Türkiye’ye bir tanıdığın arabasıyla seyahat etmeyi planlayan vatandaşlarımız bu haberi mutlaka okuyun!
Vekaletname gereklilikleri, gerekli evraklar ve uyulması gereken kurallar hakkında bilmeniz gereken tüm bilgiler hepsi bu haberde…
İzin sezonu yaklaştıkça, Avrupa’dan Türkiye’ye arabayla gitmek isteyenler yol planlamalarını ve hazırlıklarını yapmaya başladılar. Bunun yanında başkasına ait aracıyla gitmek isteyenler için en önemli şeylerden biri vekalet belgesi. Bu belgeyi almadan Türkiye’ye girmek, sınırda beklemelere ve hatta araca el konulmasına yol açabilir.
Peki, kimler Vekalet verebilir?
Vekalet verilen kişinin aracı Türkiye’ye götürebilmesi için, hem arabanın sahibi hem de vekaleti alan kişinin Türkiye dışında yaşaması ve son 1 senede en az 185 günü yurt dışında geçirmesi lazım. Bu sürenin hiç kesintisiz olması gerekmiyor; farklı zamanlarda yapılan giriş çıkışlar da bu hesaba katılıyor.
Bir vekalet nasıl olmalı dersiniz?
Vekaletiniz noterden onaylı olmalı, dil konusunda Türkçe düzenlenmiş olmalı.
Eğer yabancı dilde bir vekaletiniz varsa, bu mutlaka Türkçe’ye çevrilmiş ve ardından onaylanmış olmalı.
Gümrükte vekaletin aslı şart; fotokopi veya dijital kopyalar ne yazık ki geçerli değil.
Peki, hangi vekaletler geçerli?
Konsolosluk, elçilik veya noterden onaylı belgeler.
Araç sahibi ve vekilin beraberce gümrükte imzaladığı belgeler.
Ülkenin yetkili kurumlarınca onaylanmış vekaletler.
Uluslararası Tur İttifakı (AİT) ve Otomobil Federasyonu (FIA) üyesi ülkelerin araba kurumlarınca çıkarılan belgeler.
Kiralık arabalar için kira sözleşmeleri (rent a car araçları için)
Aracı kimler kullanabilir?
Türkiye’ye özel izinle gelen aracı, sadece Vekalet verilen kişi kullanabilir. Arabanın gümrükte pasaportuna kayıt yapıldığı kişi dışında, kimse kullanamaz. Araç sahibi, sadece vekalet alan kişinin yanında durduğu zaman aracı kullanabilir.
Birinci dereceden akraba olanlar için şöyle geçerli:
Fakat bir farklı durum var: Eğer eşi, annesi, babası ve çocukları yurt dışında yaşıyorsa, aracı tek başlarına da sürebilirler. Bu durumda, vekalet verilen kişinin arabada olmasına gerek yoktur.
Park halindeki araç hiç bir şekilde kullanılamaz.
Araba sahibi yurt dışına gittikten sonra, Türkiye’de duran araba sadece park halinde bekleyebilir. Bu durumda, hiç kimse, akrabalar dahi olsa, arabayı hareket ettiremez ve hiç kimse arabayı kullanamaz.
Şirket aracıyla giriş yapmak
Yurt dışında olan bir şirketin üzerine kayıtlı araçlar, sadece o şirketin yurt dışında yaşayan elemanları ya da ortakları tarafından Türkiye’ye getirilebilir.
Gümrük işlerini kolaylaştıran düzenleme
Türkiye’ye girmeden önce, Taşıt Ön Bildirim Uygulaması sayesinde sürücüler telefon veya bilgisayardan araç bilgilerini önceden girebilir ön beyanda bulunabilir. Bu uygulama, gümrükteki işleri çok daha hızlı hale getirmektedir.
Haber: Silayolu.com – Sezai Koç
Foto: Aİ Adope Express
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.