Vatandaşlarımız, yolculuk sırasında gerek duyulabilecek veya kullanılmış eşya olarak tanımlanan kişisel eşyalarını Hırvatistan’a girişte beyan etmek zorunda değillerdir.

Ticarete konu olmayacağı anlaşılan ev araç gereçleri de vergiye tabi değildir.

Kişisel eşya sayılanlar, giysi, temizlik malzemesi, kişisel ziynet eşyası, fotoğraf makinesi ve kamera, diyapozitif ve film projektörü, video kamera/video kayıt cihazı, taşınabilir çalgı aletleri, taşınabilir radyo ve televizyon, daktilo, el hesap makinesi, taşınabilir diz üstü bilgisayarı, dürbün, bebek arabası, özürlü arabası, taşınabilir diyaliz makinesi ve benzeri tıbbi cihazlar ile spor teçhizatıdır (kamp çadırı, balıkçılık ve dağcılık ile dalgıç donanımı, spor amaçlı silah, bisiklet, 5.5 metreden kısa kano-kayak, tenis raketi, sörf tahtası ve golf donanımı). Her tür silahın ülkeye giriş sırasında mutlak surette görevlilere beyan edilmesi, ilgili belgelerinin sunulması ve silah ruhsatlarının hazır bulundurulması gerekmektedir.

 

Yolcu beraberinde ayrıca, kişi başına en fazla 1 karton sigara, 1 litre yüksek alkollü içki, 2 litre likör veya köpüklü şarap, 2 litre masa şarabı, 50 gram parfüm ve 250 mililitre “eau de toilette” ile kişisel kullanıma yetecek miktarda ilaç bulundurulabilmektedir (18 yaşından küçük çocukların alkol ve sigara hakları bulunmamaktadır). Uyuşturucu kapsamında kabul edilen bir ilaç bulundurulması halinde mutlaka doktor reçetesinin taşınması gerekmektedir (Sadece bir aylık kullanım için ilaç bulundurabilirler).

Yukarıda sayılan miktarlar aşıldığı takdirde, gümrük vergisi ödenmesi talep edilmekte, bunların araçlarda saklanmış halde bulunması durumunda ise kaçakçılık sayılarak, ceza uygulanmaktadır.

Yolcu beraberinde canlı hayvan taşınması halinde, uluslararası sağlık sertifikası veya veteriner sertifikası bulundurulması zorunludur.

Gıda ürünleri de, AB ülkeleri haricindeki ülkelerden gelen kişilerin getirdikleri gıda ürünleri sağlık müfettişinin kontrolünden sonra Hırvatistan’a sokulabilmektedir. Et, süt gibi hayvansal ürünlerin taşınması halinde ise veteriner kontrolünden geçtiğini belirten bir belge bulundurulması zorunlu olup, herhalükarda Hırvatistan’a girişte tekrar veteriner kontrolüne sokulmaktadır (sınır 10 kg’dır).

Ülkeye sokulmasına izin verilen yabancı para miktarında sınırlama olmamasına mukabil, vatandaşlarımızın üzerlerinde toplam değeri 10.000 Euro’yu aşan değerli eşya (altın, mücevher v.b.), çek ve nakit para bulundurmamaları veya bulundurdukları takdirde, Hırvatistan’a girişte gümrük memuruna mutlaka yazılı olarak beyan etmeleri gerekmektedir.

Geçmiş yıllarda, Hırvatistan’dan transit geçişleri sırasında yanlarında taşıdıkları dikkat çekici miktardaki ziynet eşyasına el konulan vatandaşlarımız olmuştur. Büyükelçiliğimiz aracılığıyla yapılan itirazlara rağmen, vatandaşlarımız altınlarını geri alamamışlardır.

Öte yandan geçmiş yıllarda olağan sınır/gümrük kontrolleri yapan Hırvat yetkililerle bu konuda tartışmaya giren bazı vatandaşlarımızın çeşitli cezalara çarptırıldığı görülmüş olup, vatandaşlarımızın yerel mevzuat çerçevesinde yapılan kontrollere saygı göstermeleri önem arzetmektedir.