlatılıyor ve icra yoluyla bu para tahsil ediliyor.

Geçen yıl 88.455 sahte sigortalı ve 1533 sahte işyeri tespit edilmiş.