SılaYolu Türk Otomobil Kulübü yöneticilerinden ‘Sezai Koç’ Yaz sezonu dolayısıyla gümrük kapılarında aşırı kuyrukların oluştuğuna dikkat çekerken , Gümrük Kapılarının “çile kapıları” olmaması konusunda yetkililere seslendi.

 

SılaYolu Türk Otomobil Kulübü yöneticilerinden ‘Sezai Koç’ Yaz sezonu dolayısıyla gümrük kapılarında aşırı kuyrukların oluştuğuna dikkat çekerken , Gümrük Kapılarının “çile kapıları” olmaması konusunda yetkililere seslendi.

Sezai Koç Yaptığı açıklamasında; “1961 yılında ülkemizden Avrupa ülkelerine başlayan işçi göçü ile bugün Batı Avrupa ülkelerinde yaşayan insanlarımızın sayısı 5 milyonu aşmıştır. Bu insanlarımız tatillerini geçirmek üzere yaz sezonunda çoğunlukla karayoluyla 2-3 bin Km’lik yolu kat ederek ve 5-6 gümrük geçerek Türkiye’ye ulaşmaktadırlar. Son aylarda hem gidişte hem dönüşte ‘ Gümrük kapılarındaki yığılmaların bugüne kadar görülmemiş boyuta ulaştığını görmekteyiz..dedi

SılaYolu Türk Otomobil Kulübü yöneticilerinden ‘Sezai Koç’ Sözlerine şöyle devam etti. “Yurtdışından gelen bazı gurbetçi vatandaşlarımızla bizzat yaptığımız görüşmelerde Kapıkule Gümrük kapısında 10 saate kadar bekleyenler olduğunu söylediler. Bu büyük bir çiledir. Alınan onca önlemlere rağmen ‘ Gurbetçiler bu yaşananların nereden kaynaklandığını, yetkililerin neden daha fazla gerekli tedbirleri almadıklarını soruyorlar” Geçtiğimiz yıl başlatılan ‘Ön beyan uygulaması tıkır tıkır işledi, ancak bu yıl malesef ,gurbetçilerden aldığımız bilgilerde ‘Ön Beyan uygulamasının bir faydasının olmadığı yönünde kanaatler var. Bunlar neyse gerekli tedbirler alınmalı ‘ Artık Gümrük kapıları çile kapısı olmaktan çıkmalı! şeklinde konuştu.

Sezai Koç, bazı yolcuların dile getirdikleri şikâyetleri ise şöyle sıraladı;

Gümrüklerde organize yetersizliği.Yönlendirme olmayışı veya yetersiz oluşu.Kolaylık sağlanması için Bulgaristan yetkilileri ile görüşülüp gerekli tedbirler alınmalı.Aşırı kalabalık olduğu durumlarda gümrük sahasını organize edecek, yol gösterecek ayrıca görevliler bulundurulmalı.İdare Personel yetersizliği Önceki Yıllarda aldığımız bilgilerde 26 bilgisayar çalışıyordu giriş yolcu da şimdi ise 10 bilgisayar çalışıyor. Burdada bilgisayarları kullanacak yeterli personalin olmadığı kanati oluşuyor. Yeterli Peronların açık olmaması Ön Beyan uygulamasında ‘ Sistem doğru, uygulama eksik, yanlış. Ön beyan sisteminin sürekli arıza yapması, Plaka okuma sistemi 2009 senesinden beri var. Ancak burda da uygulamada eksikliklerin olduğu ortada . Taşıt okuma sistemi getirilecek deniliyor, Taşıt okuma sistemide plaka okuma sistemi gibi benzer bir uygulama umarız daha hatasız olur.En büyük sıkıntı ise Edirne yolunda gurbetçilerin 35 derece sıcaklıkta kuyruklarda beklerken ihtiyaçlarını giderecek bir yerin olmaması.

Haber: Mehmet Çiftçi

SilaYolu.com