AİHM’den Sırbistan’a ‘Mülkiyet Hakkı’ Cezası: 21 Yıllık Gurbetçi Davası Emsal Kararla Sonuçlandı.Sırbistan’nın El Koyduğu 39,500 € Faiziyle Geri Ödenecek
AİHM’den Sıla Yolu’nu kullanan gurbetçileri yakından ilgilendiren emsal bir karar çıktı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM) geldi. 21 yıl önce Sırbistan gümrüğünde beyan etmediği parasına el konulan bir kişinin davasında AİHM, Sırbistan’ı haksız buldu ve el konulan 39.500 Euro’nun yasal faiziyle birlikte iadesine hükmetti.
Sırbistan’ın gümrük kapıları, her yaz yüz binlerce gurbetçinin geçiş güzergahı üzerinde bulunuyor. Bu nedenle sınır kapılarında yaşanan her gelişme, özellikle de para beyanı ve mülkiyet hakkı ihlalleri konuları, Sıla Yolu yolcuları için büyük önem taşıyor.
21 Yıl Süren Mücadele Emsal Karar İle Sonuçlandı
Rifat Prença isimli vatandaşın 2003 yılında Sırbistan’a giriş yaparken yanında taşıdığı nakit paraya gümrük memurlarınca el konulmasıyla başlayan hukuk mücadelesi, tam 21 yıl sonra AİHM kararıyla sonuçlandı.
Strasbourg’daki mahkeme, Sırbistan’ın bu el koyma işleminin orantısız olduğu ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin mülkiyet hakkını düzenleyen maddesini ihlal ettiği sonucuna vardı.
Gurbetçileri yakından ilgilendiren karar: AİHM, “Devletin el koyma tedbiri, kamu yararı ile bireysel haklar arasındaki adil dengeyi sağlamamıştır” diyerek, yüksek miktarda nakit paraya tamamen el konulmasının aşırı ve orantısız bir müdahale olduğuna dikkat çekti.
40 Bin Euro’ya Yakın Para İade Edilecek
AİHM, Sırbistan hükümetinin davacıya el konulan 39.500 Euro’yu ve ayrıca yasal faizlerini ödemesine karar verdi. Bu karar, gurbetçilerin sıkça karşılaştığı “beyan sınırı aşımı” durumlarında uygulanan cezaların orantılı olması gerektiği yönünde emsal teşkil ediyor.
Bu karar özellikle Avrupa ülkelerinde, gümrükte paralarına el konulan diğer gurbetçilere yeni bir hukuk yolu açabileceğini gösteriyor.
Güncel Gümrük Kuralları ve Ortaya Çıkabilecek Risklere Dikkat
Davaya konu olan olayda, Rifat Prença’nın eşofmanının bel kısmına gizlediği 49.500 Euro nakit parayla yakalandığı ve o dönem yürürlükte olan 2.000 Euro beyansız çıkarma sınırını aştığı ortaya çıkmıştı.
Bu olayla birlikte güncel gümrük kurallarını bir kez daha hatırlatmakta fayda var.
AİHM’in 21 yıl sonra verdiği bu karar, hukuki süreçlerin uzun ve zorlu olabileceğini gösterse de, gümrükte uygulanan orantısız cezalara karşı hak arama yolunun her zaman açık olduğunu teyit etti.
Haber: Silayolu.com – Sezai Koç
1
BULGARİSTAN 1 OCAK TAN İTİBAREN EURO YA GEÇİYOR
6342 kez okundu
2
Anuga Köln’de kapılarını açıyor
6160 kez okundu
3
AfD, Vatandaşlık Parası Alanlara Çalışma Zorunluluğu Getirmeyi Planlıyor
6075 kez okundu
4
Aşırı yüke para cezası var
4858 kez okundu
5
Hollanda’daki bankalar: Siber saldırı tehdidine karşı evinizde nakit para bulundurun çağrısı yaptı!
3630 kez okundu