Sıla Yolu’nun en rahat ülkesi diyebileceğimiz AUSTURYA, da  yollar ve doğa muhteşem. Yolculuk keyif verici.Yer yer yol bakım çalışmaları var.

 

Özelliklede Almanya’dan Linz, Passau istikametinde gidenler yol çalışmalarına dikkate etmeleri gerekiyor.Avusturya Otomobil Kulübü’nün (ÖAMTC) www.oeamtc.at adlı internet sitesi otoyollardaki trafik akışı hakkında güncel bilgi veriyor.

İNŞAAT ÇALIŞMALARINA DİKKAT.

Almanya ‘ Würzburg-Nürnberg-Regensburg-Passau istikametinde yol çalışmaları yapılmakta ve yol zaman zaman tek şeride düşmekte , burda dikkatli olmakta fayda var.

Diğer yandan Avusturya ^ya linz passau istikameti gitmek isteyenlerde yazın uzun beklemelere hazırlıklı olmaları gerekiyor. Zira bu sene Avusturya yol inşaatlarıyla sabırları taşırabilir.Bu istikamette, Yine Passau – Linz- Viyana- Budapeşte istikametinde zaman zaman aralıklara yol çalışmaları ve Köprü çalışmaları yapılıyor.Bu istikamette yığılmalara dikkat etmeli ve şimdiden uzun kuyruklara hazırlıklı olmak gerekiyor.

Avusturya’dan iki güzergah var: Salzburg ve Villach üzerinden Slovenya’nın başkenti Ljubljana’ya giden A8–A10 ve A2 otoyolu, diğeri ise Nürnberg, Regensburg, Passau, Graz üzerinden Slovenya’nın Maribor kentini takip eden A3–A8 ve A9 otoyolu. İkinci yolu tercih edenler Slovenya’yı çok kısa sürede geçiyor. Avusturya’da tüneller özellikle dikkat edilmesi gereken noktalar. Gelişli gidişli tünellerde temkinli araç kullanılmasında fayda var. Bu istikamet üzerinde yine Graz – Maribor istikameti ve Salzburg -Villach üzerinden Slovenya’nın başkenti Ljubljana’  A8–A10 ve A2 otoyolunda zaman zaman yol çalışmalarına dikkat etmek gerekiyor.

Avusturya – Macaristan güzergahını tercih etmek isteyenler, Viyana- Budapeşte istikametini takip etmeliler.

Slovenya ve Hırvatistan üzerinden Sırbistan’a girmek isteyenler, Villach, Ljublijana veya Graz, Maribor istikametini takip etmek zorunda. Bu yolu tercih edenler, Hırvatistan, yani Zagreb üzerinden Sırbistan’a giriş yapabilirler.

Macaristan üzerinden gidmek” isteyenler ise, Avusturya’da Viyana istikametini takip etmeli. Viyana’ya gelmeden önce zaten Budapeşte’yi gösteren tabelalar var. Budapeşte’yi takip edenler, Macaristan üzerinden Sırbistan’a giriş yapacaklardır.

VİNYETE ZAM GELDİ

Avusturya’da Vinyetsiz otobanı kullanmanın cezası ağır. Avusturya için Alman Otomobil Kulübü ADAC’den veya Almanya’da otoban üzerindeki benzin istasyonlarından vinyet alabilirsiniz.

En son vinyet alma imkanı ise Bad Reichenhall sınır kapısı. Burada vinyet ve reflektörlü yelek satılıyor.Genelde 10 günlük vinyet almayı tercih eden Avrupalı Türkler 8.70 euro ödemek zorunda. 2 aylık vinyet ise 25.30 euroya satılıyor. Radarla yapılan hız kontrolleri yine geçen yılki gibi. Sık sık sabit radarlar bulunuyor.Özellikle Köprü üzerlerinde ki Radarlara dikkat etmekte fayda var. Avusturya’da Radarlar arkadan da çekiyor.

CEZASI YÜKSEK

AVUSTURYA vinyetlerini aracınızın sol tarafına görülebilecek şekilde yapıştırmanız gerekiyor. 10 günlük Vinyetler satın alırken size delinerek veriliyor. Vinyet söküldükten sonra bir geçerliliği kalmıyor. Vinyetiniz olmadan yakalandığınız zaman hem ceza ödüyorsunuz hem de hakkınızda yasal işlem başlatılıyor. Vinyetsiz yakalanmanın cezası 120 euro.

TÜNELLER ÜCRETLİ
Avusturya aynı zamanda bir tüneller ülkesi. Tauern ve Karawanken tünelleri ücretli. Ücret gişelerde alınıyor. Karawanken geçiş ücreti otomobiller için 7 Euro. Tauern Tüneli 11 Euro. Tünel ücreti ödemek istemeyenler Macaristan güzergahını tercih ediyor.

Aşağıdaki Tuneller ücrete tabiler.

 

Almanya’dan Nürnberg istikametinden gelip de A9 numaralı otobanda Slovenya’ya doğru ilerleyenler, “Bosruck Tüneli’nde” 5,00 euro, bir de “Gleinalm Tüneli’nde” 8,50 euro otoban ücreti ödeniyor. Bu ücretler dönüş yolu için de aynen geçerli. Gidiş yolunda önce 5.5 kilometre uzunluğundaki Bosruck Tüneli, ardından 8.3 kilometrelik Gleinalm Tüneli geliyor. Dönüşte ise önce Gleinalm’de 8,50 euro ödendikten sonra, Bosruck’ta 5,00 euro veriliyor. Diğer tüneller olan Tauern Tüneli için 11,00 euro, Karawanken Tüneli içinse 7,00 euro ödenmek zorunda. Tünel ücretlere tek yön içindir. Tünellerde hız sınırının 80 ve 100 km olduğunu hatırlatmakta fayda var. Tüneller zaman zaman bakım çalışması dolayısıyla gelişli gidişli şekle dönüştürülebiliyor. Tünellere girmeden önce ışıklarda bekletilmeye de hazırlıklı olun. Hız yapmamaya da özen gösterin.

AVUSTURYA GÜVENLİ BİR ÜLKE

AVUSTURYA’DA otobanlar yer yer tünel inşaatları ve genel onarım çalışmaları bu yıl oldukca fazla olsa da AVUSTURYA genel olarak güvenli bir ülke.Avusturya’ya giriş yaptıktan sonra yola Macaristan üzerinden mi yoksa Slovenya üzerinden mi devam edileceği sizin tercihinize bağlı.

REFLEKTÖRE VE RADARLARA DİKKAT

AVUSTURYA’DA otoyollarda hız sınırı 130 km olarak belirlenmiş. Şehir içlerindeki hız sınırı 50, şehir dışındaki hız sınırı ise 100 km. Otoyollarda aracınızı terketmeden evvel reflektörlü yelek giymek mecburiyetindesiniz.Aracı emniyet şeridine çekip araçtan inmeniz durumunda mutlaka reflektörlü yelek giymek zorundasınız. Yolda araçtan inen herkesin reflektörlü yelek giymesi zorunlu. Polis aracınızda reflektörlü yelek olup olmadığını kontrol edebiliyor. Araçta reflektörlü yelek bulundurmak, SILA YOLU  üzerindeki tüm ülkelerde mecburi. Eğer aracınızda reflektörlü yelek yoksa,cezası 14 Euro. Vinyet Noktalarında satılan yelekler 9,90 Euro. Avusturya 25 euroyu geçen trafik cezalarını yaşadığınız ülkeye gönderiyor.

AMBULANSA YOL AÇIN

OTOBANLARDA meydana gelen kazalarda ilkyardım ekiplerinin olay yerine hızlı gidebilmesi için alışık olduğumuz “yol verme” düzeni Avusturya’da   1 Ocak 2012 tarihinde yasalaştı.

Avusturya’da kurtarma ekiplerinin hızla olay yerine ulaşması için orta şeridin açık tutulması gerekiyor. Yeni yasaya göre otoban tıkanır tıkanmaz, soldaki sürücülerin en sola, sağ şeritteki sürücülerin emniyet şeridine geçerek, orta şeridi açık tutması şart.

 

Vinyet fiyatları

10 günlük: 8,70 Euro
2 aylık: 25,30 Euro

Benzin fiyatları

Süper benzin:1,26  – 1,36  Euro

Önemli telefonlar

Araç arızasında Avusturya Otomobil Kulübü ÖAMTC. Tel: 120.

Viyana Büyükelçiliği: 0043-1-505 73 38
Viyana Başkonsolosluğu: 0043-1-5052510
Salzburg Başkonsolosluğu: 0043-662-44 21 20 veya 44 21 33
Bregenz Başkonsolosluğu: 0043-5574-42083
Polis: 112
İlkyardım: 144

SilaYolu.com
Kaynak olarak gösterilmeden yayınlanması yasaktır