Vatandaşlarımız yanlarında bulundurdukları 10.000 Avro veya üstü nakit parayı (veya muadili yabancı parayı, ya da değerli ziynet eşyasını (altın vb.) sınır kapılarındaki görevlilere beyan etmek zorundadır.

Kişisel kullanım için alınmış olan ve Slovenya’da gümrükten muaf tutulan sigara, alkol ve parfüm ürünlerinin miktarında sınırlama bulunmakta, kişisel eşyanın gümrükte sözlü beyanı yeterli sayılmakta, hayvan, bitki, ilaç, narkotik ürünler ve silahlara ilişkin olarak özel düzenlemeler uygulanmaktadır.

Slovenya’da daimi veya geçici ikameti bulunmayan vatandaşlarımızca Slovenya’da satın alınan ve Slovenya’dan çıkarılacak olan (alkol, tütün ve madeni yağlar dışındaki) eşyanın KDV’sinin geri alınması mümkündür. Bunun için, bir gün içinde bir alışveriş merkezinden alınan toplam fatura tutarının 50 Avro’yu aşmış olması, faturanın yanı sıra satıcı tarafından düzenlenmiş bir DDV-VP formunun temin edilmiş olması ve eşyanın Slovenya içinde kullanılmamış olması gerekmektedir.

Diğer taraftan, transit geçiş yapılıyor olsa bile, gümrüğe tabi mallar için bildirimde bulunulması ve sözkonusu malların orijinal faturalarının gümrük görevlilerine ibraz edilmesi gerekmektedir.

Yukarıdaki konularda detaylı bilgiye Slovenya Gümrük İdaresi’nin, İngilizce olarak düzenlenmiş, aşağıda adresi kayıtlı internet sayfasından ulaşılması mümkündür.

“http://www.carina.gov.si/en/”