ADIM ADIM SILAYOLU’NUN  2 inci BÖLÜMÜ OLAN  SLOVENYA  İLE YAZI DİZİMİZ DEVAM EDİYOR

 

AVUSTURYA’DAN  YOLA  DEVAM  EDEN  EKİBİMİZ  SLOVENYA DA YOLCULUĞUNA DEVAM EDİYOR.

Slovenya’da farları gündüz de açık tutun

Slovenya boydan boya otoban. Yollar yeni ve bakımlı. Farlar gündüz de açık tutulmak zorunda. Vinyet almayı sakın unutmayın. Vinyetsiz otobanda seyretmenin cezası 300 Euro. Ceza hemen ödenirse, 150 Euro.

İKİ milyon nüfuslu Slovenya, Schengen üyesi. Avusturya’dan giriş ve çıkışlarda gümrük ya da pasaport kontrolleri yok. Villach’tan girişte sınırda denetlemeler yapılıyor. 190 km’lik bir yol olan Slovenya güzergahı, boydan boya otoban. Yolculuk 2, 2.5 saat sürüyor. Yollar bakımlı. Yol kenarlarında tuvaletleri temiz modern dinlenme tesisleri var. Bir kahve molası vererek, biraz hareket etmenizi tavsiye ederiz. Tatilin Yolculukta başladığını unutmayın.

Far ve vinyet

Slovenya’da ani hava değişikliği yüzünden farlar gündüz de açık tutulmak zorunda. Aksi taktirde polis durdurup ceza kesiyor. Slovenya’da otoyollar ücretli ve mutlaka vinyet almak gerekiyor. Slovenya vinyetini Avusturya’da benzin istasyonlarında veya Alman Otomobil Kulübü (ADAC) üzerinden önceden satın almak mümkün. Vinyeti  aracın içinden ön camın sol üst köşesine iyice yapıştırmak gerekiyor. Vinyeti cama yapıştırmayan sürücüler, vinyet almamış sayılıyor. Polis veya otabanları işleten DARS şirketinin elemanları, otobanda seyreden araçları her yerde durdurup vinyet kontrolü yapabiliyor. Vinyetsiz otobanda araç kullanmanın cezası 300 Euro. Ancak para cezası 8 gün içinde ödenirse, ceza miktarı yarıya iniyor.

Bu durumda 150 euro para cezası ödemeniz gerekiyor. Cezaya itiraz edilmesi ve mahkemeye gidilmesi durumunda, para cezası 800 Euro’ya kadar çıkıyor. Bir haftalık vinyet ücreti 15 Euro. Aylık 30 Euro.

Cezalar ağır

Slovenya otobanlarında da sıkı radar kontrolleri var. Villach’tan Slovenya’ya girdikten daha 5 km sonra, ilk sabit radar uyarısı geliyor. Bunu yol boyunca başka radar uyarıları izliyor. Sabit radarların yanında trafik polisi yol kenarında kuytu yerlere kurduğu radarla hız kontrolü yapıyor. Ayrıca sivil polis aracı içindeki radarla öndeki araç bir süre takip edilerek, hız ölçümü yapılıyor. Polis cezayı hemen yolda kesiyor ve para tahsil edebiliyor. Cezanın anında polise ödenmesi durumunda, ceza miktarında yüzde 50 indirim uygulanıyor. Fakat indirime rağmen para cezaları yüksek. Ceza hemen ödenmezse, polis belgelere el koyuyor. Ölüm ya da yaralanmayla sonuçlanan ağır trafik kazalarında sürücü nöbetçi hakim karşısına çıkıyor.

“Gündüz farları açık tutmamanın cezası 40 Euro. Emniyet kemeri takmamanın cezası 120 Euro. Otobanda araç dışına çıkıldığında, fosforlu yelek giymemenin cezası 200 Euro. Çocuk koltuğu bulundurmamanın cezası  200 Euro. İlk yardım çantası, uyarı üçgeni ve bir kutu ampül bulundurmamanın cezası 100 Euro. Sürücü cezayı hemen öderse, bu cezaların yarısı kesiliyor.”  

Schengen’e dahil olmayan AB ülkelerinde geçici veya sürekli ikameti bulunan vatandaşlarımız ise ayrıca vize almadan Slovenya’dan 5 gün içerisinde transit geçme hakkına sahiptir.

YOLA ÇIKMADAN ÖNCE BELGELERİNİZİ KONTROL EDİNİZ!

PASAPORT SÜRELERİNE DİKKAT !

Pasaportunuzun geçerlilik süresini ve oturma izinlerinizi kontrol edin.

Zamanı geçmiş Veya geçerlilik süresi  6 aydan daha az kalmış pasaportlarla yola çıkmayın.

Aksi taktirde sınırlardan geri Cevrilirsiniz.

SİGORTA KARTINA DİKKAT !

GRÜNE KARTI DENİLEN YEŞİL SİGORTA KARTINI MUTLAKA YANINIZA ALINIZ.

AKSİ TAKDİRDE ARACINIZI ÖZEL SİGORTA ETTİRMEK ZORUNDA KALIRSINIZ

VEKALETİ UNUTMAYIN !

ARAC BİR BAŞKASINA AİT İSE  NOTERDEN VEYA KONSOLOSLUKTAN TASTİKLİ BİR VEKALET ALIN EĞER ÜYESİ İSENİZ  ADAC den de  ARAÇ VEKALETİ ALABİLİRSİNİZ:

Yol Güzergahı ve Sınır Kapıları

Seyahatlerini karayoluyla yaparken Slovenya’dan geçmek isteyen vatandaşlarımızın kullanabilecekleri güzergâhlar aşağıda sunulmuştur:

Avusturya-Slovenya-Hırvatistan Güzergahları:

a) Villach- Karavanke- Lübliyana- Novo Mesto- Obrezje Sınır Kapısı- Bregana Sınır Kapısı- Zagreb.

b) Graz- Sentilj Sınır Kapısı- Maribor – Gruskovje Sınır Kapısı- Macelj Sınır Kapısı- Zagreb.

İtalya- Slovenya- Hırvatistan Güzergahları:

a) Venedik veya Trieste- Fernetici Sınır Kapısı- Sezana Sınır Kapısı- Postojna- Lübliyana- Novo Mesto- Obrezje Sınır Kapısı- Bregana Sınır Kapısı- Zagreb.

b) Udine- Gorizia Sınır Kapısı- Novo Gorica Sınır Kapısı- Ajdovscina- Postojna- Lübliyana- Novo Mesto- Obrezje Sınır Kapısı- Bregana Sınır Kapısı- Zagreb.

Hız Sınırları:

Slovenya’da hız sınırı meskûn mahallerde 50, şehirlerarası yollarda 90, karayolunda 100, otoyolda 130 km.dir.

Aşırı hız dolayısıyla kesilen cezaların miktarı hız aşımının şehir içinde, şehir dışında, çevre yolu ve otoyollarda olmasına ve aşılan km’ye göre değişmekte ve 1.200 Euro’ya kadar ulaşmaktadır.

Gümrük

Vatandaşlarımız yanlarında bulundurdukları 10.000 Euro veya üstü nakit parayı veya muadili yabancı parayı, ya da değerli ziynet eşyasını (altın vb.) sınır kapılarındaki görevlilere beyan etmek zorundadır.

Slovenya’da gümrükten muaf tutulacak olan sigara, alkol ve parfüm ürünlerinin miktarında sınırlama bulunmakta ve bunlar için sözlü beyan yeterli sayılmaktadır. Hayvan, bitki, ilaç, narkotik ürünler ve silahlara ilişkin olarak ise özel düzenlemeler mevcuttur.

Yararlı Telefonlar ve İrtibat Bilgileri

Seyahatleri sırasında vatandaşlarımızca ihtiyaç duyulabilecek irtibat bilgileri aşağıda kayıtlıdır:

T.C. Lübliyana Büyükelçiliği

Adres : Livarska 4, 1000 Ljubljana

Telefon : + 386 1 236 41 50 veya 51    Faks : + 386 1 436 52 40

E-posta : embassy.ljubljana@mfa.gov.tr

İnternet-adresi : http://www.ljubljana.be.mfa.gov.tr/

Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk Çağrı Merkezi (7/24) : + 90 312 292 29 29

Polis : 113 (Kaza olması halinde bu numara aranacaktır.)

Ambulans : 112        İtfaiye : 112

Slovenya Otomobil ve Motorlu Taşıtlar Birliği (Onarım ve çekme gibi hizmetler vermektedir) : 1987  Trafik Danışma numarası: + 386 1 518 8 518

EKİBİMİZ SLOVENYAYI KISA BİR SÜREDE GEÇİP HIRVATİSTAN’ A GİRİŞ YAPIYOR.

TÜRKCELL EUROPE ‚NİN SUNDUĞU ADIM ADIM SILAYOLU HIRVATİSTAN İLE DEVAM EDECEK

Kaynak:SılaYolu.com